łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:17/85)

speedcook-placki ziemniaczane 167

miksować obr.7,czas 15-20 s,mieszając w trakcie miksowania łopatką.. Następnie dodać jajka,mąkę,sól,pieprz i miksować nadal,przy użyciu łopatki obr.4 czas 10s.Smażyć placki na rozgrzanym oleju na zloty kolor sos czosnkowy Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów . Jest niezwykle zdrowy (czosnek jest naturalnym antybiotykiem), pasuje niemal do każdej potrawy. Składniki 1 mały jogurt

w mojej kuchni
Moo Phad King 157

kilka chwil macie obiad dla całej rodziny. Smacznie i zdrowo <3   Składniki 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 300 g mielonej łopatki wieprzowej 50 ml wody 100 g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru palmowego 1-2 (w zależności od preferencji smakowych) papryczki chilli

R'n'G Kitchen
Papryka faszerowana 170

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso

Qchnia po prostu
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 265

odrobinę na patelni. Kaczka musi odpoczywać ok. 4 minuty – w tym czasie na tej samej patelni smażymy dymkę, ciągle mieszamy łopatką, aby zebrała z patelni wszystkie resztki po smażeniu kaczki. Po 1-2 minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem. Zdejmujemy z ognia. Kaczkę kroimy na plastry

Poezja smaku
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 183

kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka

ChilliJemy
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 165

ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. PORADA: Białą kiełbasę możemy przygotować sami, mieląc łopatkę wieprzową, przyprawiając solą peklową, pieprzem, gorczycą, majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim

Smakowity Blog Kulinarny
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 123

sobie zapewne myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Potrawka z żółwia 259

Jeśli macie ochotę na potrawkę z żółwia, to świetnie trafiliście. Zaczynamy od zebrania kilku kolegów, zakupu wytrychów i wizyty w zoo. Ewentualnie, jeśli planujemy mniejsze spotkanie

slodkokwasnapl
Zapiekanka mięsno makaronowa 662

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki

Ala piecze i gotuje
Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim... 263

często do niego wracam. Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański. Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych(...)będzie mięciutkie. Tuż przed podaniem dodajemy jeszcze tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru. Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem. Smacznego

Miksturownik
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 224

sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu lub bulionu warzywnego 80 g żółtego sera-goudy Przyprawy: pieprz syczuański pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim sól morska do smaku Sos Beszamelowy: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2 szczypta białego pieprzu szczypta(...)gałki muszkatołowej sól do smaku Sposób przygotowania Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.   W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,  po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut

Wanilia i Kardamon
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 206

muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję  z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić(...)pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 192

dyskutuje.Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule  3 łyżki smalcu sól  pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego,  KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę

Apetyczna babeczka
Łopatka pieczona w czerwonym winie 143

marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki  Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim(...)naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro  www.facebook.com/KlubCelebro

Proste Potrawy
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 218

Dodaj garść wiórek jabłkowych lub innych do pojemnika na wiórki. – Umieść żeberka w stojaku lub na ruszcie. – Wędź przez 3-4 godziny. – Jeżeli chcesz pokryj żeberka sosem BBQ. Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje(...)wagi mięsa. Temperatura wewnątrz musi osiągnąć 85°C. – Wędź przez minimum 4h, do momentu aż mięso będzie gotowe. – Wyciągnij łopatkę z wędzarni, szczelnie owiń ją folią aluminiową i zostaw na 30 minut. – Dodaj sos bbq. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem autentycznego Pulled Pork z południa Stanów Zjednoczonych. The post 4 proste i łatwe przepisy

naRuszcie