letnie, cudowne jedzenie jest idealne by powstała nasza rodzina miska rozmaitości. I tak połączyłam ugotowany bób, podsmażone młode ziemniaczki, młodą marchewkę, domowe ogórki małosolne, domowe kiszone rzodkiewki, jajko sadzone, wędzonego łososia (on podkręci smak dania) i koperek, a wszystko zostało okraszone ziołowym olejem i popite maślanką. Idealne męskie bowl. Nie podaję dokładnych proporcji, bo to ile czego ugotujecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikcałkowity 32 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas całkowity 32 min Kruche ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko sól Nadzienie 120 g łososia wędzonego 4 jajka 125 g sera camembert 180 ml śmietany 30% 1 gruszka 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa pieprz kolorowy sól Ciasto kruche Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut, aby się zrumieniło. Nadzienie Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku
Wędrówki po kuchniteż można "wykorzystać" por...Yummy! Składniki 600 g marchwi 250 ml śmietany 18 % 6 porów sól pieprz 8 plastrów łososia wędzonego masło Przygotowanie Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody. Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2 sztuki(...)zimną wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku przezroczystej folii spożywczej. Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka
R'n'G Kitchenptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody * 35 g masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) * 50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę - gotować, nie przerywając mięszania, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Ostudzić. Masę miksować, dodając po jednym(...)stopniach C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ptysie w piekarniku do ostygnięcia. Ptysie przekrajać na pół. Serek Almette zmiksować z łososiem na pastę. Każdego ptysia napełniać masą serowo-łososiową. Udekorować wedle uznania, np kawałkiem łososia, bazylią, rukolą. Ptysie ułożyć na liściach rukoli. Smacznego
kolorowotorcikowojogurtu naturalnego – 1 duży ząbek czosnku – 1 łyżka oliwy z oliwek – ½ octu białego winnego – świeży koperek – sól i pieprz – 150 g wędzonego łososia – szczypiorek – ½ cytryny Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach
I LOVE LIFEfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) gruszka 100 g paluszków surimi 100 g łososia wędzonego w plastrach pasta wasabi 2 listki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy(...)kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na końcu 1 cm wolnej powierzchni. W miejscu w którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi. Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia. Całość dokładnie zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy aby całość dokładnie się skleiła. Rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy
kulinarnyswiatdomimożecie wykorzystać każde inne urządzenie w którym możecie gotować na parze. Naczynie koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki: 2 małe jajka 70 g mrożonego szpinaku 40 g łososia wędzonego fit 50 ml mleka 0,5% Sól Pieprz vegeta Wykonanie: Rozmrażamy szpinak na patelni. Przyprawiamy go solą, pieprzem ( ja dodatkowo dodaję odrobinę vegety ). Przesmażamy i odparowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia(...)pieczenia ( brzegi powinny być lekko uniesione aby masa nie wypływała ). Wylewamy masę i gotujemy na parze aż omlet się jednolicie zetnie. Wyjmujemy razem z papierem. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na omleta. Zwijamy w rulon. Kroimy na połowę i układamy na talerzu. I gotowe. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna dania: ok. 232 kcal (function
Smaki Ewyliści alg morskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do ryżu (lub przygotować sos z octu ryżowego, cukru i szczypty soli) – 150 g wędzonego łososia – 1/2 średniego ogórka świeżego – 1/2 papryki świeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego
Podwójnaporcjaskładniki: - ok 10 makaronów cannelloni - ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde(...)Ważne, aby użyć szerokiego garnka, aby makaron się nie posklejał. Makaron odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą. Pora kroimy w półkrążki, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia i serek topiony. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy aż serek się rozpuści. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać do niej kilka łyżek mleka. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby
Cook&Loveochotę. Danie podałam z bagietką pszenną na zakwasie. Smakowałam całej ekipie gości i zniknęło z talerzy w kilka chwil, więc tym bardziej polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 250 g łososia wędzonego - 4 garście świeżego szpinaku - 13 łyżek greckiej oliwy z oliwek DELUXE- dostępna w sklepie LIDL - 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego(...)pomarańczy i sól dokładnie wymieszaj. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym. Rozdziel na talerze, bądź jeden duży półmisek. Ułóż na nim porwanego na mniejsze kawałki łososia. Całość mocno oblej sosem z oliwy i soku z pomarańcza. Owiń folią. Wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin. Na suchej patelni zrumień na złoto migdały. Danie polej finezyjnie sosem
SMYKWKUCHNILekka dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Obłędny łosoś który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami. Orzeźwiająca idealna na upały terrina. 6 szparagów zielonych 150 g serka śmietankowego puszystego 350 g jogurtu greckiego 1 garść liści sałaty 100 g łososia wędzonego sól, pieprz czarny, pomidory suszone przyprawa 4 łyżeczki pełne żelatyny 100 ml wody(...)sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi przyprawą. Foremkę o wymiarach 7x20 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego. Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Żelatynę drugą połowę czyli
wesoła kuchniaWiele lat temu na pewnym weselu w formie przystawki podawano roladki z łososia. Na początku, zanim jeszcze przystąpiłam do konsumpcji, myślałam, że oto przede mną na talerzu spoczywa sushi. Tym bardziej, ze w owym czasie zawodowe obowiązki posłały Młodych na Daleki Wschód i byłoby to logiczne nawiązanie do ich historii :) No cóż sushi to nie było(...)tego dania w warunkach domowych. Efekt, jaki udało mi się uzyskać był równie dobry i dlatego rybna przekąska na stałe wpisała się w moje imprezowe menu. Składniki: 200 g wędzonego łososia (w plastrach) 150 g serka śmietankowego (Almette, Philadelphia lub inny tego typu) 2 łyżki soku z cytryny pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonane: Szczypiorek drobno posiekać. Serek wymieszać
zadanie-gotowaniejajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą różnicą, że oprócz musu z awokado, jajka zostaną otulone kocykiem z wędzonego łososia – w ten sposób nie tylko ciekawiej się prezentują, ale jeszcze dodatkowo zyskują na smaku. Z porcji otrzymamy osiem połówek. Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia: 4 duże
Poezja smakuZapraszam na smaczne sushi z łososiem, papryką i kiełkami. Wbrew pozorom sushi jest dość proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe. Polecam Składniki: 6 listków sushi nori 100 g łososia wędzonego na zimno pół małej czerwonej papryki 25 g kiełków brokuła 1,5 szkl ryżu do sushi 3 szkl wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki soli(...)odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Następnie dodajemy ocet oraz sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie plasterki. Łososia kroimy w cienkie paski. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwę ryżu (ok. 2 czubatych łyżek)-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori
słodkie i nie tylko historie kulinarne