końcu to Wasza kuchnia i Wasze smaki ;-) Składniki na sałatkę: kawałek wędzonego łososia dojrzałe awokado 1 mała czerwona cebula garść czarnych oliwek roszponka / rukola 4-6 sztuk suszonych pomidorów / świeżych koktajlowych Składniki do przyprawienia sałatki: 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny 2-3 łyżki octu winnego sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)plasterki czarnych oliwek. Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki. Ostatnim składnikiem są suszone pomidory. Pokroiłam je w paseczki i ułożyłam na wierzchu. Można zrobić sos wg.powyższych składników. lub polać składniki tylko oliwą i skropić octem winnym lub sokiem z cytryny. Smacznego
potrawyregionalnełyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz cytrynowy ,cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek. *składniki na dwie duże porcje Sposób przygotowania: Wstaw wodę na makaron , w tym czasie umyj, obierz ze skóry( oczyść z ości jeśli są) łososia. Pokrój go w paseczki, a następnie w kostkę. Przypraw, polej oliwą i odstaw
Cukier&Puderskładniki na 3 porcje 200 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego łososia w plastrach 2 jajka ugotowane na twardo 6-7 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula sos 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od zrobienia(...)sosu. Do miski przekładamy musztardę, wlewamy oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Obraną cebulę kroimy w plastry, umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki, a plastry wędzonego łososia w paski i zwijamy w ruloniki. Na dużym talerzu lub w salaterce układamy
Smakowite DaniaSkładniki dla 2 osób: 1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100 g) pół opakowania gotowej mieszanki sałat lub połowa główki sałaty lodowej pół zielonego ogórka 1 duży pomidor 2 garście oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli łyżka suszonych ziół prowansalskich KROK 1 Gotową mieszankę(...)czym układamy na sałacie . Równomiernie posypujemy oliwkami. KROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika i energicznie mieszamy. KROK 3 Przygotowanym sosem, równomiernie polewamy sałatę. Wędzonego łososia delikatnie rękoma rwiemy i kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z sałatą, dodatkami i sosem. SMACZNEGO
smacznieinatematbardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso
Jadło i czytadłouszlachetniłam jego smak panierką orzechową, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;) Składniki: 500 g łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki
Z Majeczką w kuchniwyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie(...)koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez
GRUBY WAŁEKSkładniki na sałatkę: 5-7 szt. średnich ziemniaków sałatkowych 200 g wędzonego łososia kilkanaście kaparów 3 szt. średnich małosolnych ogórków zielona część dymki koperek natka pietruszki sól pieprz 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) Składniki na majonez: 2 żółtka 150 ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sól cukier Zacznijmy od ziemniaków. Ugotowałam(...)zawartością skrobi. W międzyczasie przygotowałam majonez. Ubijałam na wolnych obrotach żółtka z cytryną,octem,solą i cukrem. Stopniowo wlewałam olej bardzo wąskim strumieniem. Pod koniec dodałam musztardę. Wymieszałam majonez z częścią pokrojonej zielonej części dymki,koperku i pietruszki. Pokroiłam w plasterki ziemniaki. Dodałam kawałki łososia. Następnie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę małosolne ogórki. Wsypałam
potrawyregionalneuwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki sok wyciśnięty z połówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła(...)Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek
Poezja smakułyżeczki wędzonej soli morskiej (cypryjska) - masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać
mojewypiekiinietylkoszklanki mleka1 czubata łyżka maki2 łyżki masłaSól, pieprz, gałka muszkatołowaSok z 1 cytrynyŻółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE:Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki. w tym czasie szpinak rozmrażam i odparowuję na głębokiej patelni. Następnie dodaję łyżkę masła(...)Mieszam przez chwilę a następnie powoli ciągle mieszając dolewam mleko. Całość zagotowuję przez chwilę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie doprawiam sporą ilością świeżej gałki muszkatołowej, sola oraz pieprzem.Zamarynowanego łososia smażę na teflonowej patelni około 5 minut z każdej strony. Makaron przekładam do miski o zalewam 2/3 sosu beszamelowego i dokładnie mieszam. Połowę tak przygotowanego makaronu przekładam
Magiczna kuchnia Dariisól pieprz Brokuł ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( powinien wtedy zachować zielony kolor), pilnując aby nie był zbyt miękki. Po wyjęciu schłodzić zimną wodą. Pokroić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Dodać do brokułów. Łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty. Pomidory również pokroić
Jemy Pijemyłosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI: 50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki 5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła 1. Bułkę i orzechy rozdrobnić w malakserze
Kto ugości moich gości?Dorsz atlantycki z piekarnika Pstrąg smażony Łosoś na parze Łosoś smażony Łosoś z piekarnika Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym Pstrąg łososiowy na parze Dorsz atlantycki w cytrynie Smażony śledź atlantycki
Passions hobbies lifeugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi. Składniki: ½ l bulionu warzywnego, 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem), 150 g krewetek koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie(...)według przepisu na opakowaniu, osączyć. W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry
Nie tylko w kuchni