lukier - 7892 przepisów (strona:407/527)

Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 225

góry, przy jednoczesnym obracaniu miski drugą ręką. Masa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier).  Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni

KUCHARNIA
Babka z kisielem cytrynowym 178

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Z białek ubić pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem cytrynowym

Praktyczna pl
Jagodzianki najlepsze 124

Kulinarne Wspomnienia. A więc będzie sentymentalnie. Moje wspomnienie kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć

Pełny talerz
Staropolski piernik świąteczny cz.2 177

dojrzał. Jest doskonały i rozpływający się w ustach. Polecam i to bardzo... Składniki: ciasto na piernik leżakujące w lodówce minimum 2 tygodnie powidła śliwkowelub masa do przełożenia czekolada lub lukier do polania ciasta 2-4 dni przed Wigilią dojrzałe ciasto piernikowe wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Dociąć

Pełny talerz
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę, czyli pierniczki "last minute" 163

nadają się do jedzenia i dekorowania od razu po wystudzeniu, jednak pełnię smaku zyskują po 2-3 dniach. Smacznego! A tak wyglądają po zarwanej nocce i mojej pierwszej dekoracji lukrem królewskim ;) Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Mazurek kajmakowy 172

migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ

My Culinary Art
Placek bakaliowy 177

papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, naciąć środek ciasta, posypać odłożonymi bakaliami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem lub białym lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
Babka drożdżowa z serem i pomarańczowym lukrem 201

masła 2 małe jajka 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa serowa: 250 g twarogu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko Lukier pomarańczowy: sok z 1/2 pomarańczy kilka łyżek cukru pudru Drożdże rozkruszyć, zalać je ciepłym mlekiem i sokiem z pomarańczy, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Domowa cukiernia Ewy
Wielkanocne kurczaczki z migdałów 118

nadadzą się do ozdoby. Spory wybór cukrowych posypek ma teraz Lidl. Ja wykorzystałam cukrowe koraliki gwiazdki i serduszka oraz nieco masy cukrowej. Koraliki przyklejałam do migdałów za pomocą prostego lukru: odrobina wody i cukier puder. Gotowe wielkanocne kurczaczki można posadzić na babeczkach, np. takich jak te .   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Gniazdka wielkanocne 168

foremki. Odłożyć w chłodne miejsce najlepiej na całą noc ale nie do lodówki. Przed podaniem  nasypać trochę kokosu i ułożyć kolorowe "jajuszka". Mogą to być orzeszki w kolorowym lukrze, jajka z czekolady lub inne słodycze wyglądem przypominające jajka.   Przepis z małymi zmianami stąd

Ala piecze i gotuje
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 223

przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany

Ugotować
Sernik cytrynowy 147

straciła na kolorze można dodać odrobinę żółtego barwnika.  Przygotowaną polewą posmarować wierzch sernika. Od razu ozdobić cytryną, miętą i cukrowymi perełkami. Sernik schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy lukier lekko zgęstnieje. Pomysł na przepis mojewypieki.com

Ugotować
Waniliowe cupcaks 282

chcemy Wam zaproponować małe babeczki waniliowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  My nasze babeczki udekorowaliśmy malinami, można też je udekorować kremem waniliowym i kwiatkami z lukru. Składniki na 12 babeczek:  180 gram masła 135 gram cukru  8 gram cukru wanioliowego 4 jajko  180 gram  maki z proszkiem do pieczenia   szczypta soli

cookpl
Babka drożdżowa 193

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo utrzymuje świeżość. Przepis doskonały na święta wielkanocne. Polecam bardzo Post Babka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania