podpieczone w tosterze czy pod grillem w piekarniku. Na to kawałek awokado, ulubiona wędlina i pomidor lub druga wersja: podpieczony bajgiel z białym kremowym twarożkiem i wędzonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny. Mmmmm! Niebo w gębie :) 'pełnoziarniste bajgle' Składniki (na ok.8 -10 sztuk): - 500g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 5g świeżych drożdży - 300ml wody - 1 żółtko
CookYourselfprosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy jak na fotografii ;-))) Smacznego!!! Zapraszam na mojego FanPage na Facebooka SmykWKuchni! Pieknego Dnia
SMYKWKUCHNIposzłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :) Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając
Stare Garysłodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki:Ptysie (ok 20 sztuk):80 g mąkiszczypta soli65
UgotujmyTo.plSkładniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części. Umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, octem balsamicznym i oprószyć solą ziołową oraz pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Patelnię grillową mocno rozgrzać i smażyć na niej łososia ok 2-3 minuty
The Sweet Damselgarść kaparów - garść czarnych oliwek niedbale posiekanym - 8 ząbków czosnku posiekanego - sól, pieprz - 4 łyżeczki masła - 8 batatów - 50 ml oleju - sok z połowy cytryny - sól, pieprz - tymianek -butelka białego wina ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz obierać, pokrój(...)ósemki. W misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przyprawy, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika. KIEDY BATATY BĘDĄ SIĘ PIEKŁY dokończ łososia. Każdy kawałek połóż na folii aluminiowej, na górze ułóż kapary, czosnek i oliwki. Szczelnie zawiń łososia i wstaw do piekarnika na druga blachę. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni. TERAZ OTWÓRZ WINO I SIĘ RELAKSUJ
Kuchnia bezglutenowa Lolisię zawsze i pod każdą postacią (no chyba, że go przypadkowo zbytnio wysuszysz lub spalisz ;) Składniki (na 3-4 osoby): 2 świeże filety z łososia norweskiego 1/2 pęczka kopru 3-4 plastry cytryny 4-5 kulek mrożonego szpinaku (może być świeży) 6-7 łyżek śmietany UHT 12% 1 spory ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz czarny świeżo mielony(...)godzinkę w chłodne miejsce. Tuż przed pieczeniem podkładamy plastry cytryny. Z wierzchu obsypujemy posiekanym koprem. I także układamy plastry cytryny. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 15 - 20 minut. Na ostatnie 5 minut można odkryć by łosoś lekko się zrumienił. W tym czasie przygotowujemy szpinak, na którym podamy naszą rybkę. Zajmie to dosłownie kilka minut. Sparzone kulki
Kuchnia po mojemukrem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki(...)łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać
DefinicjaSmakudeserami. Jednak jego wytrawna wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól(...)Żółtka roztrzepać w misce z szampanem. Ubijać kilka minut w kąpieli wodnej, aż sos stanie się gęsty i puszysty. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na talerzu ułożyć szparagi, na nich łososia. Polać częścią sosu. Resztę można podać w sosjerce. Danie można uzupełnić dzikim lub brązowym ryżem. Smacznego
Pełny talerzcytryny suszone pomidory BABECZKI: 1/2 szklanki suchego ryżu 1 duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż(...)rozgnieciony czosnek. Kiedy uwolni swój aromat dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Dołożyć ser i dokładnie połączyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć zamarynowane filety łososia skórą do dołu. Nałożyć porcje szpinaku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok20min w zależności jak gruba jest ryba. Obok formy wstawić do piekarnika babeczki z ryżem
https:KKuchniaMniammajonezu 4 plastry świeżego ogórka 4 plasterki pomidora (lub 8 plasterków pomidorków koktajlowych) 1 łyżka szczypiorku Jajka z pastą z łososia: 50 g wędzonego łososia 20 g majonezu 1 plasterek cytryny gałązka koperku Jajka z majonezem i krewetkami: 8-16 krewetek koktajlowych (ugotowanych) ok. 30 g majonezu szczypiorek lub koperek Wykonanie: Jajka z pastą z sera pleśniowego. Ser miksujemy(...)ozdobną końcówką (np. gwiazdką). Ozdabiamy połówkami plasterków ogórka i pomidora. Na koniec całość posypujemy szczypiorkiem. Jajka z pastą z łososia. Łososia miksujemy w blenderze na gładką masę. Mieszamy z majonezem. Nakładamy szprycą na połówki jaj. Ozdabiamy trójkącikami z plasterka cytryny i małymi kawałeczkami koperku. Jajka z majonezem i krewetkami. Majonez wyciskamy na połówki jajek. Na każdej porcji układamy
MyCookBook.plnatki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj
Atlas Smakówznajduje się kalafior w tym daniu ?...Jeżeli tak , to koniecznie zajrzyj do tego przepisu! Składniki ( 3porcje ): kalafior - 300g brokuł - 300g żółtka - 4szt sól - 1/4łyżeczki cytryna - 1/2szt masło - 100g sos tabasco - kilka kropel wędzony łosoś - 100g matjasy - 50g Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy(...)miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple. Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast go odstawiamy. Masło kroimy na małe kawałki i stopniowo , mieszając , dodajemy do sosu. Przyprawiamy sosem tabasco. Łososia i matjasy kroimy w cienkie paski , układamy na różyczkach kalafiora i brokułów , zalewamy sosem i doprawiamy
Bazylia kontra Rozmarynosuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Na tak przygotowaną folię kładę płat łososia na który ponownie układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby
Magiczna kuchnia Darii