lukier - 7892 przepisów (strona:432/527)

Jagodzianki 102

możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników

Food Square
Baba drożdżowa z rodzynkami 157

nastawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut. Baba upieczona:    Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.     Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku. Smacznego

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 116

Wykładamy na jabłka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut.  Ciasto upieczone:   Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją.Smacznego

Maminek kulinarny
Pierniczki 157

temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 130

cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy. Do wyrośniętego

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 322

przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Wystudzone pierniczki lukrujemy.  Składniki na lukier:   2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 209

straciło sprężystości i miękkości. Gdzieś w tle czuć delikatny, niezidentyfikowany smak (C. nie miał pojęcia, że dodałam buraczki), jednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!) , ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami.  Naprawdę warto było dać mu drugą szansę. Czekoladowe ciasto z burakami Składniki: (na tortownicę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mak, powidła, biała czekolada... 145

gwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam . Na zdjęciach udekorowane były mleczną czekoladą i lukrem, mi jednak bardziej pasowała tutaj biała. Ciasteczka same w sobie nie są zbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 167

bicia - głównie z moją pomocą. Ale cóż ja mogę na to poradzić...?Oryginalna receptura przewiduje dekorowanie cukrem - mi się to nie udało, więc zostawiłam takie, jakie są. Bez lukru, bez cukru - i wiecie co? Uważam, że i tak są śliczne. Nadadzą się idealnie na świąteczny prezent - gwarantuję, nikt im się nie oprze.Serca z BazyleiSkładniki:(na 45 sztuk)100 g ciemnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 159

wspaniałą, świeżość zachowuje bardzo długo i cudownie smakuje z kremem lub sosem waniliowym, albo lodami.I tu też napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą bardzo smaczny, sos. Po dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie wymagająco, ale z sercem 165

mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego urok! Ot, odkrycie Ameryki... Spazmy niepohamowanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 175

upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem, a wtedy na pewno podam Wam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 280

idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.  Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna. Śmietankowa babka budyniowa Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 22 cm) 5 jajek 250 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 140

jest delikatnie wyczuwalna. Wyszła mięciutka, puchata i wilgotna, i nawet cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna).Cytrusowa babka drożdżowaSkładniki:(na formę do babki o pojemności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wróciłam! 137

minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić.W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem.Z cukru pudru i wody ukręcić gęsty lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami i serduszkami.Smacznego!Muszę przyznać, że stęskniłam się troszkę za blogowaniem. W czasie wakacji nie myślałam o tym za dużo, ale w tej chwili piszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania