uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut. Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący. Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego
W kuchni u MonikiZałożyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia na boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć lukier ( wymieszany cukier puder ze śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia. Smacznego
W kuchni u MonikiKażdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Moje domowe kucharzenieminut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem! Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh... ), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki BerenikiWałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie
Z Kuchni Do Kuchnidekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką
Karo in the Kitchenpłaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić
Moje domowe kucharzeniemasłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą
Walijskie Pichcenieodległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut w 180 stopniach. Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru czy żadnej polewy
Di gotujemojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam sobie, że nie będę padać ze zmęczenia, będę sie cieszyć rodziną i najbliższymi , oraz
Smaki Edytyrosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru. Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny
w mojej kuchniłyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker , 200 ml miodu (u mnie z cynamonem), 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy, lukier. Przygotowanie: Masło i miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe
Aga w kuchni