głębokim przekonaniu, że prostota ma w sobie ogromną moc. Prostota w kuchni. Składniki: - 0,5 kg mięsa wołowego z łopatki lub karku - 3 małe cebule marynata: - 4 posiekane ząbki czosnku - pieprz czarny grubo mielony - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki sosu worcestershire - 0,5 szklanki oliwy Wołowinę kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą
Cook&Lovewołowinie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq. Źródło przepisu: The Pioneer Woman
Gospodyni Miejskawędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren
Słodki KompromisMiękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy
Pyry na GazChciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren
Kuchnia BeatySkładniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag pieczarek średnia cebula 2-3 łyżki masła 100 g białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej sól do smaku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Mięso zmielić z cebulą i kromką chleba. Dodać
Gaździnka warzymasy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C.4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patelni kokosem
Kuchnia domowa Anijest zielone? I tak powstały moje gołąbeczki. :) Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej
Dieta moja pasjakawałki. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie składniki marynaty wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy i smarujemy nią z każdej strony dokładnie naszą łopatkę. Przykrywamy i chowamy na noc do lodówki 2. WSTĘPNE PODSMAŻANIE (10 min): > mięso odsączamy z marynaty i smażymy na oleju na średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli(...)WYKOŃCZENIE I PODANIE (2 min): mięso wykładamy na półmisek, kładziemy na nim cebulkę oraz marchewkę. Natomiast sos podgrzewamy jeszcze chwilę aby się zredukował i zagęścił. Polewamy nim mięso oraz dodatki. Kroimy w plastry i szamiemy z ziemniaczkami! OM NOM NOM! Post DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS
Nerds Kitchenlecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki:-ok. 1kg schabu środkowego-4 ząbki czosnku-1 łyżka posiekanej, świeżej(...)warstwy i nabierać delikatnie kremowego koloru.Kontynuować duszenie przez kolejne 35 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje i utworzy gęściejszy, karmelowy sos.Uwaga! Mleko w czasie pieczenia i potem w czasie gotowania w rondlu częściowo zamienia się
Smaczne ZdrowePulpeciki w sosie koperkowym Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda? Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju(...)mące i układamy na desce. Do wrzącego bulionu wkładamy delikatnie pulpety. Bulion powinien przykryć pulpeciki. Gotujemy około 20 min. Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze z 10 min, aż sos samoistnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek i gotujemy jeszcze z 2 min. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Smacznego
na moim stole...Składniki: KLOPSIKI: łopatka wieprzowa mielona 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, estragon suszony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony(...)odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" łopatkę zmielić w maszynce na średnich oczkach, bułkę kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć i dodać do mięsa, wymieszać z wszystkimi skłanikami na klopsiki i formować kulki o średnicy
W Mojej Kuchni Lubięstół, palą się świece a my zajadamy przygotowane potrawy. Wczoraj też był taki wieczór. I był to wieczór amerykański. Pyszne hamburgery wieprzowe, ziemniaki zapiekane z przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki(...)świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy sos do hamburgerów Zaczynamy od przygotowania ziemniaków w przyprawach. Pokrojone ziemniaki wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego
Mango Papajaudanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców
Kulinarna Patilogiaskomponować farsz do swoich sajgonek, zapraszam do kuchni: Składniki (4 porcje): 200 g papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona(...)warzywa wrzucaj na bardzo rozgrzaną patelnię i smaż je na dużym ogniu, często mieszając za pomocą dwóch łopatek. W ten sposób nie rozmiękną, a staną się cudowne przypieczone i chrupiące. Podczas smażenia cebuli lub grzybów dorzuć przeciśnięte ząbki czosnku. Warzywa doprawiaj sosem sojowym lub solą. Gotowe składniki przygotuj sobie w miseczkach lub na desce, tak aby wygodnie sięgać
Roślinna - blog wegańskiulubionej sałatki smakują wyjątkowo pysznie Składniki: 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie) sos ziołowy „Winiary” w butelce olej do posmarowania Przygotowanie: Kmin rzymski
Oryginalny smakSkładniki: 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 2 cebule 1 słoik krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka
czarrna od kuchnipowie pomidorówka. Jeszcze jakieś 1,5 roku temu byłby żurek, teraz się zmieniło. Po zrobieniu bulionu, odkręcam butelki z sosem pomidorowym, podnoszę wieczko i co widzę ... serduszko ... mina moja i dzieciaków, które mi towarzyszyły przy gotowaniu bezcenna :) Składniki: mięso np. łopatka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (ja daję albo z kartonu albo passate ze słoików, no chyba że robię
Państwo Wojtczuk gotująrobię sos grzybowy i w nim je podgrzewam, ewentualnie wykorzystuję sos, który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej
Anielska Kuchnia Aniszczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem
Kuchnia Bon AppetitWiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenkotlety nadają się do hamburgerów i do obiadu Składniki - 0,5 kg zmielonego mięsa z łopatki - 1 jajko - sól morska - pieprz - pieprz ziołowy - kolendra - 1 łyżeczka musztardy - 1 ząbek czosnku - 1 cebula - tymianek szczypta - 2 łyżki sosu sojowego - natka pietruszki kilka gałązek - olej Sposób przygotowania 1. - Do mięsa dodać przyprawy natkę pietruszki musztardę,sos sojowy cebulę pokrojoną
W królestwie smaków Beatyszklanka mleka 1 szklanka mąki 2 jajka odrobina soli 1 łyżka oleju farsz: ok. 500g mięsa wieprzowego np. łopatka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 serek topiony gouda sól pieprz bazylia oregano przyprawa do mięsa mielonego olej ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować
Prosto i Smacznie z Anetągałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku * 2 ząbki czosnku tymianek sól morska Składniki na pulpety: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki
Gosia gotuje