będzie dla Was idealny Zapraszam! Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi Składniki (1 porcja): garść mixu sałat, garść pomidorków koktajlowych, 120g łososia, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka płatków migdałowych. Sposób przygotowania Najpierw umyj i osusz łososia. Następnie dopraw rybę solą, pieprzem i skrop sokiem(...)pisałam tutaj . SAŁATKA TO: około 448kcal Białko: 30,1g Węglowodany: 12,5g Tłuszcz: 31,9g Błonnik pokarmowy: 6,4g Ładunek glikemiczny: 1,3 Spróbuj także: sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem, łosoś pieczony w pomarańczach . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka
Natka Pietruszkiidealna na lekki lecz bardzo sycący obiad, doskonale się prezentuje na imprezowym stole i jest po prostu bardzo smaczna. Spróbujcie Składniki: – 1 kubek ryżu do sushi – 300g łososia wędzonego – ogórek – awokado (dojrzałe) – 3 listki nori – wasabi – 200g serka śmietankowego (u mnie Philadelphia) Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Ogórka pokroić(...)poprzek na cieniutkie paski (jak makaron). Do wystudzonego ryżu wsypać pokrojone paski nori i dokładnie wymieszać. Keksówkę dokładnie wyścielić folią spożywczą (dno i boki). Dno foremki wyłożyć kilkoma płatami łososia, następnie wyłożyć połowę ryżu i wyrównać. Ryż posmarować wasabi i odrobiną serka. Następnie ciasno ułożyć plastry ogórka. Resztę łososia pokroić w kostkę i wymieszać z resztą serka. Mieszankę tę wyłożyć
Smaki Arminesosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek (nie zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać, drobno pokroić korniszona. Można także dodać odrobinę startego świeżego imbiru(...)wasabi. Delikatnie wymieszać. Można posypać czarnuszką. Osobiście polecam podawać z kilkoma płatkami marynowanego imbiru, który świetnie oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejny kęs. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Kapuśniak rozgrzewający Gravlax – skandynawski marynowany łosoś .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do Kuchniszklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty(...)Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła
SzczyptaSmaQSkładniki: Ziemniaki 30 dag Cebula biała 1 szt. Jajko 1 szt. Masło stopione 4 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki, szczypiorek Bułka tarta 1 łyżka Łosoś wędzony Oscypek Orzeszki fistaszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odsączyć, dodać startą cebulę na tarce o małych oczkach. Następnie dodać stopione masło, jajko, bułkę tartą. Natkę pietruszki(...)posmarować masłem, nakładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec 25-30 minut do zrumienienia placuszków. Po upieczeniu placuszków ułożyć na każdym po plasterku łososia, oscypka, posypać stłuczonym fistaszkami, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem
Tradycyjna Kuchniatypowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie. Są pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie(...)kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka
Poezja smakukaszą i łososiem jest bardzo dobra. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Często dodaję do nich owoce bo w takich połączeniach gustujemy. 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcza 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)kuskus zalewam wrzącą wodą powyżej 0,5 cm od linii kaszy w misce. Zostawiam na 15 minut pod przykryciem i potem studzę. Na talerzu układam roszponkę, dodaję kaszę, kawałki łososia. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki i samże na patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą
wesoła kuchniatakiej pysznej pokusie! 😋 P.S. myślę, że taka pieczeń wspaniale wkomponuje się zarówno do codziennego jak i wielkanocnego menu! 😊 Pieczeń (foremka 20x7cm): * szpinak mrożony w liściach (firmy Hortex) - 450 g * łosoś wędzony- 100 g + 2 łyżki posiekanego do ozdoby wierzchu * jajka- 3 szt. * kasza manna- 5 łyżek + do oprószenia foremki * czosnek- 1 mały ząbek * sól- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa, pieprz(...)cukier trzcinowy- 1/3 szklanki * zagęszczony, słodki ocet balsamiczny- 2 łyżeczki Pieczeń: Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, a następnie zmiksować. Do szpinaku wbić jajka, dodać drobno pokrojonego łososia, wsypać kaszę mannę, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką i całość wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną, wypełnić masą, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
Kraina Miodem Płynącaprzygotowywałam już pastę z łososia. Tym razem pewne składniki zastąpiłam innymi, pewne dodałam. Pasta powstała na jajeczne wielkopiątkowe śniadanko działowe w pracy. Wyszło smacznie i delikatnie zarazem. Składniki: opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 gram) 2 duże jaja gotowane na twardo 1/4 długiego ogórka zielonego kilka pasków papryki żółtej kilka piór cebuli czerwonej sól, pieprz łyżka duża majonezu Przygotowanie: Wszystkie(...)smaki się przegryzą. Dobór składników nastąpił wg dwóch zasad: - co mam w lodówce i się nada :) - oraz bez koperku bo Lidka nie lubi ;). Wyszło całkiem smacznie aczkolwiek koperek do łososia uważam za niemalże niezastąpiony i na przyszłość zdecydowanie wybieram poprzedni wariant pasty kanapkowej z łososia . Oczywiście kto sam nie spróbuje ten nie zdecyduje co woli
Kuchnia po mojemukrzyczałam" jak mogłam :) Na szczęście jest weekend, pomilczę z przyjemnością. Zjem dobre śniadanie. Bajgle zamroziłam i będą na jutro jak znalazł. Nie mam co prawda łososia ani awokado, ale jajeczko w koszulce wynagrodzi wszystko. Odzwyczaiłam się od śniadań słodkich, uzależniłam się za to od pomidorów, których kiedyś szczerze nienawidziłam (tak jak Hania teraz). Wieczorem wypiję herbatę z cytryną(...)dywanik na szydełku, bo na razie wychodzi mi albo wklęsły albo wypukły :) Składniki: bajgle (lub inne pieczywo) serek śmietankowy do smarowania rukola lub świeży szpinak wędzony łosoś awokado ½ łyżeczki masła Przygotowanie: Bajgla lub bułkę przekrawamy na pół. Na patelni topimy masło i podsmażamy bułkę od strony wewnętrznej, czyli tej "miąższowej". Takie trudno słowo ;) Dolną podpieczoną część
bistro mamaDzisiejszy przepis dedykuję mężczyznom, którzy chcieliby przygotować coś wyjątkowego dla swoich dam z okazji Dnia Kobiet lub po prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś(...)prezent jak znalazł :-) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 całe jajko szczypta soli oraz : 300 g wędzonego łososia mały słoiczek kaparów sos holenderski przepis tu tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić
pieprzny smaczekbiałko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy(...)wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i plastrami łososia, doprawiamy ziołami, po czym smażymy do całkowitego ścięcia jajek. 1 porcja - 380 kcal - białko - 33 g - tłuszcze - 25 g - węglowodany - 4 g - błonnik - 2.3 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjenaprawdę smaczna. Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Składniki: 450g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i podsmażamy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy(...)wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy łososia i zaczynając od tej strony zwijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce (min godzinę). Po wyciągnięciu kroimy na plasterki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkialbo na wytrawnie. Dzisiaj wybór padł na śniadanie na wytrawnie, a składniki wybrała do niego córka, więc zjadła to co lubi. I nie mogło na nim zabraknąć tym razem wędzonego łososia. Polecam bawić się smakami szczególnie przy komponowaniu naleśników. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik