lukier - 7892 przepisów (strona:396/527)

Majówka! 156

mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort

sierotka maRysia w kuchni
Maślane ciasto wszystko jedno 133

Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka.  Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.  Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :) Smacznego

Garniec Magalie
Mleczno - waniliowe żelki na Halloween 138

cukru waniliowego takie żelki można aromatyzować cynamonem, kardamonem, anyżem, skórką z pomarańczy, przyprawą do piernika czy wiórkami kokosowymi Można również zdobić (dla dzieci będzie to zapewne niezła frajda) kolorowym lukrem, jadalnymi ozdobami, czekoladą... Ja postawiłam na prostotę :) Jeżeli więc nie macie pomysłu czy czasu na przygotowanie Halloweenowych łakoci, to ten pomysł będzie dla Was wybawieniem! :))) * mleko skondensowane niesłodzone

Kraina Miodem Płynąca
MONKEY BREAD 102

połową syropu i posypać migdałami. Układać kolejną warstwę, którą polać pozostałym syropem i posypać resztą migdałów. Ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem, ja zrezygnowałam z tej czynności, bo ciasto jest samo w sobie już dość słodkie. Podałam je jednak z ulubionym dżemem

Kuchnia w opałach
Pomarańczowy sernik dyniowy. 190

ciasto studzimy w formie, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc).      Przed podaniem oprószamy  pudrem pomarańczowym , lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 170

żeby się nie przylepiało i wykraiwałam foremkami ciasteczka. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam około 5-8 minut. Oczywiście można je przyozdabiać w zależności od smaków i gustów lukrem,posypkami,czekoladą inwencja dowolna. Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale trzymając je w szczelnie zamkniętym pudełeczku skruszeją i zrobią się miększe akurat na Święta...  o ile jeszcze

potrawyregionalne
miodowe dzwoneczki 118

dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp.  Składniki: 300 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 75 ml miodu 50 g cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji) 177

piec jeszcze 20 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić sernik do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień. Sernik można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka keksowa 135

ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka serowa z brzoskwiniami 184

babkę wyjąć z pieca i odstawić na 2-3 minuty. Następnie odwrócić do góry dnem (aby dół się wyrównał) i zdjąć formę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wypieki do koszyczka 101

baranek, królik i cztery babeczki- dwie większe i dwie mniejsze. W planie miały być malutkie ale ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy posypać cukrem pudrem.  Składniki: 450 g mąki 2 jajka 200 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
muchomorki 96

mina Emi kiedy je zobaczyła- bezcenna.  Składniki: na ciasto: 200 g mąki 1 żółtko 30 g cukru pudru 100 g masła szczypta soli do dekoracji: pisaki cukrowe lub lukier i barwniki Masło z mąką posiekać, dodać żółtko, cukier puder i sól. Wszystko razem zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować i foremką wycinać grzybki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernikowa babka na majonezie 169

przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać cukiereczkami i odstawić do zastygnięcia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek z jabłkiem i żurawiną 162

masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody

VioletoweKucharzenie
Jak suszyć skórkę pomarańczową 167

doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu. Składniki 15 pomarańczy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania