wszechświecie. Mam wrażenie, że jego wiedza na ten temat jest równie nieskończona jak kosmos, o którym nam tak cudownie opowiada. 5. Ciepłe, drożdżowe rogaliki z różą, koniecznie z cytrynowym lukrem, zjadane w sobotni poranek. Za oknem musi padać śnieg, a jeszcze lepiej jeśli jest śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci w miękkich fotelach zjadamy rogaliki
KUCHARNIAmiałam tapioki, zastąpiłam zwykłą mąką) 60 g cukru puru szczypta cynamonu (dodałam od siebie) szczypta soli olej do smażenia syrop klonowy na glazurę (możecie zastąpić innym lukrem lub obtoczyć w drobnym cukrze) Bataty ugotować na parze (to ważne - w przeciwnym wypadku będą wodniste) i przetrzeć przez sitko. Pure musi być gładkie, pozbawione grudek. Połączyć z mąką, cukrem
KUCHARNIAprzeżyłam! W tamtych czasach stres i niepowodzenia na zajęciach z pewną siejącą postrach panią profesor, leczyłyśmy z przyjaciółką francuskimi kwadratami z marmoladą. Jeszcze ociekające od świeżo rozsmarowanego lukru pachniały już, gdy przybite stosem lektur i zadań wychodziłyśmy z uczelni. Szczęśliwie od lat zmartwienia sercowe mnie omijają i nie przewiduję, aby coś miało się w tej kwestii zmienić:) Jednak
KUCHARNIABiwak pod jabłoniami. Kolejna tama w rzece. Piłka na dachu z nadzieją wyczekująca kominiarza-wybawiciela. Świst lotki badmintona, gdy nagle wpada przez okno do kuchni. Lepkie od lukru palce sięgające po kolejną, jeszcze ciepłą, jagodziankę i najpiękniejszy odcień fioletu na zębach. Szalony berek wśród drzew i coraz trudniejsze skrytki podczas zabawy w chowanego. Kalejdoskop słoików
KUCHARNIADuża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek. Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz? Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia. Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki z majonezem, fetą, cebulą i grubo
KUCHARNIAAbsolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także absolutnie genialny kolor - lukier z tego cukru to po prostu bajka! Nie szczędziliśmy też waniliowego cukru pudru , boskiego muscovado i uzależniającego syropu trzcinowego (klik) - kolejna nowość Diamantu , który idealnie sprawdził się m.in. przy przygotowaniu
KUCHARNIAbita smietana * odrobina kakao Czekolade roztop w kapieli wodnej i namaluj nia na pergaminie ksztalt uszka filizanki. Pozostaw do zastygniecia, a potem przytwierdz do upieczonej filizanki przy pomocy np. lukru. Bita smietane nalóz na wierzch filizanek i spożytkuj kakao do obsypania calosci.....SMACZNEGO
w mojej kuchnibita smietana * odrobina kakao Czekolade roztop w kapieli wodnej i namaluj nia na pergaminie ksztalt uszka filizanki. Pozostaw do zastygniecia, a potem przytwierdz do upieczonej filizanki przy pomocy np. lukru. Bita smietane nalóz na wierzch filizanek i spożytkuj kakao do obsypania calosci..SMACZNEGO
w mojej kuchnikawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny i. .SMACZNEGO
w mojej kuchnicukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE
w mojej kuchnicały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo e 1 tuorlo d'uovo
w mojej kuchniprzeciąć na 3 części i przełożyć gotową masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier di nocciola papavero.......................ingredienti: 5 uova ( albumi e tuorli separati ) Di zucchero 1 tazza 1 tazza
w mojej kuchnipieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny na gęstą masę. Pasta Fragile lievito
w mojej kuchniblasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 15 min. Upieczone ciastka chłodzić na kratce, po wystudzeniu można udekorować czekoladą lub lukrem
Mix smakuocet. Wlewamy połowę ciasta. Do pozostałego dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na górę babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Polewamy czekolada lub lukrem. Na zdjęciach świąteczna wersja babki
Humanistka w kuchni