baker, sandwich maker. i strasznie mi się spodobał. Pominęłam tylko alkohol, gdyż nie uznaję ciast z trunkami dla dzieci, a nie tylko jubilatka konsumowała ciasto, oraz lukier plastyczny, gdyż nie wiem, czy umiałabym go zrobić:D Dodatkowo zmniejszyłam ilość czekolady, zamiast wiśni w likierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę
Ciasteczkowy PotwórWierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki wyglądają jak posypane kryształkami. Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto
Ciasteczkowy Potwórwyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 25-30 minut. Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia
In my kitchencukier puder (około 2 szklanki); odrobina gorącej przegotowanej wody lub sok z cytryny; Wykonanie: Cukier puder i wodę (lub sok z cytryny) wymieszać dobrze mikserem na gładką polewę. Gotowym lukrem pomalować wierzch ciasta
In my kitchenpowidła wypłyną na zewnątrz i bardzo się spieką. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny. Polukrowane ciasto zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce
In my kitchenmasę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Polać lukrem przygotowanym z 6 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody. SMACZNEGO
zielonacukinkatemperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasamym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego. My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą chałkę, którą podjadałyśmy w trakcie przygotowań w Wielką Sobotę. Zatem z topielca drożdżowego można zrobić niemal
Symfonia Smakówużyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy różne kształty. Pieczemy 5-6 minut w 170 stopniach. Można udekorować lukrem ( ja użyłam pisaków ). Mmm Pycha! Mój
NA MOIM TALERZUminutach kiedy advocat stężał, wyciągnęłam foremki i zalałam ostatnią warstwą czekolady, wyrównałam i wstawiłam do lodówki. Teraz wkroczyłam w nieznane i zabrałam się za stworzenie czegoś w stylu lukru plastycznego? Do miseczki wlałam śmietankę kremówkę,jedną łyżkę, trochę barwnika i partiami dosypywałam przesiany cukier puder. Miksowałam mikserem na wolnych obrotach, spiralnymi końcówkami. Kiedy z masy utworzyło się coś na kształt
Blondynka Gotujepłynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła wchłonąć lukrową polewę od spodu. Podawać gdy polewa troszkę zgęstnieje. Naturalnie możecie dodać więcej cukru pudru i powstanie Wam gęsty lukier zamiast polewy, osadzi on się na babce a nie wsiąknie w nią delikatnie. Babka jest puszysta i wilgotna w środku Smacznego
KreatywnePinyrobić nic - prawa świąt xd sernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami
More food, love and dreamsKrem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić
Za drzwiami kuchniBanana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski Włączamy piecyk na 180 stopni C Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec do "suchego patyczka" (ok. 50-60 min.) w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostygnięciu można polać ją lukrem
Pasja Smaku