lukier - 7892 przepisów (strona:418/527)

Ciasto dyniowo-marchewkowe 118

mój pierwszy romans z dynią, jakoś nigdy wcześniej nie miałam okazji :)Ale na pewno nie ostatni. Ciasto pyszne! Wilgotne, bardzo aromatyczne, z chrupiącymi bakaliami.I słodkim lukrem z kolorową posypką na wierzchu. Czyli doskonała odpowiedź na to, co w tej chwili za oknem:fuzja dwóch pór roku :)Czytaj więcej

bistro mama
Jesienne ciasteczkobranie - warsztaty kulinarne dla dzieci. Mój debiut. 177

Kto mnie zna, ten wie. Marzyłam, żeby kiedyś poprowadzić takie warsztaty w moim mieście.Kilka lat temu, odłożyłam te marzenia głęboko do szafy. Zapadły tam w

bistro mama
Pączusie bez drożdży 176

kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki mlekałyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejekstrakt waniliowy2 łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka

Słodkie Przyjemności
Pączki z ciasta parzonego 162

momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka ekstraktu waniliowego).Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka Makowa 210

"To ciasto jest dobre nie tylko od święta. Według mnie ta babka i ten przepis nadaje się na każdą okazję (bez okazji również!). Lubicie makowe ciasta

Słodkie Przyjemności
Ciasto Pomarańczowe 400

przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki z czekoladą 186

się z Wami podzielić przepisem. Upiekłam je z myślą o wspólnym dekorowaniu - te pierniczki nadają się do tego idealnie, bo wychodzą gładkie i równe. Świetnie rozprowadza się po nich lukier. Z tych, które zostały, przygotowałam dwa poświąteczne desery. Obłędne! Jeśli macie gdzieś zachomikowane jakiekolwiek pierniczki, koniecznie przetrzymajcie je w ukryciu jeszcze kilka dni. W następnym poście bowiem podam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki 154

gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Następnie każdego pączka dobrze posmarować za pomocą pędzelka lukrem i posypać skórką pomarańczową

Kuchnia Danusi
Ciasto z połówkami jabłek 6133

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 144

dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami

CoolinarniePL
Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe 183

ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej. Krok 5Pierniczki ozdobiłam przy pomocy gotowych cukiereczków, pisaków żelowych, a do anielskich skrzydeł zrobiłam klasyczny lukier

CoolinarniePL
Babka pomarańczowo-kakaowa 171

nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym

Mix smaku
Muffinki śliwkowe 127

śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy.Można polać czekoladą lub lukrem

Mix smaku
Makowiec dla zapracowanych 141

wierzch masy.Piec w temperaturze 180°C, około 1 godzinę.Aby ciasto na wierzchu się zbytnio nie spiekło można pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.Wystudzone ciasto można polać lukrem lub czekoladą

Mix smaku
Babka trójkolorowa 130

piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą...Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania