zaplatamy w warkocz. układamy go na tej samej misce na której piekł się koszyczek , dokładnie przez środek i znów pieczemy do zrumienienia. Uchwyt mocujemy do koszyczka za pomocą lukru lub wykałaczek . Polecam
Malinowa Kawiarenkadelikatnych wiosennych kolorach ( to tak na przekór pogodzie ;) ) Przepis na ciasteczka wzięłam z tej strony : http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/03/wielkanocne-kruche-ciasteczka.html Są pyszne , waniliowe , chrupiące . A od siebie dodałam zdobienia wykonane lukrem królewskim . Polecam
Malinowa Kawiarenkawkuchniuli.blogspot.com 3) Kokosanki przepis z bloga ciateczkowypotwor.blogspot.com 4) Ciastka z tahini i kawą przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 5) Czekoladowe ciasteczka truflowe przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 6) Ciasteczka z lukrem przepis z bloga wdomowymzaciuszu.blogspot.de 7) Kruche ciasteczka z herbatą przepis z bloga decorateacake.blog.pl 8) Waniliowe kwiatuszki przepis z bloga izioni-smaki.blogspot.com 9) Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami
Magiczne Życie Martypewno godny uwagi. Kolejny zapalony wosk to Red Velvet. Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień
Magiczne Życie Martybrać leki. Piekarnie odwiedził więc Sławek i kupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia a właściwie sklep firmowy w Żarach przy ulicy Katowickiej. Tam często zaglądamy, bo mają pyszne kruche
Magiczne Życie MartyMarty które nadal trwa! * herbatka z dużego kubka * kolejne wstążki - idealnie pasują do kolorów na blogu * walentynkowe ozdoby też muszę być * zabawa z barwnikami - czerwony lukier * herbatka z małej filiżanki też dobrze smakuje * niedzielny rosół być musi * szykuję moją walentynkową wymiankę
Magiczne Życie Martyszklanka ciepłego mleka * 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru * łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli * tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec * marmolada z róży * lukier Przygotowanie : Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet
Magiczne Życie Martycukru waniliowego * pół kostki świeżych drożdży * łyżka cukru * 2 żółtka* 3/4 szklanki ciepłego mlekaNadzienie :* masa makowa z bakaliami Helio * białko jajka do posmarowania makowców * lukier do ozdoby makowców * skórka pomarańczowa Helio do ozdoby makowców Przygotowanie :Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz
Magiczne Życie Martywczoraj zrobiłam. Może nie są najpiękniejsze, ale jak dla mnie cudowne :) Przyznam się do odrobiny lenistwa - wykonałam je z gotowego ciasta korzennego pepparkakor, dostępnego w IKEA :) Dekorowane i sklejone lukrem królewskim (szklanka cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1 białko, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji), dodatkowo na kilku posypki cukrowe i jadalne perełki. Szablon z którego korzystałam znajdziecie TUTAJ. Zapraszam! Czytaj
Pora coś zjeśćKonfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy. A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem. Padło wiele pytań o przepis, zatem przepis już dzisiaj ze specjalną dedykacją
Pora coś zjeśćzwolennikiem słodkich ciastek, to mocno korzenne ciasteczka powinny przypaść do gustu. Z podanej ilości składników wychodzi około 45 cienkich ciasteczek. Jeśli lubimy ciasteczka dekorowane, to zachęcam do zabawy z lukrem i pisakami spożywczymi. Moje ciasteczka są "gołe", gdyż taką wersję lubię najbardziej
Smakołyki Berenikismaki królują w cieście.Twaróg nie jest wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne. Ciasto można przechowywać w lodówce lub przykryte na blacie kuchennym
Smakołyki Berenikiszybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce
Smakołyki Berenikiminut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem - jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak. Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania
Smakołyki Berenikiwyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę.Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłamją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca.Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach.Polałam lukrem
W kuchni Karmel-itki