łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżka, cebula 3 sztuki, pomidor 1 sztuka, woda 1/2 szklanki, ziemniaki młode 1/2 kg, sos sałatkowy do mizerii Prymat 1 łyżeczka, ogórek zielony 2 sztuki, pomidor 1 sztuka, jogurt naturalny 180 gram łopatkę natrzeć marynatą z oleju, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, kucharka schować do woreczka do lodówki na całą noc do rondla wlać
W Mojej Kuchni Lubiętylko lepsze :P bo bez chemii :-) Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską. SOS CZOSNKOWY -1 duży jogurt naturalny -3 ząbki czosnku -pieprz -4 łyżki ketchupu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, czosnek miażdżymy w prasce. DODATKI -0,5 kg mięsa(może być schab, filet z kurczaka, łopatka wieprzowa) -przyprawa do gyros -cebulka -sałata lodowa -pomidory -3 łyżki śmietany Mięso kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony smak - dawno nie wyszedł mi taki dobry sos. A że może daleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki, 1 puszki pomidorów, 1 średniej marchewki, 3 ząbków czosnku, 2 szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek octu balsamicznego(...)widać, użyłem krojonych. Całość pomieszałem, a następnie dodałem około łyżeczki suszonego tymianku, 5 łyżeczek suszonego oregano (nie ma w tej potrawie możliwości "przedawkowania oregano") i 2 łyżki octu balsamicznego. Sos boloński jest tym lepszy, im dłużej się gotuje, gdyż smaki potrzebują czasu, żeby się przegryźć, w związku z czym dodałem na patelnię dość sporą ilość wody - około pół litra, całość
Wyprawy kulinarnedodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo
OstryKęsdodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo
OstryKęswodą. Każdą kulkę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia, następnie spłaszczaj łopatką do przewracania lub po prostu dłonią. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę. 5. Złóż burgery - przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa, zamknij górną częścią pieczywa. Smacznego! ps. kotlety możesz też zamrozić
Powiedz dietom niemasy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej papryki * 2 gałązki świeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn
Magiczne Życie Martyniemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne(...)patelni wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łopatką, aż powstanie zasmażka i powoli dodajemy cydr, jednocześnie bardzo energicznie mieszając łopatką lub trzepaczką. Dodajemy strumieniem sok jabłkowy, mieszamy, a gdy całość nabierze jednolitej konsystencji i się zagotuje, wlewamy bulion i kremówkę. Przyprawiamy sos musztardą oraz solą i pieprzem. Gdy się ponownie zagotuje, zanurzamy w sosie kawałki mięsa (jeśli z mięsa wytopiły się soki
Poezja smakuczasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka(...)piekarnika na ok. 1,5 godz. Jak gołąbki będą miękkie można je jeszcze zostawić w piekarniku na ok. 15 min bez przykrycia żeby woda odparowała. Gotowe! Składniki na sos: najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka puszka pomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku
Mama z miastaSos jak do makaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g(...)Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut
Gotowanie i blogowanieobiad, ale także jest idealna na imprezę - z lampką wina smakuje wybornie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób):1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny2 średnie cebule3 ząbki czosnku6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu2 łyżeczki soli2(...)łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu albo innego ulubionego)150 g tartej
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski
Prosto i Smacznie z Anetąprzepis na domową wędlinkę. Tym razem pieczeń z dodatkiem pieczarek. Można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1/2 kg mielone z łopatki, 3/4 szklanki płatki owsiane górskie, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula, 2 łyżeczki vegeta, 2 łyżki tarta bułka, 1 sztuka mała papryczka chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczanamielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą(...)bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką i dodać 1 łyżkę natki pietruszki i do smaku dodać maggi podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z buraczkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię