soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku
Kuchnia Prezydentowejogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem. Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem, popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół. Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe 50 ml rosołu oraz gorący rosół po cukinii
R'n'G Kitchenopcjonalnie)Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Awokado obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (możemy skropić sokiem z cytryny - awokado nie ściemnieje tak szybko). Sałatę i łososia również kroimy na mniejsze kawałki. Każdą tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy łososia, awokado, sałatę lodową i zwijamy w rulon. Tniemy ostrym nożem
Słodka Stronapołączenie, ale smakuje wybornie!Oryginalny przepis przewiduje 4 porcje, moja modyfikacja jest 1-osobowa (Pan Mąż nie jest rybolubny...).Składniki na porcje 1-osobową: 1 dzwonko łososia skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku(...)smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek
Grunt to przepis!lekkie i zdrowe. 300g filetu z łososia 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny 2 łyżki oleju do smażenia 1. Filet z łososia i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce dokładnie mieszamy łososia, koperek, cebulę, mąkę jajko, sól i pieprz. 2. Na rozgrzanej patelni
Szefowa kuchnicukru i likieru jest kwestią smaku. Cytryny również bywają różne, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej wody. Zapomniałabym jeszcze o jednej zasadzie. Najważniejsze, to grillować cytryny na samym początku, na czystym grillu. Przed łososiem, karkówką, czy innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody
Pełny talerzalternatywą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tagliatelle z łososiem i rukolą Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (250g) 100 g łososia wędzonego garść liści rukoli 150 ml śmietanki 30% skórka starta z 1/3 cytryny Do dzieła(...)Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente - odcedzamy odlewając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron wrzucamy do garnka wlewamy wodę, śmietankę i skórkę z cytryny - chwilę razem gotujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z łososiem i rukolą. Makaron może potrzebować przyprawienia sola oraz spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowe! Smacznego!!! Moje sugestie: Uważajcie z dodatkiem soli gdyż wędzony łosoś
sierotka maRysia w kuchniTych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli(...)zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją termoobiegu i grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu. Po wierzchu polać rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny, wstawić na pólkę drugą od góry i piec przez około 20 minut. W międzyczasie
Gosia gotujeimbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 garść płatków migdałów sól morska Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie ok. 30 minut (jeśli wino nie przykryje całego łososia(...)migdałów uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Roszponkę umyć, odwirować. Rozłożyć na talerzach. Skropić sokiem z cytryny. Posypać prażonymi płatkami migdałów. Przyprawić solą morską. Serwis dania: Na talerzach obok sałatki z roszponki rozmazać po łyżce sosu malinowego, ułożyć upieczonego łososia. Można podawać z ugotowaną kaszą jaglaną. The post Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki
Moja Delicjaoleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy
Dzieje kuchennej Wiewióryserwuję im takie oto frykasy :). Przepi s na ok. 1 0-12 kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera, ugotowaną kaszę miksujemy z cebulą, czosnkiem, musztardą, szpinakiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania gładkiej masy. Całość przekładamy do miski, dodajemy łososia i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki ryżowej, by nasze kotleciki ładnie się sklejały. Z tak przygotowanej masy lepimy kuleczki, które następnie spłaszczamy. Smażymy
Be Fit Be Strongwpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę
Kulinarne przygody Gatityrukolą i innymi warzywami jest pyszną bombą witaminową;-) Składniki: 4 jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę(...)Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym
Kuchnia Pełna Pasjimałych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)łososia obrać ze skóry (jeśli ją ma), umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii). Na filetach poukładać plasterki cytryny. Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą
Moja Delicjasalted water for 5 minutes max.Serve with slices of lemon, some parsley leafs and lemon zest.Wykonianie:Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.Łososia układamy na papierze do pieczenia w żaroodpornym naczyniu. Na nim układamy tymianek I natkę I połowę cytryny pokrojoną w cząstki. Do tego dorzucamy(...)ząbek I masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia.W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie.Podajemy pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny.Smacznego
Kulinarna rozmowa