lukier - 7892 przepisów (strona:388/527)

Kawowo-czekoladowe Muffinki 130

płynnej masy i wstawiamy babeczki na 25 minut do piekarnika. A oto moje efekty: Muffinki nie są ani za bardzo czekoladowe, ani kawowe. Ja osobiście unikam dodatków w postaci lukrów czy posypek. Wystarczy mi sama babeczka. Można ewentualnie zatopić w niej kostkę czekolady czy też kandyzowaną wiśnie :) A może orzechy ? Propozycji jest wiele :) Życzę wszystkim smakowitej soboty

W Moim Magicznym Domu
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 172

Sernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka Ciasto z makiem na maślance Sałatka jarzynowa

W Moim Magicznym Domu
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 130

czasem znów stają się miękkie.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet miesiącami.     Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 192

Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą. Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć  w palcach na kruszonkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 168

łyżki miodu 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto

potrawyregionalne
świąteczna makowa strucla 136

czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu

Miód i pieprz
Piernik z powidłami 139

oprószone mąką. Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się tutaj fantazją :) Pieczemy 60 min w 180 stopniach.  Piernik można dowolnie przystroić, ja zdecydowałam się na lukier, posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy

Kolejny blog o gotowaniu
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 120

250g mielone migdały, 85g przyprawa do piernika, 3 łyżeczki miód, 200ml soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 85g skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl Składniki na lukier cukier puder, 150g sok z cytryny, 3 łyżki woda gorąca, 2 łyżki Przygotowanie W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być

Gotowanie moimi oczami
ORZECHOWE BAŁWANKI 123

pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który

Niespełnione zdolności kulinarne
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 175

jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko

Kuchnia Pani Wiosny
Makowiec drożdżowy 124

makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna

ladykitchen
Kandyzowana skórka pomarańczy 136

Kandyzowana skórka pomarańczy idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny mazurków, makowców czy innego typu ciast. Sok, jaki wytwarza się przy jej robieniu, używam potem jako aromat do lukru czy ciast. Ja do zrobienia skórki używam niewoskowanych, ekologicznych pomarańczy w jakie zaopatruję się na pobliskim Targu Pietruszkowym. Niestety, zwykle takie pomarańcze można nabyć w okresie grudzień-kwiecień. Co jeszcze uwielbiam

Mieszam w Garnku
Cytrynowe kruche ciasteczka- reniferki 169

możemy przystąpić do dekorowania.  Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru pudru). Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają 2105 kalorii, a pojedyncze ciasteczko 40 kalorii

Moja Micha
Pierniczki alpejskie 182

białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 200 mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 250 gramów masła - 400 gramów miodu - opcjonalnie: marmolada i/lub lukier Przygotowanie: Rozpuszczamy masło, miód i przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier wciąż ubijając oraz pojedynczo żółtka. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę

Życie zamknięte w smaku
wspomnienie PRL-u - orzeszki 155

koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe. Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem. Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania