Prawdziwa gratka- wielowarstwowy gratin ziemniaczany przepełniony plastrami łososia MOWI i cukinii w kremowym sosie chrzanowym 👌 Gratka nie tylko na obiad rodzinny (wtedy obłędnie smakuje podana na ciepło), ale i bardzo smaczna i ciekawa propozycja na imprezę- wystarczy pokroić na małe kwadraciki i nadziać porcje na wykałaczki (tak, tak, na zimno smakuje równie genialnie!). Dodatkową, fantastyczną robotę robi 'kawior' buraczkowy, który(...)pracochłonne, to wcale takie nie jest, nooo o ile mamy maszynkę do krojenia cienkich plastrów- wtedy pokrojenie ziemniaków trwa dosłownie 2 minuty ☺️ zapiekanka: 1 kg dużych ziemniaków 8 plastrów łososia wędzonego w plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku
Kraina Miodem Płynącawitaminy z grupy B (B1, B2, B6), witamina E, niacyna, żelazo, magnez. cynk, miedź, potas, fosfor, bogata jest również w flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę), wykazuje również wysoki potencjał antykosydacyjny. Łosoś dostarczy nam kwasy omega-3, zaś brukselki witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Polecam galettes podawać z sałatką(...)nią chociaż od czasu do czasu. SKŁADNIKI Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej 1 jajko 170 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 100 g wędzonego łososia MOWI 150 g brukselek 2 jajka mały pęczek szczypiorku sól Dip: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Naleśniki
Passions hobbies lifesmakowało. SKŁADNIKI NA PRZYSTAWKĘ DLA DWÓCH OSÓB: - 125 g mąki gryczanej - 250 ciepłego mleka - 15 g drożdży świeżych - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - olej do smażenia DODATKI: - kwaśna śmietana - łosoś wędzony - kawior DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJ drożdże i cukier, mogą chwilę postać i zacząć pracować. MĄKĘ GRYCZANĄ wsyp do miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem(...)tłuszczu, Wystarczy trochę oleju na dnie. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Tak jak pisałam wcześniej możesz je podać ze śmietaną, kawiorem, łososiem, tak na prawdę z każdym dodatkiem, który masz w lodówce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolipasujących. Tak powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej i aromatycznej salsy warzywnej z dodatkiem pomidorów suszonych i świeżej zieleniny, sporą ilością łososia i rukoli, którą uwielbiam! Takie fajne, smaczne i tak banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe Jestem pewna, że do tego(...)łyżki pomidorów suszonych w paseczkach - 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami - posiekana natka pietruszki W/w składniki wymieszaj ze sobą. PONADTO: - garść świeżej rukoli - 2 duże grube plastry wędzonego łososia dodatkowo możesz użyć sosu czosnkowego, do wzmocnienia smaku gofrów, bądź posypać je posiekanymi orzechami
SMYKWKUCHNIŚwiąteczny stół… poezja! Co nam trzeba? opakowanie ciasta francuskiego 3 czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów 200g sera mozzarella w wiórkach 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek 200g wędzonego łososia żółtko jaja-roztrzepane czarnuszka- do posypania Robimy! Formę do tarty wyściełamy ciastem francuskim Odcinamy wystające brzegi za formę. Odkładamy Dno tarty smarujemy pastą z pomidorów Posypujemy połową sera mozzarella. Układamy
Latosiowydomzaskoczy Was smakiem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł (500 g) 1 cukinia (500 g) 3 ziemniaki (500 g) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać dużą ilością wody. Włączyć
Passions hobbies lifeAwokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu. Propozycja idealna na śniadanie – smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i … już! Jeszcze mały patent(...)blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między wypukłościami, sprawdzamy stabilność i do piekarnika. Składniki dla 2 osób 1 duże awokado 2 jaja 2 plasterki wędzonego łososia 1 szalotka lub mała czerwona cebula 100 – 150 g mix sałat SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu sól
Tajemnice SmakuSKŁADNIKI: 250 g świeżego szpinaku 3 jajka łyżeczka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej 400 g łososia wędzonego 2 opakowania serka Almette z chrzanem (300 g) sól i pieprz WYKONANIE: 1. Szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni do odparowania wody. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół. 3. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka(...)rozsmarowujemy cienko na blaszce 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić. 7. Wystudzony biszkopt szpinakowy smarujemy równomiernie serkiem. 8. Na serek układamy plastry łososia. 9. Ciasno zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 3 h do lodówki. 10. Przed podaniem kroimy w 1-2 cm plastry. INSTRUKCJA - FILM POKLATKOWY
Atlas Smakówpieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy(...)miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała. III. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy każdą sakiewkę. Posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Smacznego
Cook&LoveSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady idealnie pasuje sos balsamiczny (jak na zdjęciach
My Culinary Artwykonaniu. Zapraszam 0,5 szkl wody 0,5 szkl ryżu do sushi 0,5 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka sezamu 1 płat nori 50 g łososia wędzonego 1 podłużny kawałek zielonego ogórka w kształcie ołówka Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody w wsypujemy ryż i dodajemy olej kokosowy.Ryż gotujemy(...)bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, na rybie kładziemy ogórka i za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i doklejamy sushi. Kroimy na 6-8 kawałków
słodkie i nie tylko historie kulinarneosoby (ok. 30 sztuk): ryż: 250g ryżu do sushi (1 kubek) 30 ml octu ryżowego 1 kubek wody 1,5 łyżki cukru Pozostałe: awokado 4 płaty nori łosoś wędzony paluszki surimi szczypiorek czerwona papryka ogórek zielony serek typu Philadelphia sos sojowy imbir marynowany wasabi mata bambusowa Przygotowanie: Ryż dobrze opłukać. Zalać zimną wodą (1 szklanka wody na 1 szklankę ryżu(...)stroną do góry. Mocząc ręce w wodzie, na płat nałożyć cienką warstwę ryżu, zostawić ok. 1,5 cm z jednej strony. Na ryżu w poprzek nakładać ulubione dodatki np. łosoś, paprykę pokrojoną w paski, ogórek w słupki/ paluszek surimi, serek, papryka w paski/ łosoś, serek, szczypiorek. Zwijać z pomocą maty bambusowej. Następnie brzeg, który zostawialiśmy bez ryżu posmarować wodą
Fabryka pomysłówprzy najbliższej okazji wbijam do Frau na roladę ;) Składniki - 1/2 kg szpinaku mrożonego - 1 łyżka masła - 4 jaja - czosnek - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - 100-200 g łososia wędzonego na zimno - opakowanie fety - trochę białego serka typu almette naturalny - 2 łyżki śmietany lub jogurtu Rolowanie: Szpinak mrożony wrzucić z masłem na patelnię. Podusić pod przykryciem. Dodać przeciśnięty czosnek , przyprawy(...)ostygnięciu, zdjąć ściereczkę, odwrócić tak ,aby papier był na górze i zdjąć. Szpinak położyć na papierze i na to rozsmarować wymieszane serki. Na to rozłożyć łososia - dokładnie zawinąć papierem i do lodówki. fot. Agnieszka Prus fot. Agnieszka Prus fot. Agnieszka Prus
Kuchnia smakówRolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo(...)szpinaku, świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę
codojedzeniapostaci zdjęcia publikowałem 1 stycznia na FB. Czego potrzebujemy? -około 8 buraków obranych, pokrojonych w plastry maks cm-we; im mniejsze buraki tym lepsze (4 buraki na porcję) -łosoś wędzony na zimno ok 150 gramów na porcję -twaróg półtłusty 250 gramów -śmietanka 18% -jogurt naturalny -ocet cydrowy -oliwa -świeży koperek posiekany -sól, pieprz -kilka kropel soku z limonki Zaczynamy. Cztery(...)przewracać w połowie pieczenia), i wkładamy do piekarnika góra-dół na 40-60 minut w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od Waszych upodobań; ja lubię warzywa al dente. Łosoś. Kroimy go delikatnie pod kątem, wzdłuż, na małe plastry. Dodajemy pieprz, łyżkę oliwy i posiekany koperek. Można skropić delikatnie sokiem z limonki. Serek. Twaróg mielimy, solimy i pieprzymy, łączymy
BaRepas