piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć
Smaczne Zdrowepieczemy krócej na termoobiegu. ) Uwaga: masa wypełnia całą formę, na szczęście rośnie tylko odrobinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na ok.1h. Przestudzony schładzamy jeszcze dobrze w lodówce. Wierzch przyozdobiłam lukrem z cukru trzcinowgo, z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oraz kremówki. Smacznego
Smaczne ZdroweDałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego
Smaczne Zdroweniedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie radzi z mieleniem cukru brzozowego. Co prawda lukru się z niego nie zrobi ( trzeba do tego używać żelatyny- a to już troszkę skomplikowana sprawa) ale idealnie sprawdza się do przyprószenia ciast i ciasteczek, a także do niektórych wypieków
Smaczne Zdrowewzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego
Smaczne Zdrowezajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 2 żółtka- 1 całe jajko- 50g ksylitolu- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy- 35g drożdży- 1 łyżka
Smaczne Zdrowełyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia
Smaczne ZdrowePiec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowetylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami olejku migdałowego i słodkiej kremówki. U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowedługo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Smaczne Zdrowejajko 1 szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie: Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć
Ala piecze i gotujewierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut
Ala piecze i gotujetemperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane
Ala piecze i gotujemiodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem
Ala piecze i gotujeKolorowe lamingtony różnią się od swoich australijskich kuzynów rodzajem polewy. Te oryginalne polane są czekoladowym lukrem, a te dzisiejsze nasączone są kolorową galaretką. Obydwie polewy sprawiają, że ciasteczka nie wysychają i pozostają długo wilgotne. Jeśli zdecydujecie się na wersję galaretkową, otrzymacie lamingtony o smaku użytych galaretek, u mnie orzeźwiający truskawkowy i lekko agrestowy. Jeszcze dwa słowa o pochodzeniu
Mia Cucina Sofieta