równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa
Świat Ciastapszennej 15 dag margaryny 1 jajko 5 żółtek 7 g drożdży suszonych instant 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka 10 dag rodzynek szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki ciepłej wodyZ mąki, drożdży, cukru, żółtek, jajka, szczypty soli oraz ekstraktu waniliowego bardzo dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec
Świat Ciastafot.4). Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować kratkę. Piec około 20 minut, do momentu aż ciasto ładnie się nam zarumieni.Dla miłośników nieco słodszej wersji polecam po upieczeniu pokrycie kratki lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody. Smacznego :) Źródło: "Tradycyjne ciasta" wyd. Olesiejuk
Świat Ciastadokładnie posmarować nim każde ciastko.Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce.Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2).Przechowywać w metalowej puszce
Świat CiastaBabeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe lub czekoladoweKrem budyniowyBiały lukier: taki lub najprostszy z wody i cukru pudru+ zielony barwnik spożywczy, kolorowe cukrowe koraliki, kokos Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyplacek. Tak jak na zdjęciu poniżej:4.Potem zawijamy jak naleśnika:5.Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu, który zasługuje na na top 1 na różnych listach muzycznych: Wesoły świąt życzy:Michał
Gotuj Z Muzykączasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła :)Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut. Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru pudru i łyżeczki ekstraktu waniliowego), ale tutaj macie wolną rękę :) Pierniki postanowiłam dać jako małe podarunki, a resztę powiesić na lampie
Kitchens Alphabetbardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkoużyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy do ostudzenia.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkopiec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladowąCzęść pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem
Smakołyki Berenikiładniki na pierniki:(około 5 dużych blaszek gwiazdek)0,5 kg mąki0,5 szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek :)Do tego przepisu
CiastkozercyGwiazdka w Bullerbyn....czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern.Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia uśmiech
Apetyczna babeczkadużego domku. Użyłam też ciasta z tego samego przepisu. Żałuję tylko, że dekorowałyśmy już sklejone domki. Tym bardziej, że przygotowałam nieco za rzadki lukier. Najważniejsze, że córcia zadowolona z efektu i świetnie bawiła się przy sklejaniu (sama skleiła jeden domek pod moim nadzorem) i dekorowaniu (to dla niej już nie pierwszyzna). Skorzystałam
Sto kolorów kuchniminut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową. Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania. Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.Smacznego
Maminek kulinarny