lukier - 7892 przepisów (strona:443/527)

Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniczki 164

Lebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego dnia po upieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami... Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Babeczki cytrynowe z makiem 143

wiedziałam, że kolejne, które zrobię, to będą właśnie te. Uświadomiłam sobie, że przynajmniej od lutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc po prostu jak zwykle sypnęłam trochę cukru pudru na wierzch i wuala! W każdym razie Asi muffinki jak zwykle niezawodne, mięciutkie i puszyste

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 136

Weekendowe torty W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy. I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną ! Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej   Jakoś nie bardzo mi to idzie ;) Oto efekty: I drugi: A Wy co wolcie

kolorowotorcikowo
Ekspresowy keks herbaciany 214

koniec wsypać bakalie - wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto keksowe.Piec 35 minut w 180 stopniach C.Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 209

cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia

kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 173

partiami do rozpuszczonej czekolady, delikatnie mieszać, do połączenia składników. Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym.  Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową.  Udekorować  cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mazurek orzechowy 160

Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu.  Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami. W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa

kolorowotorcikowo
Miękkie pierniczki 376

wycinać pierniczki za pomocą foremek.       Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu ozdobić lukrem, czekoladą lub posypką

Pasja Smaku
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 508

temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 210

pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie.  Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier:  Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

rumu - ksylitol z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
CIASTO KOKOSOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 374

miksując. Dodać mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko. Składniki wymieszać. Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem( do uzyskania w miarę gęstej masy). Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 372

wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy (kilka kropli) Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę-5 kostek i troszkę kremówki, do rozpuszczenia. Dodatkowo posypałam

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 163

jednej strony pod przykryciem następnie przewrócić patyczkiem pączki i dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka) Do cukru dodać olejek i mieszając dolewać kremówkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki) - kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba) Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha) Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania