smacznie i kolorowo – tak można opisać dzisiejszą sałatkę, która stanowi dla mnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Łososia możecie zastąpić tuńczykiem, a do sałaty dodać ulubione dodatki oraz polać dowolnym sosem (ja najczęściej daję jogurtowy z ziołami lub musztardowy). Po prostu, co kto lubi :) Na pewno sprawdzi się(...)też podczas majówkowych wycieczek. Składniki na 1 porcję: Pół puszki łososia w oleju (75g) Pół pomidora lub 1 mniejszy 1-2 jajka ugotowane na twardo 1,5 łyżki groszku konserwowego kilka liści porwanej sałaty lodowej Sos musztardowy: Jogurt naturalny ok. 1/3 małego pojemnika Łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć sałatę, na to ułożyć groszek konserwowy, pomidora pokrojonego
Fabryka pomysłówtatar czy sałatka – nazwijcie wg uznania. Wiem jedno – smakuje bosko! Wędzony łosoś doskonale komponuje się z konserwowymi ogórkami oraz cebulką, tworząc lekki i zdrowy posiłek na śniadanie lub kolację. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto, w szczególności, że robi się dość, dlatego będzie idealny dla zabieganych. Przepis pochodzi z bloga Wiem,co zjem…! Składniki na 1 porcję: 100g wędzonego łososia Pół(...)mniejszej cebul 1-2 ogórki konserwowe w zależności od wielkości kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju, sok z cytryny do smaku ¼ pęczku koperku - sól, pieprz Przygotowanie: Łososia drobno pokroić nożem. Cebulę obrać, razem z korniszonami pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oliwy, sok z cytryny (ok. 1 łyżki) i posiekany koperek. Doprawić. Przed podaniem można wstawić
Fabryka pomysłówPyszna sałateczka z łososiem jest zdrowa, świeża i pożywna . Bardzo szybko się ją przygotowuje. Jest idealnym pomysłem na lunch.Składniki: Plasterek surowego lub wędzonego łososia . Jedno ugotowane jajko , Garstka sałaty, może być miks sałat, ja użyłem rukoli i roszponki, 2 pomidorki koktajlowe Składniki na dresing: Łyżka oleju z oliwek łyżka musztardy, Łyżeczka soku z cytryny , Szczypta soli i pieprzu(...)talerzu układamy liście sałaty, plasterek łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a pomidorki i jajko kroimy w ćwiartki . Całość polewamy dobrze wymieszanym sosem.Smacznego
cookplulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka.SKŁADNIKI60 dkg filetu z łososialitr buliony rybnego (może być bulion z samych jarzyn)3 łyżki octu(...)spód wylewam cienką warstwę bulionu. Na nie układam połówki jajeczek i ponownie zalewam warstwą buliony - odstawiam w zimne miejsce aby całość nico stężała. Następnie układam ugotowany filet z łososia i zalewam kolejną warstwą bulionu ponownie odstawiając aby trochę stężał. Do musu z awokado i chrzanu dodaje łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała galaretę
Magiczna kuchnia Dariidodaję więcej niż 2.Składniki:150g ryżu arborio (do risotto)szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło do smażeniaoliwa z oliwek2 garście startego parmezanu/grana padanoSposób przygotowania:Szparagi myjemy, odkrajamy im główki i odkładamy. Od pozostałych nóżek odkrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy główki 3 minuty(...)jedwabisty na zewnątrz, ale leciutko twardawy w środku. Powinno to zająć 18-20 minut.Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia dodajemy do risotta garść parmezanu. Resztą sera posypujemy porcje po wyłożeniu na talerz.UWAGA! Soli używam tylko na początku do cebuli, by się nie przysmażyła. Samo danie "dosalam
W kuchni wieczoremŁososia dokładnie myjemy i osuszonego nacieramy oliwą z oliwek i mieszanką z 1 płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki.Grillujemy z dwóch stron po 5-6 minut.Awokado obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę.Podajemy z bagietką :)SMACZNEGO
Kredowe Menupracy ale już wieczorem będę tańczyła na domówce. Dla tych, którzy urządzają przyjęcie w domu a jeszcze do końca nie mają pomysłu na menu, mam pewną podpowiedź. Sałatka z łososiem. Szybka, elegancka, wyborna. Składniki:1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.) 180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę 10 pomidorków koktajlowych maly słoik czarnych oliwek
pieprzny smaczekpropozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100 g łososia wędzonego1 kulka mozzarelli3 pomidory200 ml śmietany 30%4 jajkakilkanaście listków bazyliisólpieprz białypłatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilliPrzygotowanie:Pomidory kroimy w poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę(...)jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół
Zakręcony Widelectarce cebulę, podlać 3 łyżkami wódki i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać śmietanę, natkę pietruszki i odcedzony gorący makaron. Dokładnie wymieszac, dodać natkę pietruszki oraz drobno pokrojonego łososia. Całość zamieszać, w razie potrzeby podlać odrobiną wody z ugotowanego makaronu. Serwować od razu SMACZNEGO
zielonacukinkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam do mojej kuchni na pyszną i zdrową wersję burgerów z łososia. Podane w domowej bułce z sezamem z tego przepisu , pysznym pomidorowym sosem BBQ z śliwką oraz warzywami. Zachęcam do zrobienia w swojej kuchni, są naprawdę bardzo pyszne Post Burgery z łososia pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady idealnie pasuje sos balsamiczny (jak na zdjęciach
My Culinary Artspalił. Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minutyDo sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym.Łososia pokrój w paseczki.Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego
kolorowotorcikowosumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne, lekkie i dobre pod alko Swoją drogą to nazwa tatar wcale nie pochodzi od Tatarów, tylko … Czytaj dalej
slodkokwasnaplstole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Szpinak rozmrażam, po czym(...)się później łamać przy zwijaniu.Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto szpinakowe. Na serek układam łososia i zawijam w roladę.Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki.Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem
Mechanik w kuchnikrótkie rurki2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku150g pieczarek pokrojonych w plasterki1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczkiok. 40g masła + do posmarowania naczyniakilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia2 - 3 duże pomidory pokrojone w plastrysos beszamelowy (wg. przepisu Julii Child) :2 łyżki(...)mieszania i finalnie doprawiamy. Odstawiamy sos beszamelowy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Do ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą
Symfonia Smaków