biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem , pączki ósemki-precle ] Lidia [ chruściki ] Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : [ donaty-pączki z dziurką ] Różowa kuchnia: [ faworki z krupczatki ] Z miłości
Moje domowe kucharzeniekupował. Babcia kręciła nosem, a ja, wyjątkowo, wstawałam z łóżka bez marudzenia. No bo wiadomo - pączek ... Typowy sklepowy - z niewielką ilością marmolady różanej, za to ze zdecydowanym nadmiarem lukru. Obłędnie słodki, bajecznie pyszny. Mmm ... Odkąd jednak spróbowałam pączków domowych, te sklepowe straciły urok. Owszem, nadal, jedząc takiego, wracają do mnie miłe wspomnienia, ale to bardziej kwestia nostalgii niż rzeczywistego zachwytu
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrokami, dlatego ten tydzień będzie wyjątkowo słodki ;) Dzisiaj przygotowałam dla Was cudownie czekoladowe ciasteczka, oczywiście w kształcie serduszek. W końcu to propozycja na Walentynki ;) Możecie je ozdobić dodatkowo różowym lukrem, wtedy będą się prezentowały jeszcze lepiej. Potrzebne nam (na 50 ciasteczek): - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - 4 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki
W poszukiwaniu inspiracjiTłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem ] Lidia Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : donaty-pączki z dziurką
Moje domowe kucharzeniewyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone i przestudzone ciasto można polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką lub tylko przesypać cukrem pudrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennablaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy wystygną możemy je dowolnie udekorować, np. polać lukrem. Pierniczki po około 7 dniach powinny zmięknąć, jednak należy je przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli po upływie tego czasu pierniki będą przypominać suchary, można położyć kilka kromek świeżego
KasiekGotujewieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopniach około 15 minut, zdejmować z blachy dopiero po całkowitym przestudzeniu. (Ja swoje studziłam na zaokiennym parapecie, przy dość mroźnej pogodzie pierniczki stygły w mgnieniu oka:)) Lukier 90g białek (3 białka z jaj klasy M) 450g cukru pudru pół łyżeczki octu Cukier przesiać przez sito, dodać 3 białka i ocet. Ucierać na najniższych obrotach miksera przez około
Zapiski Młodej Żonyciepłymi powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi to może do powideł dodać bakalie. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy czekoladą albo lukrem. Ozdabiamy wedle uznania. Piernik wykładamy do foremki na grubość 3-4 cm (2 blachy). Czas pieczenia: 50-60 min.- temp. 180st.C) Polecam ten przepis każdemu kto uwielbia smak prawdziwego piernika. :) Pierniczki
tojestpyszne.blogspot.comwedle uznania. Składniki: 1 kg mąki 5 dkg drożdży 15 łyżek mleka 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki cukru Do nadziania marmolada (w tym przypadku wieloowocowa) Na wierzch lukier lub cukier puder do posypania Dokładnie wyrobić wszystkie składniki i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wyciąć trójkąty. Na każdy nałożyć
tojestpyszne.blogspot.comśmietan-fix Dodatkowo mały słoik dżemu malinowego (ewentualnie truskawkowego) poncz (1/2 szkl. wody gotujemy z sokiem z połowy cytryny i 3 łyżeczkami cukru) Kwiatek wykonany z lukru plastycznego barwionego spożywczymi barwnikami
tojestpyszne.blogspot.comtortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku
Pyry na Gazwysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru rozpuścić z jedną łyżką wody i podgrzać na ogniu. Wystudzone bułeczki polać gotową glazurą, Smacznego :) Przyłączam się do akcji
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych Składniki: 20 dag płatków owsianych 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni
Na słodko lub wytrawniewyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone. Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody. Sposób wykonania: Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie