łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:32/85)

Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 199

rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku )  pieprze, sól do smaku 1 łyżka cząbru suszonego   2 łyżki masła

Kuchnia na wzgórzu
PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE 236

tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.  Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np.  ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa.  Składniki: ok. 40 0g zmielonej łopatki ok. 400g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki ząbek czosnku sól pieprz majeranek olej do smażenia

Walijskie Pichcenie
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 311

bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody

Karo in the Kitchen
Kartacze – kluski tarte z mięsem 244

około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich

Smakowy Raj
ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE 96

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól, lubczyk, majeranek, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, około 800 ml bulionu, 2 małe cebule, 100 g topionego serka kremowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki łyżka(...)dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).  Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał.  W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 334

orzekła iż są pyszne i tego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki)- 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej(...)pomidorów-  0,5l soku pomidorowego- ketchup do smaku- 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego- sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku- skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu)- 1-2 łyżeczki masłaKaszę ugotować wg przepisu. odstawić do wystudzenia. Ja miałam niepełną paczkę, która została od poprzedniego obiadu.Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić w garnku , w którym będziemy

Smaczne Zdrowe
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 179

porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr . Nie mieszamy , przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie zraziki są gotowe . Smacznego Post Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem pojawił się

Ogrodnik w podróży
Zrazy wołowe 304

zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym wyborem jest oczywiście tzw. wołowina zrazowa, która jest częścią udźca. Ale często wykorzystuje się również rostbef, antrykot, łopatkę czy nawet polędwicę. Często już u sprzedawcy możemy otrzymać mięso pokrojone w cienkie plastry, a nawet już ubite. Jeśli jednak nie jest to możliwe, będziemy musieli sami pokroić(...)wołowiny – zrazowej, antrykotu, rostbefu, łopatki – pokrojonej w ok. 100-150 g plastry o grubości kilku mm kilka niedużych ogórków kiszonych kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 173

wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam(...)smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut).       Sos:  Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka

SzczyptaSmaQ
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 135

about to eat. Let’s cook ! SKŁADNIKI (3 porcje): ok. 500 g wołowiny (u mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney

Martyna Cooks
Pulpety wieprzowe z młodą kapustą 171

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) pół główki młodej kapusty  1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia) 1 jajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu

Qchnia po prostu
Zupa gołąbkowa 1101

Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy

Kuchnia domowa Ani
Mielona łopatka z cukinią i suszonymi pomidorami 140

Składniki: 350 g zmielonej łopatki 100 g cukinia 70 g por 3-4 suszone pomidory kilka gałązek natki pietruszki żółtko 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kilka kropel sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki bułki tartej pół kostki smalcu Przygotowanie: Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z makaronem 157

Makaron w mojej kuchni często gości na stole. Najlepiej smakuje mi podany z różnymi mięsnymi sosami. Tym razem makaron gości z gulaszem wieprzowym z papryką i cebulką. To bardzo prosty przepis dla chcących zjeść pyszne danie nie poświęcając przygotowaniom dużo czasu. Składniki: łopatka świeża papryka czerwona cebula sól, pieprz rozmaryn smalec makaron muszelki Mięso kroimy na kawałki (kostki wielkości

tojestpyszne.blogspot.com
Spaghetti z wołowiny i warzyw 146

spaghetti z mięskiem mielonym i hop siup zrobione. Składniki na sos: oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe czosnek - 4 ząbki woda - 200   ml sól  do smaku pieprz biały ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę  łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat(...)pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok 3 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut. Krok 4 Gotowe spaghetti przekładamy na talerz .Ogórki kiszone kroimy drobno i posypujemy na około naszego dania, podajemy gorące

Różowa kuchnia