się w te beztroskie lata dzieciństwa i ogniska organizowane przez mojego kumpla… nagle czas zwolnił tempo, a oczami wyobraźni wróciłam do tych chwil gdzie jako dziecko na łące zbierałam maki i chabry (do dzisiaj mam do nich słabość), jednocześnie czując zapach ciasta, który bardzo często towarzyszył przestępując próg mojego rodzinnego domu…. I tak oto narodziła się PASJA do naturalnie ręcznie
IMPRESJA SMAKUobiad. Aromat takich naleśników obudzi każdego śpiocha z takim nadzieniem smakują wyśmienicie. 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na naleśniki: · 1 ½ szk. maki pszennej · ½ szk. wody gazowanej · Szczypta soli · 1 łyżeczka cukru
Kulinarna ChwilaLekka, niezbyt słodka, idealna na letnie upały 🙂 Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 100 … Czytaj dalej Rolada truskawkowa
czarrna od kuchnitrzy podstawowe składniki, takie jak mąka, woda i drożdże. Sól i cukier to już dodatki. Chlebek jest bardzo łatwy do upieczenia, nawet dla początkujących. Ja swój chleb posypałam jeszcze makiem bo tak właśnie lubimy najbardziej :) 450 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Do miski wsypać suche składniki, wymieszać
Smakołyki Asiu017cki mleka,\r","3\/4 szklanki oleju,\r","s\u00f3l,\r","morele."],"name":"Kakaowe muffinki z morelow\u0105 niespodziank\u0105","recipeCategory":"desery, muffinki, owoce","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Mak\u0119, proszek do pieczenia, sod\u0119, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Morele pokroi\u0107 na \u0107wiartki (lub nawet drobniej).\r","Doda\u0107 jajko, jogurt, olej i mleko
Bardzo Gruby Smokwielkości i preferencji proporcji jajek do ziół) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki perskiej mieszanki przypraw - advieh 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka maki 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 20g (pół szklanki) drobno posiekanego szczypiorku 20g (pół szklanki) posiekanej natki pietruszki 20g (pół szklanki) posiekanej kolendry 20g (pół szklanki) posiekanego
Codzienne Gotowanieidealny. Galette z rabarbarem i migdałami Galette z rabarbarem i migdałami Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 140 z zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 150 g maki pszennej 50 g mąki migdałowej szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Wypełnienie: 350 g rabarbaru 2 łyżki trzcinowego cukru cukier puder do posypania Wykonanie Składniki na ciasto szybo
Kulinarne przygody GatityŁaciaty 3/4 nie czubatej łyżeczki soli 180 g masła 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej kminek, papryka w proszku słodka lub ostra (może być też sezam czy mak) 1. Do miski wrzucamy po kolei mąkę, masło, serek, sól, na razie 1 łyżkę jogurtu bądź śmietany i z około 2 łyżki kminku. Zaczynamy zagniatać i jeśli ciasto
Gotowanie...to proste !która sprawdziła się tu rewelacyjnie. Brownie z serem i owocami – składniki Składniki na ciasto czekoladowe: 450 g masła 500 g gorzkiej czekolady 400 g drobnego cukru 160 g maki pszennej opakowanie cukru waniliowego 6 sztuk sporych jajek 200 ml mleka Składniki na masę serową: 2 opakowania serka mascarpone 400 g sera białego średnio odciśniętego 3 jajka budyń waniliowy
ArbuziakiKażdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut. Smacznego! Na Thermomix (Hot dogi kibica): 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła, podgrzewamy 1 min/37°C/obr. 2 . 2. Dodajemy drożdże
Be Fit Be Strongsmaku i zrównoważonej kwasowości. Autor opowiada jak zaczęła się jego piekarnicza przygoda, jak zdobywał wiedzę w różnych krajach, by wreszcie otworzyć własną piekarenkę i zacząć eksperymentować z różnymi rodzajami maki, zapisywać i opracowywać przepisy, aż w końcu stworzyć wymarzony bochenek. Książka składa się z 4 rozdziałów. W pierwszym - Podstawowy chleb wiejski - opisywane jest podejście i metoda pracy z ciastem
Obiad gotowybyło dostać na bazarku, gdzie na każdym rogu znajdowało się stoisko z cukierkami na wagę. Irysów pamiętam co najmniej kilka rodzajów: śmietankowe, kakaowe, sezamowe i moje ulubione z makiem. Krówki popularne najlepsze były nieco starsze, trochę przeleżane, czas działał na ich korzyść, ciągnąca masa w samym wnętrzu krówek krystalizowała się z upływem kolejnych dni. Tak jak wspomniałam, dostać te cukierki
ProstePesto.plowocami, budyniem czy orzechami. Tym razem zrobiłam go z dodatkiem czekolady. SKŁADNIKI: 1/3 szklanki letniego mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka drożdży 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 % 2 szklanki maki pszennej duża szczypta soli 1 jajko 2 łyżki masła ulubione dodatki Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski miksera wrzucić wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Ciasto wyrobić
Pani M - kuchnia smakowitaOstatnie momenty przed ogłoszeniem lockdownu na wiosnę w naszym kraju, tuż przed zamknięciem muzeów. Wybraliśmy się w stronę Skierniewic, oczywiście z zachowaniem pełnej ostrożności. Po drodze minęliśmy Maków i w nim się na chwilę zatrzymaliśmy. Zaciekawił nas kościół i budynek plebani. Zapraszam. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotowujemy farsz. Składniki na nadzienie; 1 kostka twarogu 250g 1 żółtko 2 łyżki cukru lub więcej 2 łyżki kefiru lub smietany 1 łyżka soku z limonki Limmi 1 łyżka maki ziemniaczanej Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dodatkowo; 5-6 połówek brzoskwini z puszki 3 łyżki cukru pudru na lukier odrobina soku z limonki Limmi Ciasto odpowietrzyć, podzielić
Radość kipiąca uśmiechem.