łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:36/85)

Kotlety z jajek 161

wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki do przewracania kotletów i mieszania pieczarek, łyżkę, nóż i deskę(...)jajek. Gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, zdejmij je z patelni i przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki podawaj z sosem, np. grzybowym, i ziemniakami. Takie kotleciki sprawdzą się także jako ciepła kolacja. W takim przypadku podawaj je z sosem lub same

blog.moje-pasje.info
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 205

świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek - zakochałam się w nim! Polecam! Scroll down for recipe(...)miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką. Smacznego! English

karmelowy
pulpety w sosie koperkowym 179

aromatyczne pulpety w koperkowym sosie Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku(...)spod ugotowanych pulpetów, całość energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką) uważając aby nie powstały grudki. Rozmieszaną zasmażę z patelni, wlewamy do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku.  Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez

Miód i pieprz
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 662

kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego

Kuchnia Prezydentowej
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 186

makaronu shirataki 250 g pulled pork z tego przepisu  lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić

DefinicjaSmaku
Mielone kotlety 268

Składniki: 500 g łopatki b/k cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez

Gaździnka warzy
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 411

równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana

Walijskie Pichcenie
Rosół z klopsikami po studencku 221

opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z nadzieniem 151

wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:- 70 dag łopatki mielonej- 15 dag makaronu- 5 łyżek masła- 4 łyżki mąki- 2 szklanki mleka- 15 dag sera żółtego- 1 garść szczypiorku- 1 świeża czerwona papryka- 2 rzodkiewki- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 2 łyżki sosu balsamicznego- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej- 1 łyżka delikatu

Zainspirowana w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 225

smaczniejszy :)) Dziś podam przepis na  mój gulasz podstawowy, wzbogacony tylko o suszone grzyby. Dla mnie jest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie(...)wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 261

szklanki zimnej wody mąkę i wlać ją do kurek w śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz sos nieco zgęstnieje. Ilość sosu zależy od ilości wody jaką dodamy. Odstawić pod przykrywką. placki: zetrzeć ziemniaki i cebulę na na tarce. Dodać do masy jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju(...)powstał ok. 1 cm placek. Posypać go ok. częścią ziaren słonecznika. Smażyć placek na średnim ogniu do czasu aż zauważymy, że ranty placka stały się ciemno bursztynowe. Szeroką łopatką przewrócić placek na drugą stronę. Będzie to małe wyzwanie by placka nie przerwać w trakcie przewracania, bo placek po cygańsku w środku dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony

Sztuka gotowania w/g Samiry
Roladki z kurczaka z orzechami 154

chcielibyście podać w święta coś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem cytrynowo-imbirowym, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem  klik .     ROLADKI Z KURCZAKA II Składniki: 6 udek kurczaka (bez kości) sól, pieprz, czerwona papryka słodka garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) farsz: 100 g łopatki wieprzowej 50 g podgardla 20 g słoniny 1/2 cebuli 1 ząbek

Bon appetit mon amie
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 231

choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ryż

Codziennik Kuchenny
Makaron dietetyczny FIT z indykiem, pomidorami i cukinią 145

wyszło jak zawsze :) Czyli z dodatkiem cukinii i indykiem mielonym zamiast łopatki wieprzowej :)  Za to jest równie pysznie, zdrowo i dietetycznie. Składniki (ok. 4 porcje): 30 dag mielonej piersi z indyka 2 puszki pomidorów z puszki 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy Przyprawy: sól, pieprz bazylia świeża i suszona tymianek

Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 217

obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 183

patelnię, dodajemy oliwy, trochę pieprzu i soli i tak sobie mieszamy trochę łopatką aż pieczarki przestaną być surowe. Oczywiście pieczarki puszczą soki więc pieczarkowe błotko z patelni przerzucamy na sitko ustawione na jakiejś miseczce i odsączamy z tej całej wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 216

kotletów1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka )2 - 3 cebule2  jajka1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół) sól pieprzpęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany2 łyżki sosu sojowegomasło i olej do smażeniabułka tarta do obtoczenia + tarty parmezanprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie

Stare Gary