lukier - 7892 przepisów (strona:401/527)

Dynia w lukrze zamknięta w słoiku 120

hodowcę. Kiedyś sprowadził nawet z pomocą swojego kuzyna z Kanady, specjalne nasiona, które miały zagwarantować dyni maksymalną wielkość. Rekordu niestety żadnego nie pobiła. ;) Przepis prosty i pyszny ;) DYNIA W LUKRZE Składniki: - 1 średnia dynia - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - ½ kg cukru Przygotowanie:  Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy na noc octem. Następnego dnia ocet zlewamy, mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekiem kokosowym 103

widać, bo z kuchennego stołu uśmiecha się do mnie kolejne, kilkunasto czy kilkudziesięciokilogramowe monstrum. Wszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam jedynie dynię w lukrze ). Zaczynamy od trochę orientalnej zupy z dyni, którą ja osobiście uwielbiam. ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu

Życie zamknięte w smaku
Muffinki kokosowe (bez jajek) 196

mleko kokosowe. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Tak przygotowaną masę lokujemy w papilotkach i foremkach. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20-30 minut. Ja, swoje muffinki, dodatkowo pokryłam lukrem po przestudzeniu. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Życie zamknięte w smaku
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 157

sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Amerykanki 151

pieczenia blachę po dwie łyżki na ciastko. Zachowujemy przy tym spore odstępy. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż zarumienią się brzegi). Studzimy na kratce. Pokrywamy lukrem od płaskiej strony. Voila!  Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Rogaliki drożdżowe wersja 2 373

zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Rogaliki drożdżowe 118

wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 164

Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.  Dekorujemy lukrem (cukier puder + sok z cytryny), malinami lub oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
drożdżowy makowiec "saute"... 127

całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą piec w 210 około 40-45 minut, makowce wyjąć z blaszek jak wystygną dobrze - ciasto jest bez lukru, posypek, smakuje wyśmienicie.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 192

tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody

Pan i Pani Smith w kuchni
łatwy, smaczny ucieraniec z morelami... 158

ciasto piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasta wystudzić w formach cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na pół płynny, polać lukrem ciasta po wierzchu i zostawić do zastygnięcia ciasto jest łatwe, tanie, można je piec z różnymi owocami..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 265

miękkiego tłuszczu (u mnie Palma) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej

Walijskie Pichcenie
Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) 126

Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) Składniki:   ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi

Kuchnia co dnia
Kuferek kardamonowych pierniczków 128

grubości i wykrawaj dowolne kształty Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach po 10 minut. Posyp cukrem pudrem. Lub jeśli masz czas i chęci polukruj: Lukier  szklanka cukru pudru, sok z cytryny  - ok 1 łyżka, białko. Wystudzone pierniczki maluj pędzelkiem

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania