łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:20/85)

Bezglutenowe gofry kokosowe z sosem pomarańczowym 182

Bezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa :)  jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej kokosowy. Jeśli gluten Wam nie przeszkadza możecie mąkę ryżową zamienić na pszenną. Gofry: 100 g mąki kokosowej House of Asia 100 g mąki ryżowej 400 ml mleka kokosowego House of Asia(...)minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj kilka łyżek wody.  Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, przy pomocy łopatki delikatnie połącz z masą. Gofrownicę smaruj płynnym olejem kokosowym, piecz gofry po 3 minuty. Sos pomarańczowy: 4 pomarańcze 50 g oleju kokosowego House of Asia 30 g cukru kokosowego House of Asia Przygotowanie: Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wszystkie

SzczyptaSmaQ
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 156

Składniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię to ja, Aga, która nie jest jakąś ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do PULLED BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się

Kocham Czekoladę
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 226

blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim ogniu, do zredukowania 1/3 objętości. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku. Sos podajemy w osobnej miseczce.   Przepis na kanapki Cubanos w przyszłym tygodniu SKŁADNIKI 1,7-2kg łopatki wieprzowej, równo poprzerastanej tłuszczem 150ml neutralnego oleju do smażenia/pieczenia 150ml soku wyciśniętego z pomarańczy 100ml soku z limonek 2 łyżki skórki(...)garść listków mięty 7-8 ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki kuminu, startego w moździerzu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu, świeżo mielonego SKŁADNIKI DO SOSU MOJO 2 łyżki świeżego soku z limonek 2-3 łyżki soków spod mięsa 1/3 szklanki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cukru sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 145

pieczeń; 600 g mięsa mielonego z łopatki 400 g ugotowanych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta estragonu łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 jajka 2 kromki chleba bez skórki mleko do namoczenia chleba na sos 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów 150 ml śmietany łyżka mąki pół cebuli sól pieprz estragon. Grzyby drobno posiekać, można przy

Gotowanie jest łatwe
Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. 356

płatów makaronu lasagne  1 cebula  2 kawałki selera naciowego  2 marchewki  1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego  0,5 litra wody  1 litr rosołu / wywaru warzywnego  70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )  2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 4 ząbki czosnku  Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty(...)Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym, dodałam połamane płaty lasagne, doprawiłam pieprzem i bazylią wraz z oregano.   Zamknęłam pokrywką i zostawiłam włączony wolnowar na opcję high na 4 godziny. Po tym czasie spróbowałam

Kuchnia na wzgórzu
Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym 189

warzyw i mięsa Składniki 300 g makaronu spaghetti 250 g zmielonej łopatki wieprzowej 3 pomidory 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula 1 papryka 2-3 duże pieczarki 2 łyżki koncentratu … Czytaj dalej Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

czarrna od kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 177

Składniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony(...)minut. Mięso wyjąć.5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK

Kuchnia domowa Ani
Barania łopatka długo pieczona 177

równe plastry. Oczywiście nie trzeba czekać do następnego dnia. Wystarczy doprawić sos i zjadać po wyjęciu z piekarnika. Baranina niezwykle miękka, sos w zasadzie nie wymagał doprawiania. Polecam! inspiracją był przepis  Jamiego Olivera składniki ok 1400 g łopatki baraniej 8 - 10 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka(...)Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć połowę ząbków czosnku. Jeżeli są za duże przekroić na pół. Pozostałe ząbki zetrzeć w blenderze z igiełkami rozmarynu i oliwą. Łopatkę posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą z czosnkiem i rozmarynem, zawinąć w folię, włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, Piekarnik nagrzać

Stare Gary
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 144

Sami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po

Buniabaje w kuchni
Super kanapka + śliwkowy sos bbq szybki shoot 134

śniadaniowy bestseller, dzięki któremu i Ty możesz zostać bohaterem w swoim domu. Składniki: pulled pork z tego przepisu grillowany boczek pieczona łopatka po kubańsku z tego przepisu chleb tostowy z tego przepisu pomidor szpinak kiełki rzodkiewki mięta sos bbq śliwkowy Składniki na śliwkowy sos bbq: 1,2 kg śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki

PaleoLife
Bitki wieprzowe 154

Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie(...)minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.       Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu, sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego

Fabryka pomysłów
Chili con care 132

smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 min. na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas(...)mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Podawać na gorąco z białym ryżem

Kubki smaku
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 156

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików

KuchcikoweLove
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 153

balsamiczny (u mnie o smaku cytrynowym) wymieszałam z łyżka wody i dwoma łyżkami cukru, podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przestudziłam i powstałym sosem polałam truskawki. Całość wsadziłam na 30 minut do lodówki. Schłodzony deser nakładałam szeroką łopatką.Wyszło przepyszne

Magiczna kuchnia Darii
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 233

powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.  Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek

potrawyregionalne