lukier - 7892 przepisów (strona:444/527)

PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 163

jednej strony pod przykryciem następnie przewrócić patyczkiem pączki i dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka) Do cukru dodać olejek i mieszając dolewać kremówkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki) - kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba) Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha) Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej

Smaczne Zdrowe
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 286

trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach( w moim odczuciu). Ma wtedy bardziej zwartą konsystencję

Smaczne Zdrowe
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 262

weekend będą następne, już ze sprawdzonej receptury i oczywiście w większej ilości. Tych pierniczków nie będę ozdabiać gdyż to jest ich zdrowsza wersja - bez cukru ( a lukry i posypki to niestety sam cukier). Przepis troszkę zmodyfikowany ze względu na użycie mąki orkiszowej zamiast pszennej.Składniki na ok.100-150 pierniczków:- 530-550g mąki orkiszowej 750, białej ( pszennej 500g)- 125g masła- 200g

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 343

wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego z sokiem pomarańczowym ( najlepiej świeżo wyciskanym). I posypać orzeszkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 483

piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć

Smaczne Zdrowe
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 213

pieczemy krócej na termoobiegu. ) Uwaga: masa wypełnia całą formę, na szczęście rośnie tylko odrobinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na ok.1h. Przestudzony schładzamy jeszcze dobrze w lodówce. Wierzch przyozdobiłam lukrem z cukru trzcinowgo, z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oraz kremówki.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6523

Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MIELONY KSYLITOL 126

niedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie radzi z mieleniem cukru brzozowego. Co prawda lukru się z niego nie zrobi ( trzeba do tego używać żelatyny- a to już troszkę skomplikowana sprawa) ale idealnie sprawdza się do przyprószenia ciast i ciasteczek, a także do niektórych wypieków

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 270

wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 335

zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 2 żółtka- 1 całe jajko- 50g ksylitolu- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy- 35g drożdży- 1 łyżka

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 291

łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 202

Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 236

tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami  olejku migdałowego i słodkiej kremówki. U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1062

długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania