frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym. Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt tymianku(...)kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy
My Chcemy Jeśćpostanowił przyrządzić potrawę z surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała apetycznie, do tego skropiona cytryną i przybrana ziołami nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało się na wołowinie. Aby przyrządzić dobre(...)dodatkowo rozwałkowujemy i wykładamy na nasmarowaną oliwą powierzchnię naczynia. Musimy być staranni, gdyż mięso położone na nienasmarowaną powierzchnię przyklei się. Carpaccio polewamy oliwą także od góry. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i pokrojonym w cienkie plasterki parmigiano reggiano. Smacznego
Bon Ton Italiałosoś, ale nic nie może mu dorównać. Czas poświęcony na przygotowanie, a zwłaszcza cierpliwość w oczekiwaniu na zamarynowanie naprawdę się opłaca. Składniki: – 2 x 150g fileta z łososia ze skórą – 2 łyżki cukru brązowego – 25-30 ml wódki albo ginu (jeśli użyjecie wódki przyda się na marynaty trochę roztartego jałowca) – koperek – duuuużo koperku, Jamie(...)lodówki) Wykonanie: W misce wymieszać cukier, wódkę, sól i skórkę z pomarańczy i cytryny; jeśli rezygnujecie z sosu chrzanowo-śmietanowego, dodajcie też chrzan do tej marynaty (ja tak robię). Koperek włożyć do drugiej miski z zimną wodą i przechowywać w lodówce. Filety z łososia włożyć do marynaty, dobrze pokryć łososia mieszaniną; filety z łososia złożyć razem (skórą na zewnątrz), dokładnie
Pociąg Do KuchniPrzepyszne i aromatyczne danie z grilla ,do tego niesamowity sos ananasowy <3 Składniki 4 medaliony z łososia (po 100 g) sól ,pieprz Sos: 150 g śmietany 12% 3 plastry ananasa (może być z puszki) 3 łyżki miąższu z cytryny 1 mała cebula 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka musztardy dijon szczypta goździków sól Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitcheności i skóry i wrzucić do miski, dodać serek topiony i skórę z cytryny. Zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Koperek posiekać drobno i dodać do masy. Śmietanę ubić i wymieszać razem z masą rybną, doprawić pieprzem. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, następnie ułożyć płaty łososia wędzonego tworząc długi prostokąt. Na środek nałożyć masę z makreli. Zawinąć roladkę pomagając
Kuchnia Pokoleńśledzie się lubi albo nienawidzi. Polecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZostawić na minimum 24 godziny w lodówce. Dla bardziej cierpliwych zostaje opcja 36 godzin. Po upływie tego czasu łososia wyjąć z marynaty, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przed podaniem pociąć na cienkie plastry. Można podawać z sosem miodowo-koperkowym, śmietaną, cytryną, bądź jak carpaccio na rukoli z kaparami, oliwą z oliwek i parmezanem. Mam nadzieję, że polubicie taką przystawkę
Jemy Pijemygodziny ) - szczypior - avokado krojone w słupki - krewetki* - wędzony łosoś - kremowy serek - majonez - 6 płatów nori ( prasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny. Zabieramy się za zwijanie rolek: 1. Na matę kładziemy płat nori błyszczącą stroną(...)palcami, delikatnie dociskając do podkładu) 3. W 1/3 odległości od brzegu kłaść dodatki wg upodobań. U mnie w kombinacji: a) kremowy serek, ogórek, marynowana marchewka, krewetka b) majonez, avokado, łosoś, szczypior 4. Pomagając sobie matką zwijać rolki delikatnie dociskając, aby się nie rozwarstwiały się podczas krojenia. 5. Ostrym nożem kroić rolki na 6-8 części. . Zdjęcia potraw są mojego
kawawszklancePyszne kolacyjnie, ale i znakomite smarowidło na przyjęcie.składniki200 - 225 g wędzonego łososia ( u mnie pół na pół wędzony na zimno i ciepło)2 duże łyżki białego serka 2 duże łyżki jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 3-5 kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka
Stare Garysolić ze względu na ser feta oraz łosoś, które same w sobie są słone. Jeżeli użyjecie łososia bez pieprzu to można ją delikatnie popieprzyć. Jeżeli uważacie, że do sałatki trzeba dodać sosu to można dodać łyżeczkę oliwy wymieszaną z odrobiną soku z cytryny (osobiście wolę ją bez sosu, ponieważ ser bardzo fajnie wypełnia smak sałatki i sprawia, że nie jest
ChilliJemycytryny oliwa Śledzie, awokado i paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości. Skropić sokiem z cytryny. Cykorię pokroić w paski. Rozdrobnić jalapeno. Wszystko razem wymieszać. Polać oliwą i podawać. ----- Podobne: Sałatka śledziowa z warzywami Sałatka śledziowo-ziemniaczana Sałatka z awokado i łososiem
Weekendy w domu i ogrodzieRzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę
Right Behind The Kitchenwięcej) 1/3 łyłeczki kurkumy 200 g wędzonego w całym kawałku łososia (lub w plastrach) 2-3 łyżki owoców granatu 100 g płdów solirodka (zeekraal) 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki winegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego(...)rybnego. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynowa?. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykajżc kawałkami wędzonego łososia i pędami solirodka .Posypać ziarenkami owocu granatu.Z boku utworzyć kopczyk z paseczków ogórka. Całość polać pozostałym z marynowania makaronu winegretem. Jogurt zmiksować lub mocno utzrepać ze szczypta soli do smaku
Sztuka gotowania w/g Samirymarchewka, obrana i starta 500 g filetów rybnych (u mnie po 250 g dorsza i łososia) 3-4 łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki owsianej z łyżką octu jabłkowego lub winnego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku szczyptę skórki startej z cytryny posiekany koperek Cebule podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz
Dzieje kuchennej Wiewiórypastę z awokado mojej mamy . Innym razem pokazywałam Wam jak można połączyć awokado z łososiem - i to był przepis mojego brata :) Wówczas był to tatar ze smaczliwką . Dzisiaj mam dla Was pastę również z awokado, ale dodatkiem jest jajko i sok z cytryny. Czasem ma się ochotę na awokado, ale trudno jest wymyślić jakie składniki można z nim połączyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com