lekko czubate łyżeczki suchych drożdży instant (lub 30 g świeżych + szczypta cukru) 3 żółtka niepełna łyżeczka soli dodatkowo: żółtko lub rozmącone jajko do posmarowania dodatkowo: czarnuszka, sezam, mak lub kminek do posypania Przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy. Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka i mieszamy (jeśli używamy świeżych, dodajemy do mleka jeszcze dwie łyżki mąki oraz szczyptę cukru i zostawiamy, aż drożdże
Poezja smakuzamroziłam niewielką salaterkę z makiełkami i zjadłam je jakoś pod koniec stycznia. A, właśnie. Jak wszystko dobrze pójdzie, przepis na makiełki także pojawi się w tym roku na blogu. Mak już kupiony, bakalie też. Cholera, nie mam miejsca w zamrażalniku… Składniki: 2,5 litra wody 1 kg suszonych śliwek 3 goździki miód/cukier (opcjonalnie) Owoce bardzo dokładnie przepłukujemy, wrzucamy
Kardamonovyprzy ciepłej herbacie. Oblane malinowym sosem rozpieszcza wszystkie zmysły i bezsprzecznie kojarzyć się może z Bożym Narodzeniem. Błyskawiczny pomysł na Świąteczne ciasto marchewkowe Składniki Kruche ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej typ 650 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g schłodzonego masła 1 duże jajko odrobina soli Nadzienie orzechowe: 400 g mielonych orzechów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przy ciepłej herbacie. Oblane malinowym sosem rozpieszcza wszystkie zmysły i bezsprzecznie kojarzyć się może z Bożym Narodzeniem. Błyskawiczny pomysł na Świąteczne ciasto marchewkowe Składniki Kruche ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej typ 650 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g schłodzonego masła 1 duże jajko odrobina soli Nadzienie orzechowe: 400 g mielonych orzechów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dojrzałych bananów, więc ten przepis jest idealny. Szybki piernik bananowy. Można go przełożyć powidłem śliwkowym, ale ja z tego zrezygnowałam. Polałam jedynie lukrem. Zapraszam! składniki; 30 dag maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka świeżego imbiru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag brązowego cukru 4 łyżki oleju 3 jajka 4 łyżki mleka 3 dojrzałe banany
Radość kipiąca uśmiechem.małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu 1/4 szklanki oleju szczypta soli kilka kropel aromatu waniliowego Składniki na mus jabłkowy: 1,3 kg jabłek łyżka maki ziemniaczanej lub kaszy manny 3 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżeczki cukru waniliowego cynamo Można również dodać około 50 g orzechów włoskich, posiekanych. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sposób wykonania
Ania gotujeCiasto jogurtowe z masą makową Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy
Blog z Apetytemciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
RAROSSAciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
RAROSSAPrzepis pochodzi ze świetnej książki Svetlany Ovsyankiny „Fit przepisy od baletnicy” Składniki: 2 jajka 30 g płatków owsianych luba maki owsianej 80 g puree z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta … Czytaj dalej Omlet dyniowy
czarrna od kuchnikaszce poprawia humor. Do ozdabiania pierniczków lubimy też wykorzystywać suszone owoce : rodzynki, żurawinę, morwę, banany itd. Świetnie sprawdzają się orzechy czy też ziarna i pestki np słonecznika, dyni, sezamu, maku. Oczywiście w ruch też idą zawsze drobne cukiereczki typu groszki lub lentilki, kropelki czekoladowe, barwiony cukier. Partnerem wpisu jest firma Fabryka Form zdjęcia we wpisie są autorstwa Dorota Smakuje oraz
Dorota SmakujeZamiast grzybów suszonych, możecie użyć pieczarek i tak wyjdą bardzo aromatyczne. My lubimy kminek, więc ja często posypuję wierzch pasztecików właśnie kminkiem ale również i czarnuszką. Można użyć sezamu, maku albo zostawić takie w wersji naturalnej. Na blogu było już kilka przepisów na takie wypieki, ale nie było jeszcze takiego. Jak narodził się przepis na te właśnie paszteciki drożdżowe
Mieszam w GarnkuSkładniki: 5 jajek 3 łyżki maku 3/4 szklanki erytrolu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1/2 kg sera na sernik 2 małe kubeczki jogurtu greckiego 0%, … Czytaj dalej Biszkopt z kremem serowym
czarrna od kuchni