łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:23/85)

Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 186

dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko1 łyżka  kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 cm starty świeży imbir

Kulinarny karnet Christophera
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 166

śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe nie byłoby lepsze. Makrela w sosie z czerwonego curry z warzywami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łyżkę, miarkę kuchenną, drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości(...)ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, gdy warzywa zmiękną. Następnie całość dopraw do smaku pastą curry, solą i cukrem. Na patelnię wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gdy sos się zagotuj, na patelnię włóż i ryby i duś je przez ok. 10 minut. Gotową makrelę podaj np. z kaszą kuskus. A Wy lubicie kulinarne eksperymenty z przepisami

blog.moje-pasje.info
Lasagne z mięsem / Lazania 287

podniebienia!Gwarantuję!Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!    SKŁADNIKI:SOS:* masło – 2 łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki

Ostra na Słodko
ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI 173

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30-4 0 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody), majeranek, ostra papryka, sól, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu), 2 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w mniejsze kawałki, cebulę w ćwierćplasterki, czosnek siekam

JejKuchnia
Chrupiące sajgonki 182

znaleźć... Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów

Kuchenna Kontrrewolucya
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 147

aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru

Gosia gotuje
Placki po węgiersku 264

mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 128

kuchnia włoska jest smaczna, uniwersalna i prosta to już wiemy. Teraz czas wprowadzić kuchnię mieszaną czyli nasze placki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z  e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku.  Kto chce się uczyć języków i poznawać kuchnie(...)Placki: 2 kg ziemniaków cebula łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku jajko Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ---->   TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy

Dieta moja pasja
STAROMODNY GULASZ 217

rozpływały się w ustach.  Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Dobrze się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje 600 g wołowiny np antrykot, rostbef, łopatka 1 duża cebula 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 2  małe ziemniaki 2 szklanki bulionu

cool and minty
Pulpety w sosie pieczarkowym 198

Składniki: 70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka) 1 cebulka 3 ząbki czosnku 1 jajko kasza manna majeranek sól, pieprz 25-30 dag pieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą(...)woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać z powrotem mięso i zagotować. 5. Podawać z ulubionymi

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki w sosie dyniowym 201

dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka(...)zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć do niego gołąbki i całość gotować kilka minut (co jakiś

Ugotować
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 186

przepis łączy w sobie od razu dwa dobra narodowe – naszą polską wieprzowinę i polskie jabłka w płynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny. Do tego przepisu radzę Wam kupić mięso u rzeźnika(...)odkładamy na talerz.   Patelnię deglasujemy – na resztki które przywarły do gorącej patelni wylewamy całą marynatę z kotletów, a łopatką zeskrobujemy wszystko to dobre, co zostało przypalone na dnie. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, mieszamy i gotujemy, aż większa część sosu odparuje i stanie się gęsta i lepka, a cebula znacząco zmięknie. Wkładamy kotlety i całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy, kilkakrotnie

Karo in the Kitchen
Sajgonki z mięsem mielonym 143

Chrupiące, mięsne...czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Domowa wędlina + film 151

zabieganych, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką.     składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg schabu lub innego mięsa ( łopatki , karkówki, boczku, fileta z indyka ) 2 litry wody 1/3 szklanki soli ( schab, filet z indyka ) lub 1/2 szklanki soli ( łopatka

Smakowite Dania
Wieprzowina po chińsku z warzywami 199

choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut

Szefowa kuchni
Spaghetti Bolognese Hot DeLux 128

czosnku. Smażymy i dodajemy mięsko mielone, nakładamy je tak by zrobić z mięsa jak najmniejsze kawałeczki. Dodajemy pieprz, 4 łyżeczki sosu piri piri, posiekane oliwki, odrobinę kolendry i oregano. Dalej smażymy tak ok. 5 minut ciagle mieszając drewniana łopatką co by nam się nic nie przypaliło. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz Knorr Fix Bolognese. Trzymamy na małym ogniu

ClauditteMissCooking
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 171

dlatego też podaję go swojej rodzinie.  Ale przejdźmy już do rzeczy. Składniki: ok 1,2  kg łopatki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl octu jabłkowego sól, pieprz, papryka wędzona, rozmaryn, czosnek (świeży/granulowany), majeranek.... sos teriyaki ok 2 łyżki miodu (Miód drahimski ChOG) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa.  Wykonanie:Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. W zależności

Malinowe Pocałunki