dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2(...)czasu do czasu. dodać czosnek, chili i gorczycę, smażyć 1 - 2 minuty mieszając.Dodać pomidory, ocet, cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut, albo do czasu aż sos zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzemburgerywszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy
Stare Garykraj to obyczaj" ;) ). Dzisiaj jednak na talerzu znajdą się tradycyjne placki ziemniaczane (forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki
ChilliJemyBrand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny(...)pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięroztrzepać widelcem. Na małej patelni rozgrzać tłuszcz, wlać jajko, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu aż do ścięcia. Potem za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Omlet zdjąć z patelni, posmarować sosem pomidorowym (przecier pomidorowy dusić na suchej patelni wraz z ulubionymi ziołami, solą i pieprzem do momentu odparowania wody i lekkiego zgęstnienia). Nałożyć
Fabryka pomysłówsmak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć
Di gotujePolecam przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej: Produkty: 1.5 kg łopatki bez kości 5 ząbków czosnku papryka ostra i słodka,pieprz świeżo zmielony.,tymianek sól sos sojowy olej Wykonanie: Przyprawy z solą dokładnie mieszamy..tn.1 łyżka papryki słodkiej,pieprzu,tymianku oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki z dwoma łyżkami sosu sojowego oraz 1/2 szklanki oleju , Opłukane i wysuszone mięso nakłuwamy
Ugotujmy Cośprzepisów na inne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno
Stare Garydodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakucharska, 28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży, 30. Widelec kucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu, 34. Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy
W kuchni Karmel-itkiWszyscy lubią także sos grzybowy. Więc połączenie tych dwóch przepisów musiał wręcz wejść do grupy przepisów wykorzystanych dość często. Klopsiki w sosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule(...)solą i pieprzem i gotuj przez ok. 30 minut. Po tym czasie do klopsików wlej śmietanę. Całość ponownie zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku. Takie klopsiki podawaj z powstałym sosem, ziemniakami oraz dowolną surówką. Zdjęcie pochodzi jeszcze z zeszłego roku. Dopiero teraz, przy kolejnym przygotowywaniu tego dania, przepis doczekał się publikacji
blog.moje-pasje.infostrony ograniczając mieszanie zawartości patelni do minimum (najlepiej przewrócić kurczaka potrząsając patelnią, lub delikatnie, za pomocą drewnianej łopatki). W tym czasie kroję pomidora, gdy kurczak zamknie się z zewnątrz dorzucam go na patelnie i dolewam mleczko kokosowe. Dodaję curry, dwie łyżki sosu sojowego i solę (w ilościach zależnych od naszych preferencji, soli powinno być dosyć sporo, aby danie nie było
Cook&Lovegołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny
MojaQchnia.plpodsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego(...)często doglądając i mieszając Po podsmażeniu przełożyć zawartość słoika do mięsa i smażyć ok. 5 minut. Zamieszać Makaron przelać krótko zimną wodą Przełożyć makaron do miseczki, na to ułożyć sos z mięsem i posypać startym, żółtym serem Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com