można piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg).Pierniki studzimy i przekładamy do metalowych puszek, gdzie przeczekają do Świąt. Możemy je także ozdobić lukrem, polewą, kolorowymi pisakami, posypkami, orzechami
Zakręcony Widelecżeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą. Smacznego Post Piernik litewski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmożna zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyoleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki miodu1 jajko100 g posiekanej mlecznej czekolady1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)Do dekoracji:100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)lukier plastyczny czarny i biały (oczy)czerwone cukierki M&Ms (noski)precelki (poroże)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę
Smakowity Blog Kulinarnyplastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonemDo dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim
Moja smaczna kuchniamąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę.Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle.Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut.Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować. Smacznego
kolorowotorcikoworadzić. Składniki na pierniki:0,5 kg mąki0,5 szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce.W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy
Ciastkozercyminut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia).Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki niekonwencjonalne, nie są suche ani twarde, mają smakowity posmak i troszeczkę smakują jak nasze "Katarzynki". Pyszne
Kitchens Alphabetmarcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym, kto lubi :)8 sztuk:Drożdżówki:* mąka pszenna- 300 g* drożdże suszone- 7 g (1 saszetka)* cukier- 1/2 szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda ciepła- 2/3 szklankiDodatkowo:* jajko
Kraina Miodem PłynącaŚwięta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia
W kuchni Karmel-itkitemperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem
Codzienna kuchnia niecodziennazależny jest od grubości ciastek.Temu aromatowi trudno się oprzeć, proponuję nie piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-)Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem.Smacznego
Smaczne Zdrowezimna.Wersja tortu, którą widzicie na blogu jest typowo świąteczna, ja dla mojego Synka udekorowałam tort zupełnie inaczej - z jedną z jego ulubionych postaci z gier, którą "rysowałam" na torcie lukrem:D Na każde urodziny moich Dzieci przygotowuję im torty z wybranymi przez nie motywami, może wreszcie się pokuszę i stworze galerię na blogu ze zdjęciami..? Co Wy na to, chcielibyście
Słodko-Słony Świat Ilony20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry.Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej polewy lub lukru. Uwielbiam kombinować z różnymi smakami i dodatkami, dlatego za każdym razem muffiny wychodzą inne. Smacznego
Kitchens Alphabetpiekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową
Praktyczna pl