Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być(...)sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do „ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem „ . The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych appeared first
Moja DelicjaTakiego surowego, marynowanego łososia robimy sobie od czasu do czasu. Najpierw robiliśmy tylko z solą, cukrem i koperkiem, ale po obejrzeniu podobnego przepisu (Gravlax - łosoś szwedzki - Jamiego Oliviera) w TV, postanowiłam spróbować nowych składników marynaty. A jest to bardzo smaczna przekąska, którą daje się też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale(...)pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki brązowego cukru 50-75 ml wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały
Kuchnia Prezydentowejzimno. 2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży odrobina skórki z cytryny 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka maku 2 łyżki oliwy z oliwek 140 ml mleka 25 gram miękkiego masła 1 łyżeczka trzcinowego cukru sól i pieprz 100 gram łososia wędzonego 100 gram tartego parmezanu mleko do posmarowania wierzchu 3 jaja(...)Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury. Wyłóż na stolnicę. Podziel
AZgotuj!filetu z łososia (można nieco więcej) - 200 g porów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia(...)cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno
Kuchnia Elliepracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad. Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze(...)Paprykę kroimy w plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy na talerzach. Ser pleśniowy przecinamy w plastry. Łososia wykładamy na wierzch (ręcznie rwiemy). Przygotowane składniki skrapiamy przygotowaną oliwą (2-3 łyżki), wymieszana z sokiem z cytryny oraz pieprzem. Smacznego
ChilliJemyoliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra(...)blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości
Moja DelicjaŁOSOSIEM /całkowicie własny;/ dla 2 osób 150g filetu z łososia 1 średnie mango 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 biała cebula 1 łyżeczka startego korzenia imbiru posiekany pęczek pietruszki 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju ryżowego przyprawy: 2 liście laurowe 5 ziaren(...)zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kozieradki mielonej 1/3 łyżeczki soli Filet z łososia płuczę, osuszam, odcinam skórę i kroję na mniejsze kawałki. Skrapiam obficie sokiem z cytryny i odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, cienko kroję w małe paseczki. Mango obieram
W kuchni Karmel-itkiidealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy(...)połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy łyżką lub więcej pesto alla genovese - pesto z bazylii. Całość, łososia i ziemniaczki
Be Fit Be Strongrazowym i ograniczyć ilość mozzarelli. Polecam. Składniki: 200-300g filetu z łososia dowolna ilość różyczek brokuł 100-200 g makaronu np. świderki lub innego ulubionego 1 szt. czerwonej cebuli mozzarella do posypania parmezan do posypania 3-4 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka Składniki na sos: opakowanie śmietany jogurtowej / 125g(...)serka śmietanowego np. Philadelphia 125 ml mleka ser mozzarella 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz do smaku Zacznijmy od filetu z łososia. Należy odciąć z niego skórkę. Pokroiłam go w kostkę. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą. Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp.190 stopni i piekłam około 10 minut
potrawyregionalnebardzo lubi wszelkie odmiany jajecznicy, przygotowalam to banalne danie. Wyszło wcale niebanalnie J 5 jajek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150g wędzonego łososia 1 duża garść mrożonego groszku odrobina soku z cytryny sól, pieprz łyżka masła do smażenia Jajka wbić do miseczki i odstawić. W czajniku zagotować wodę, do małego garnuszka wsypać groszek, zalać go wrzątkiem i gotować przez(...)rozgryzany powinien pękać (strzelać). Odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmazżyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. W międzyczasie drobno pokroić łososia. Gdy cebula lekko się zarumieni dodać łososia i smażyć aż zmieni kolor na delikatnie różowy. Wlać jajka, delikatnie mieszać, aż jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, chwilę przed końcem smażenia dodać groszek. Doprawić
Codzienne Gotowaniepołączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek
Codogarawykonaniu. W sam raz dla osób unikających węglowodanów w swojej Diecie. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁAD - ✔ 400 g Łososia ✔ 100 g Mozzarelli ✔ 1 Jajko L ✔ Szczypiorek ✔ Cytryna ✔ Sól, Pieprz - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1136 Węglowodany 5,6 g Białko
Sylwetka Od KuchniSKŁADNIKI: 300 g surowego łososia 1 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego TaoTao sok z 1/2 cytryny 1 łyżka lubczyku ogrodowego natka pietruszki łyżka masła czosnkowego 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao 1/2 papryki sól himalajska pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę
ClauditteMissCookingwersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Gosia gotujepowrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam! 2 filety z łososia 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie 1 papryczka chili (niezbyt ostra) sok z cwiartki cytryny 2 łyżki serka Philadelphia (original lub light) łyżka masła do smażenia mleko lub woda (opcjonalnie) sól, pieprz Na patelni roztopić masło, łososia
Codzienne Gotowanie