zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku
Swojskie jedzonkozaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy
Pyry na Gazdzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt. Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule
Ugotowaćmusztarda sarepska majonez (opcjonalnie) przyprawy: sól himalajska, pieprz Przygotowanie sosu jest banalnie proste: mieszamy po 1 łyżce jogurtu, musztardy i majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek 1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki(...)pół bułki (środkami do góry) przez około 10 minut. Dzięki temu będą niezwykle chrupiące i jednocześnie miękkie! Teraz czas na ostatni etap - składanie burgerów! Gotowe bułki smarujemy sosem jogurtowo - musztardowym - zarówno górę, jak i dół bułki. Na spód bułki układamy kolejno: 1. Jarmuż 2. Karmelizowaną cebulkę 3. Plasterki pomidora 4. Ser żółty i sos jogurtowo - musztardowy 5. Mięso
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki(...)łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać
Kuchcik gotujepapryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy(...)łopatka, gulaszowe)- należy od niego odkroić tłuszcz 40 dag cebuli 5-7 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku świeżego (ewentualnie łyżeczka suszonego) przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie czosnek granulowany sól pieprz olej 2 -3 łyżki mąki 1/3-1/2 szklanki mąki śmietana słodka np. 18 % do zup i sosów
Rozpustne gotowanieblogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem. Składniki: 800 g łopatki wołowej 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 duża marchew 1 duży korzeń pietruszki 1,5 szklanki ciecierzycy szklanka suszonych grzybów ok. 120 g suszonych śliwek pęczek natki pietruszki po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki 3 liście
Czerwień i błękitjednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili
Aromatyczne Podróżewałkujemy bardzo cienko. Nadzienie 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część ) 2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego
Kuchnia na wzgórzukurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę i również podsmażam
Kuchnia co dniaplacków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje. Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula(...)dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody.Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie TUTAJ
Walijskie Pichceniewypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki do przewracania kotletów i mieszania pieczarek, łyżkę, nóż i deskę(...)jajek. Gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, zdejmij je z patelni i przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki podawaj z sosem, np. grzybowym, i ziemniakami. Takie kotleciki sprawdzą się także jako ciepła kolacja. W takim przypadku podawaj je z sosem lub same
blog.moje-pasje.infoświeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek - zakochałam się w nim! Polecam! Scroll down for recipe(...)miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką. Smacznego! English
karmelowyaromatyczne pulpety w koperkowym sosie Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku(...)spod ugotowanych pulpetów, całość energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką) uważając aby nie powstały grudki. Rozmieszaną zasmażę z patelni, wlewamy do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez
Miód i pieprzkupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego
Kuchnia Prezydentowejmakaronu shirataki 250 g pulled pork z tego przepisu lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić
DefinicjaSmakuSkładniki: 500 g łopatki b/k cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez
Gaździnka warzyrównie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana
Walijskie Pichcenie