łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:37/85)

Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 147

tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania, miskę, wagę kuchenną, łyżeczkę(...)koncentrat pomidorowy. Dołóż także przyprawy, tj. cukier, sól, listek laurowy i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość wymieszaj, chwilę gotuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i cukrem. Gorącym sosem zalej przygotowane wcześniej pieczarki. Całość odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Jak już wspominałam jest to wypróbowany przepis. Pieczarki wyszły pyszne. Oczywiście nie obyło

blog.moje-pasje.info
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 171

ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie(...)ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu z włoszczyzny; - 1/2 szklanki śmietany 30%; - sól, pieprz czarny

dom-agi.pl
Naleśniki z mascarpone i owocami 188

musi zostać przełożony na drugą stronę. Do tego przyda się silikonowa łopatka. Kontrolujcie gaz pod patelniami, jeśli będzie on za mocny naleśniki przypalą się i będą niesmaczne! Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Sos mascarpone:   1 opakowanie serka mascarpone

Cooking Monster
Lazania (Lasagne) 195

mięsny: 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z chudej łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego chili pieprz i sól do smaku oliwa lub łyżka masła klarowanego do smażenia sos beszamelowy: 150 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 2 1/2 szklanki

Kuchcik gotuje
Fritata z wędzonym łososiem 140

lekko zrumieni dodać łososia i smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać jajeczną masą i równomiernie rozprowadzić po patelni. Gdy brzegi podeschną odchylać je delikatnie łopatką i przechylając patelnię przelewać tam nie ścięte jajko z wierzchu. Przykryć

Codzienne Gotowanie
Curry z kurczakiem i nutką zielonej herbaty 160

zupełnie nowego, niepowtarzalnego smaku. Koniecznie wypróbuj, po danie rozłoży na łopatki każdego wymagającego smakosza.  Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek Nestea green tea Citrus (ok. 0,5 szklanki) mleko kokosowe (ok. 1 szklanki) kurkuma cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy kurczak: pierś z kurczaka orzechy laskowe sezam jajko

Wielki apetyt
Pomidorowy gulasz wieprzowy 226

ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.  Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 183

garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje

w mojej kuchni
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 151

kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik pomidorów w sosie własnym • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki

W królestwie smaków Beaty
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM 742

Przepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiaduSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kg cukinii2 szklanki makaronu rurki2 ząbki czosnkupo łyżeczce

Z Majeczką w kuchni
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 221

opcjonalnie) – 1 mały kieliszek [30ml] 1,60 zł przyprawa korzenna – szczypta 0,10 zł sól – 1/2 łyżeczki 0,05 zł Razem 14zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SOS KARMELOWY (25 min) Do rondla lub na patelnię z grubym i jasnym dnem dodajemy połowę podanego w składnikach cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy rondlem, żeby cukier(...)karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel z palnika. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę – uwaga, będzie syczało! Mieszamy drewnianą łopatką i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy resztę cukru. Podgrzewamy na średniej mocy przez około 10-15 min – karmel powinien się całkowicie rozpuścić. Wystarczy, że podczas tego procesu zamieszacie miksturę

Nerds Kitchen
Polędwica w sosie z owocami 187

mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko  i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ). Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć

Buniabaje w kuchni
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem 200

opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek,  ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego olej/oliwa do smażenia Sos beszamelowy : około 60 gr masła 2 i 1/2 szkl mleka

Gotowanie...to proste !
Cheeseburger wołowy z surówką Colesław 235

hamburgerowe Kotlety: 600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu) odrobina wody 1 cebula (duża) 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry żółtego sera 4 listki sałaty 4 plastry pomidora 8 plastrów ogórka (świeżego)  surówka Colesław Opcjonalnie: sos hamburgerowy   Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju

Di gotuje
Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą 222

Składniki dla 2-3 osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona cebula

My Culinary Art
Jego Wysokość Kabaczek. 208

Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2

Kulinarny karnet Christophera
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 322

wersja z dodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu).Składniki:- 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne)- 2 puszki pomidorów (po 400g

Smaczne Zdrowe