lukier - 7892 przepisów (strona:397/527)

Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 170

Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.  Tort wykończyłam  lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas

kawawszklance
Drożdżówki z jabłkami 1987

białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.  Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami. Razem ze mną piekły: Iza - Smaczna Pyza Kasia - Mia cucina Bożena - Moje domowe kucharzenie   Justyna - Gotowanie i pieczenie Olga - Cukry proste

Ala piecze i gotuje
Proste ciasto cytrynowe. 181

najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona Lukier: cukier puder sok z cytryny wrzątek Najpierw ścieramy z cytryny żółtą skórkę ,delikatnie ,bez białej ,gorzkiej części i wyciskamy sok ,mieszamy razem i odstawiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia

Ladylaura.
Chipsy z mango 141

przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw.  Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów. Chipsy mango można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makowy torcik z naleśników 113

Resztą syropu polać torcik. Ułożyć kolorowe cukiereczki. Takie inne wyjście zamiast klusek z makiem i kutii . Druga wersja , moim zdaniem lepsza i nie taka słodka  więcej mandarynek i lukier do polania zamiast syropu

Gotowanie jest łatwe
Babka piaskowa - cytrynowa 142

cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny i stopniowo dodać mąkę z margaryną. Ciasto dobrze wymieszać i przełożyć do formy. piec ok 50 min w temp 180 st. Polać lukrem lub polewą

Gotowanie jest łatwe
Lizaki ciasteczkowe 130

wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i wszystko ponownie zmiksować. Ciastem napełniać otworki w maszynce do pieczenia lizaków ciasteczkowych. Do wystygłych ciastek wbić plastikową  rurkę(końcówkę zamoczyć w lukrze z cukru pudru i soku z cytryny). Ozdabiać można według własnych upodobań. Ja ciasta obtoczyłam w białej czekoladzie i gorzkiej a mój Tymon posypywał je ozdobnymi świecidełkami

Amatorka kuchenna
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 215

Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy

Pełny talerz
Czekolada plastyczna (receptura + instrukcja wykonania róży ) 164

Czekolada plastyczna jest wspaniałą alternatywą lukru plastycznego ( klik ) . Tak jak dzieci przepadają za przeraźliwie słodkimi ozdobami wykonanymi z masy cukrowej ( bo to przecież głównie cukier puder) tak dorośli nie odmówią czekoladowej różyczki z toru. Technologia wykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady

kawawszklance
Pokoleniowa babka tradycyjna z rodzynkami 148

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Zawsze trzeba sprawdzić stan upieczenia babki. po wyjęciu patyczka musi być całkowicie suchy. Ostudzoną babkę polać polewą lub lukrem. Mniam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 250

wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200, przez 15-20 minut. Drożdżówki muszą lekko urosnąć i nabrać złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Te drożdżówki są naprawdę rewelacyjne. Thermomix – do naczynia miksującego dodać drożdże, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka, czas 2 minuty, 37 C, obroty

Kuchnia Pokoleń
Wegańskie ciasto bananowe 196

receptura jest wyjątkowa – zawiesista słodycz bananów nie występuje tu jedynie jako zdrowszy zamiennik cukru, lecz wysuwa się na pierwszy plan zagarniając swoim aromatem całe ciasto. Efekt ten potęguje bananowy lukier – aby go przygotować wystarczy na małym ogniu rozpuścić cukier puder w odrobinie nektaru bananowego i za pomocą pędzelka nałożyć go na wystudzone już ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi

Roślinna - blog wegański
Relacja z targów Bakepol 147

dzień…. Na słodko!” czyli słodkości na przyjęcia weselne, na chrzest podczas którego Iga Sarzyńska i Marta Truskolawska przygotowywały słodkości na przyjęcie weselne i chrzest z wykorzystaniem masy cukrowej i lukru królewskiego. Ciekawe pokazy można było zobaczyć także w Strefie Mistrza Branży. Ja akurat miałam okazję uczestniczyć w pokazie zatytułowanym Zioła i infuzje. Zasady tworzenia, metody i połączenia aromatów, Piotr Chylarecki

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki z serem 256

macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach

Pora coś zjeść
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami, gotowe w godzinę 143

połówki śliwek, jeśli użyjecie dużych to pokroić je na 6 kawałków. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić, Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Ciasto zachwyca swoją prostotą, polecam bardzo

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania