mak - 12131 przepisów (strona:355/809)

Odrywana drożdżówka z jabłkami i kruszonką 65

Wyśmienicie smakuje jeszcze lekko ciepła w towarzystwie szklanki zimnego mleka lub gorącego kakao czy kawusi :). Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram maki pszennej 45 gram świeżych drożdży 50 gram cukru + 1 łyżeczka 60 gram masła 1 jajko 250 ml ciepłego mleka szczypta soli 2-3 łyżki miękkiego masła do posmarowania ciasta Składniki

Blog kulinarny S9.PL
Tosty francuskie ze słodkiej chałki 70

wreszcie są, spójrz jak kuszą na poniższym zdjęciu. Z samego rana przygotowałam pewną nowość na śniadanie, mianowicie tosty francuskie z kromek słodkiej chałki. Słodką chałkę, taką z kruszonką lub makiem pokroiłam na kromki. Każdą kromkę namaczałam w rozmąconym jajku z mlekiem, po czym smażyłam na maśle. Pieczywko wyszło puszyste jak chmurka, z chrupiącą od smażenia skorupką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj

ProstePesto.pl
Gołąbki 77

około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków. Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier oraz łyżkę majeranku - mieszamy. (możemy dodatkowo zagęścić łyżką maki rozrobionej w zimnej wodzie). Przekładamy gołąbki do sosu, gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu

Lena Gotuje
Rogale mleczne 88

okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, wstawiam blaszkę (tutaj autor mówi o zaparowaniu piekarnika – czyli

Słodki sentyment
Szaszłyki w sosie barbecue 113

łyżki mleka ·           1 całe jajko ·           1 łyżka maki ziemniaczanej   Pozostałe składniki: ·           1 kg mięsa wieprzowego ze szynki ·           1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego

Kulinarna Chwila
Ciasto „stefanka” bez pieczenia 63

kaszy, układamy herbatniki i zostawiamy do ostygnięcia. Roztopić pół kostki margaryny lub masła, dodajemy pół szklanki cukru i pozostałe kakao oraz 3 łyżki przegotowanej wody (zamiast wody można dać maka). Gdy zacznie gęstnieć polewamy na herbatniki. I do lodówki na ok. 3 godziny. Autor przepisu: Anna Artykuł Ciasto „stefanka” bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką 54

porcji (1 porcja 400 kcal) Składniki: 250 g mąki 250 g sera białego 200 g masła 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Dodatkowo: czarnuszka oregano mak papryka Przygotowanie: Na stopnicę wsypać przesianą mąki, posiekane masło, zmielony w maszynce do mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto. Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej lub krupczatki) i rozwałkować ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 52

Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy 1 łyżeczka sezamu lub maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera

KuchniaWeDwoje.pl
Obwarzanki na słodko 50

pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałe żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Posmarować obwarzanki żółtkiem i posypać sezamem (zamiast sezamu można użyć np. maku). Piec przez 30 minut w 190 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn 2. Utrzeć masło z cukrem i dodać jajka 3. Masę połączyć z drożdżami 4. Przesiać mąkę

KuchniaWeDwoje.pl
Niezagniatany chleb z forsycją 66

nasz organizm, poprawia odporność, łagodzi skutki zaziębienia. Znacie jadalne kwiaty? Używacie ich w swojej kuchni? PRZEPIS NIEZAGNIATANY CHLEB Z FORSYCJĄ Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej typ 750 250g pszennej maki graham typ 1850 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej 2 garście kwiatów forsycji 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić niezagniatany

Dorota Smakuje
Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan 104

białej). Podobno, aby zabić nieprzyjemny zapach jajek. A słowko marcepan w nazwie dodawało temu wypiekowi szlachetności i szerokiego zainteresowania wśród pospólstwa. Podstawowe ciasto na chrebeli składa się z jajek, maki i cukru. Czasami zamiast zwykłego cukru dodaje się cukier puder. A we francuskojęzycznej części Szwajcarii w przepisach pojawia się masełko. Podobno prawdziwe chrebeli nie mogą zawierać ani grama proszku

dolcevitainmykitchen
Temaki sushi – rożki sushi 54

ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników  – do przygotowania temaków maków pokrój rybę w kilkucentymetrowe cienkie paski, podobnie przygotuj pozostałe składniki. Zawijanie temaków  – Listki nori przekrój na pół, z każdego zrobisz dwa temaki. Na dolnej części mniej więcej do połowy

nietylkopasta.pl
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 64

kremem. Jeśli już jecie ciasto, to poprzestańcie na jednym kawałku i nie przesadzajcie z ilością słodyczy. W niektórych regionach Polski na stołach pojawia się kutia (mieszanina gotowanych ziaren pszenicy, maku i bakalii). Poznajcie moją zdrowszą wersję tego świątecznego specjału – kutia dla diabetyka. Przygotowuję ją co roku i w tym też zamierzam! Owoce zamiast ciasta! Święta to czas cytrusów – zamiast kolejnej

Dietolog
Scones bananowe - super proste... 79

każdy inny się nada, na przykład dobry truskawkowy) i grubego kleksa śmietanki 'clotted cream' ( angielski , polski ).   Przepis z bloga Family Friends Food . Składniki: (na 8-9 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) 50g masła, margaryny, albo wegańskiego zamiennika 1 duży, bardzo dojrzały banan, albo 2 mniejsze

Lejdi of the house
Bułeczki jogurtowe 65

łyżeczki soli – 70 g rozpuszczonego masła – 1 jajko rozmiar M – do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka wody – do posypania: sezam klasyczny lub czarny, siemię lniane, mak, inne ziarna Przygotowanie: Masło rozpuść i przestudź. DROŻDŻE ŚWIEŻE: W misce wymieszaj 140 ml ciepłego mleka (może być w temperaturze pokojowej), drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (odjętą

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania