lukier - 7892 przepisów (strona:426/527)

Pączki 144

gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Następnie każdego pączka dobrze posmarować za pomocą pędzelka lukrem i posypać skórką pomarańczową

Kuchnia Danusi
Ciasto z połówkami jabłek 6123

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Sernik piernikowe tiramisu 421

uratowanie składników.  Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno.    Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny  Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać.  Pierniczki zalać kawą.  Kiedy namokną wyjąć

Sto kolorów kuchni
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 129

dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami

CoolinarniePL
Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe 166

ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej. Krok 5Pierniczki ozdobiłam przy pomocy gotowych cukiereczków, pisaków żelowych, a do anielskich skrzydeł zrobiłam klasyczny lukier

CoolinarniePL
Babka pomarańczowo-kakaowa 154

nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym

Mix smaku
Muffinki śliwkowe 113

śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy.Można polać czekoladą lub lukrem

Mix smaku
Makowiec dla zapracowanych 130

wierzch masy.Piec w temperaturze 180°C, około 1 godzinę.Aby ciasto na wierzchu się zbytnio nie spiekło można pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.Wystudzone ciasto można polać lukrem lub czekoladą

Mix smaku
Babka trójkolorowa 118

piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą...Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia

Mix smaku
Drożdżówki z budyniem 214

Ciasto drożdżowe należy do ciast wymagających, jeżeli tak je można ogólnie określić. Jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne, a najdłuższe jest o-cze-ki-wa-nie

mojewypiekiinietylko
Dżemosław Czereśniacki :) 101

już pewnie truskawki, maliny i jagody! szczególnie te ostatnie sprawiły mi mnóstwo radości, a Córcia pożarła opakowanie malin prawie na raz!Ja upiekłam babeczki drożdżowe z jagódkami i cytrynowym lukrem ale zrobiłam też próbne dwa słoiczki dżemu z czereśni. Niestety okazało się, że ten owoc jest bardzo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka mocca z kawałkami czekolady czyli Słodki Czwartek odc.26 129

nich kilka dni temu. Upiekłam je razem z Córcią, raniutko by miała co po chrupać na śniadanie w pierwszy dzień zerówki. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence. U nas bez lukru. Kruche delikatne i bardzo czekoladowe! czekoladowy ideał.Składniki na ok 20 ciasteczek:(składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 180 g miękkiego masła (o zawartości tłuszczu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Katarzynki Śnieżynki czyli poWeekendowe Łakocie odc.29 153

dziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :)Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Magenbrot czyli szwajcarskie korzenne ciasteczka, których połowy już nie ma 168

wiedziałam, że zrobię. Teraz mogę tylko żałować, że tak późno przyszła na nie pora... są cudowne! korzenne, pomarańczowe, obłędnie lukrowane, choć Córcia zjadała i bez lukru i takie woli. Przepis podaję za autorką bo w ferworze przygotowań czasu brak na posty a co dopiero na słowne zmiany :)Jutro zapraszam na babkową wersje makowej strucli. Bez przygód niestety się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babciny Makowiec 312

korytek lub na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, można zwiększyć temperaturę w trakcie. Gdy makowce przestygną dekorujemy je lukrem

Piekę, bo lubię

Proponowane wyszukiwania