nich kilka dni temu. Upiekłam je razem z Córcią, raniutko by miała co po chrupać na śniadanie w pierwszy dzień zerówki. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence. U nas bez lukru. Kruche delikatne i bardzo czekoladowe! czekoladowy ideał.Składniki na ok 20 ciasteczek:(składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 180 g miękkiego masła (o zawartości tłuszczu
Dzieje kuchennej Wiewiórydziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :)Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami
Dzieje kuchennej Wiewiórywiedziałam, że zrobię. Teraz mogę tylko żałować, że tak późno przyszła na nie pora... są cudowne! korzenne, pomarańczowe, obłędnie lukrowane, choć Córcia zjadała i bez lukru i takie woli. Przepis podaję za autorką bo w ferworze przygotowań czasu brak na posty a co dopiero na słowne zmiany :)Jutro zapraszam na babkową wersje makowej strucli. Bez przygód niestety się
Dzieje kuchennej Wiewióryzostawiam z kilkoma migawkami :)Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór. Z racji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku
More food, love and dreamsC.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć całe ciasto z formy.Żeby ciasto za bardzo się nie spiekło, możemy przykryć papierem do pieczenia.Smacznego
Moniki Smakołykimiękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy makowej z puszki lukier 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy
Szefowa kuchniminutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami
Bon Appetit Małgorzatytermoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy je udekorować wg upodobań. Ja zrobiłam to marmoladą, lukrem i cukiereczkami. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Zachowują świeżość bardzo długo :)pierniczki z ikei
Bon Appetit MałgorzatyPyszna, aromatyczna, wilgotna babka :) Przepis znalazłam na blogu Arabeska.Składniki:1/4 kawy rozpuszczalnej (proszek)2 łyżki ciepłej wody3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody
Kuchnia domowa Animinut.2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzić na kratce. Polewamy lukrem. Smacznego Post Pierniczki wegańskie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkażdego kąta, a świece adwentowe są już niemal całkowicie wypalone. Wczorajsza wizyta udała się znakomicie - zbiorowe dekorowanie pierniczków okazało się hitem! Od najmłodszych do najstarszych, wszyscy ubabrani kolorowym lukrem (łącznie z Ptysią), bawiliśmy się znakomicie. I choć, jak to stwierdziła siostra C., efekty naszych działań są raczej urocze niż eleganckie, to i tak nas zachwycają. Całe mnóstwo pierniczków zostało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego
CoolinarniePLniepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane
głodny alergikminut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym
Poezja smakumniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.Smacznego
Oryginalny smak