family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) gruszka 100 g paluszków surimi 100 g łososia wędzonego w plastrach pasta wasabi 2 listki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy(...)kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na końcu 1 cm wolnej powierzchni. W miejscu w którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi. Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia. Całość dokładnie zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy aby całość dokładnie się skleiła. Rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy
kulinarnyswiatdomimożecie wykorzystać każde inne urządzenie w którym możecie gotować na parze. Naczynie koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki: 2 małe jajka 70 g mrożonego szpinaku 40 g łososia wędzonego fit 50 ml mleka 0,5% Sól Pieprz vegeta Wykonanie: Rozmrażamy szpinak na patelni. Przyprawiamy go solą, pieprzem ( ja dodatkowo dodaję odrobinę vegety ). Przesmażamy i odparowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia(...)pieczenia ( brzegi powinny być lekko uniesione aby masa nie wypływała ). Wylewamy masę i gotujemy na parze aż omlet się jednolicie zetnie. Wyjmujemy razem z papierem. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na omleta. Zwijamy w rulon. Kroimy na połowę i układamy na talerzu. I gotowe. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna dania: ok. 232 kcal (function
Smaki Ewyliści alg morskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do ryżu (lub przygotować sos z octu ryżowego, cukru i szczypty soli) – 150 g wędzonego łososia – 1/2 średniego ogórka świeżego – 1/2 papryki świeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego
Podwójnaporcjaskładniki: - ok 10 makaronów cannelloni - ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde(...)Ważne, aby użyć szerokiego garnka, aby makaron się nie posklejał. Makaron odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą. Pora kroimy w półkrążki, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia i serek topiony. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy aż serek się rozpuści. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać do niej kilka łyżek mleka. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby
Cook&Loveochotę. Danie podałam z bagietką pszenną na zakwasie. Smakowałam całej ekipie gości i zniknęło z talerzy w kilka chwil, więc tym bardziej polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 250 g łososia wędzonego - 4 garście świeżego szpinaku - 13 łyżek greckiej oliwy z oliwek DELUXE- dostępna w sklepie LIDL - 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego(...)pomarańczy i sól dokładnie wymieszaj. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym. Rozdziel na talerze, bądź jeden duży półmisek. Ułóż na nim porwanego na mniejsze kawałki łososia. Całość mocno oblej sosem z oliwy i soku z pomarańcza. Owiń folią. Wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin. Na suchej patelni zrumień na złoto migdały. Danie polej finezyjnie sosem
SMYKWKUCHNILekka dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Obłędny łosoś który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami. Orzeźwiająca idealna na upały terrina. 6 szparagów zielonych 150 g serka śmietankowego puszystego 350 g jogurtu greckiego 1 garść liści sałaty 100 g łososia wędzonego sól, pieprz czarny, pomidory suszone przyprawa 4 łyżeczki pełne żelatyny 100 ml wody(...)sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi przyprawą. Foremkę o wymiarach 7x20 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego. Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Żelatynę drugą połowę czyli
wesoła kuchniaWiele lat temu na pewnym weselu w formie przystawki podawano roladki z łososia. Na początku, zanim jeszcze przystąpiłam do konsumpcji, myślałam, że oto przede mną na talerzu spoczywa sushi. Tym bardziej, ze w owym czasie zawodowe obowiązki posłały Młodych na Daleki Wschód i byłoby to logiczne nawiązanie do ich historii :) No cóż sushi to nie było(...)tego dania w warunkach domowych. Efekt, jaki udało mi się uzyskać był równie dobry i dlatego rybna przekąska na stałe wpisała się w moje imprezowe menu. Składniki: 200 g wędzonego łososia (w plastrach) 150 g serka śmietankowego (Almette, Philadelphia lub inny tego typu) 2 łyżki soku z cytryny pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonane: Szczypiorek drobno posiekać. Serek wymieszać
zadanie-gotowaniejajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą różnicą, że oprócz musu z awokado, jajka zostaną otulone kocykiem z wędzonego łososia – w ten sposób nie tylko ciekawiej się prezentują, ale jeszcze dodatkowo zyskują na smaku. Z porcji otrzymamy osiem połówek. Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia: 4 duże
Poezja smakuZapraszam na smaczne sushi z łososiem, papryką i kiełkami. Wbrew pozorom sushi jest dość proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe. Polecam Składniki: 6 listków sushi nori 100 g łososia wędzonego na zimno pół małej czerwonej papryki 25 g kiełków brokuła 1,5 szkl ryżu do sushi 3 szkl wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki soli(...)odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Następnie dodajemy ocet oraz sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie plasterki. Łososia kroimy w cienkie paski. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwę ryżu (ok. 2 czubatych łyżek)-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori
słodkie i nie tylko historie kulinarneplacuszki z cukinii. Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego doprawiłam ją czosnkiem i dużą ilością pieprzu - to nadało plackom charakteru. Można je podać z jogutem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i łososiem - wtedy będą nieco bardziej "wytworne", ale przyznam, że bez dodatków także są doskonałe! Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku sól(...)drobnych oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym na złoto z obu stron. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym lub same
Kulinarne Inspiracjefajne kule zielone. Coś innego, ale jakże pysznego. serowe kulki: 100 g groszku mrożonego 70 g sera topionego ementaler 2 łyżki mielonych migdałów sałatka: 50 g łososia wędzonego 1 garść roszponki 4 pomidory koktajlowe 1/3 ogórka zielonego 30 g sera topionego ementaler 1 kawałek papryki czerwonej 3 łyżki groszku mrożonego sos ziołowy Groszek przekładam(...)zamrażalnika na 30 minut. Lepiej formuje się kulki potem. Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu, dodaję pokrojone pomidorki, kulki serowe, pokrojoną paprykę, groszek podgotowany albo przesmażony. Dodaję łososia i plastry zielonego ogórka. Plastry ogórka skroiłam obieraczką do warzyw. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniapięknie, można ją jeść oczami :-) 12 szparagów zielonych cienkich 120 g serka śmietankowego puszystego 250 g jogurtu greckiego 1 garść liści bazylii 1 garść natki pietruszki 100 g łososia wędzonego 3 jajka sól, pieprz czarny i czerwony 3 łyżeczki pełne żelatyny 100 ml wody Jajka gotuję na twardo i obieram. Szparagi docinam do długości foremki i gotuję aldente około trzy(...)łyżkę masy w ten sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem. Foremkę o wymiarach 9x19 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego.Wylewam masę serową, wciskam w nią szparagi, posypuję pieprzem czerwonym ziarnami. Układam jajka jedno za drugim wzdłuż.Wkładam do lodówki na 15 minut. Bazylię i natkę pietruszki siekam
wesoła kuchniaravioli. Te małe włoskie pierożki u mnie najczęściej lądują na talerzu z nadzieniem ze szpinaku lub z dyni. Ale ostatnio poszukuje nowych smaków i nowych połączeń, dlatego postawiłam na łososia i serek kozi. I to był strzał w dziesiątkę! Przepis na ravioli od kilku lat robię według receptury Gwyneth Paltrow 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu 10 żółtek dużych(...)duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka koziego - 100 g serka mascarpone lub biały chudy - 150 g wędzonego łososia - sól morska W/w składniki zagniatamy widelcem na gęstą masę. Masę układamy na blacie ciasta, przykrywamy drugim i wycinamy ravioli. wrzucamy na wrzątek, jak wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Podajemy
SMYKWKUCHNITania potrawa, którą można przyrządzić wcześniej, np. upiec spód do tarty jednego dnia, a na drugi dzień zapiec z ziemniakami. Polecam spróbować, idealna do śłedzika jeśli ktoś nie lubi łososia. Podaję tartę z parmeńską szynką i grillowaną wołowiną. Rodzinka padła z wrażenia! Tarta ziemniaczana Składniki: Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnem Spód do tarty(...)creme fraiche 100 ml śmietanki lub mleka 200 g ostrego sera, cheddar ½ łyżeczki soli lub wedle smaku szczypta białego i czarnego pieprzu do smaku Do dekoracji 200 g wędzonego łososia 1 pęczek szczypiorku zielenina do posypania Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty
codojedzenialatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: arkusze Nori torebka ryżu ¼ ogórka zielonego 2-3 plastry łososia wędzonego ½ awokado pasta wasabi kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka) sos sojowy Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski(...)przynajmniej 1 cm wolnej powierzchni. Ryż smarujemy w miejscu, w którym będziemy układać dodatki, cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki. W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki
kulinarnyswiatdomi