przygotowuję coś z żółtkami, białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą do czegoś przydać (na przykład do mojej ukochanej bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego). Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc . Czytaj więcej
Pora coś zjeśćdelikatnie zawartość foremek by uzyskać marmurek. Babeczki pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 108 ° C przez 13-15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do wystygnięcia. Następnie dekorujemy za pomocą lukru i różnych posypek
Przysmaki Karolkidzięki temu babka w początkowej fazie pieczenia równo urosła) - babkę po upieczeniu wyjąć delikatnie w z formy i studzić na kratce Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej pod przykryciem
Smakołyki Berenikiformy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto
Szybko Tanio Smaczniewyrośnięciu, smażyć pączki w rozgrzanym oleju do 175 stopni z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia. Ozdobić je roztopioną czekoladą, lukrem lub samym cukrem pudrem
pink envelopeciast czy dekoracji wypieków. Składniki: Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 kisiele wiśniowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego 1 łyżka wody Wszystkie składniki utrzeć w razie potrzeby dodać wody. Dodatkowo wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę
O kuchni z uczuciemRozwiązanie na taki dół jest jedno- procenty. A ponieważ jest Wielkanoc, okres silnie jajeczny, przypomniała mi się kawusia adekwatna do aury. Potrzebne 1 żółtko (białko można użyć na zrobienie lukru- patrz ten przepis ) ok. 2 łyżki cukru (może być cynamonowy albo waniliowy) ok. 2 łyżki whisky albo wódki filiżanka dobrej kawy bez fusów Z żółtka i cukru ubijamy kogel
les mirabellesgalaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Jadło i czytadłomieszać (nie miksować). Na samym końcu, szafran, stopniowo olej i wodę. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40 minut w 170 stopniach. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem
Jadło i czytadłoPorzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni
GRUBY WAŁEKproszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić
Gosia gotujepatyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Moje Kuchenne Rewelacjestolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze 150 C do zrumienienia. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem, pisakami, czekoladą. Inwencja należy do Was :) Ciasteczka smakują najlepiej na drugi dzień. Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt
vegetanieWyzwaniu Kulinarnym na 2015 rok jest punkt "Pączki domowej roboty", więc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy
Zawsze głodna!stopni przez około 8-10 minut. W oryginalnym przepisie podany czas pieczenia wynosi 6-8 minut, ale u mnie był troszkę dłuższy. Ciasteczka można również podawać polane np. lukrem truskawkowym. Idealna propozycja w sezonie, gdy królują te piękne, małe, czerwone owoce. Smakują wyśmienicie. Spróbujcie. Smacznego
Słodkie okruszki