kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego
Kuchnia Prezydentowejmakaronu shirataki 250 g pulled pork z tego przepisu lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić
DefinicjaSmakuSkładniki: 500 g łopatki b/k cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez
Gaździnka warzyrównie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana
Walijskie Pichcenieopisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:- 70 dag łopatki mielonej- 15 dag makaronu- 5 łyżek masła- 4 łyżki mąki- 2 szklanki mleka- 15 dag sera żółtego- 1 garść szczypiorku- 1 świeża czerwona papryka- 2 rzodkiewki- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 2 łyżki sosu balsamicznego- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej- 1 łyżka delikatu
Zainspirowana w kuchnismaczniejszy :)) Dziś podam przepis na mój gulasz podstawowy, wzbogacony tylko o suszone grzyby. Dla mnie jest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie(...)wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy
Walijskie Pichcenieszklanki zimnej wody mąkę i wlać ją do kurek w śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz sos nieco zgęstnieje. Ilość sosu zależy od ilości wody jaką dodamy. Odstawić pod przykrywką. placki: zetrzeć ziemniaki i cebulę na na tarce. Dodać do masy jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju(...)powstał ok. 1 cm placek. Posypać go ok. częścią ziaren słonecznika. Smażyć placek na średnim ogniu do czasu aż zauważymy, że ranty placka stały się ciemno bursztynowe. Szeroką łopatką przewrócić placek na drugą stronę. Będzie to małe wyzwanie by placka nie przerwać w trakcie przewracania, bo placek po cygańsku w środku dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony
Sztuka gotowania w/g Samirychcielibyście podać w święta coś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem cytrynowo-imbirowym, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem klik . ROLADKI Z KURCZAKA II Składniki: 6 udek kurczaka (bez kości) sól, pieprz, czerwona papryka słodka garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) farsz: 100 g łopatki wieprzowej 50 g podgardla 20 g słoniny 1/2 cebuli 1 ząbek
Bon appetit mon amiechoć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ryż
Codziennik Kuchennywyszło jak zawsze :) Czyli z dodatkiem cukinii i indykiem mielonym zamiast łopatki wieprzowej :) Za to jest równie pysznie, zdrowo i dietetycznie. Składniki (ok. 4 porcje): 30 dag mielonej piersi z indyka 2 puszki pomidorów z puszki 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy Przyprawy: sól, pieprz bazylia świeża i suszona tymianek
Tradycyjna Kuchniaobiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru
Uwaga Babcia Gotujepatelnię, dodajemy oliwy, trochę pieprzu i soli i tak sobie mieszamy trochę łopatką aż pieczarki przestaną być surowe. Oczywiście pieczarki puszczą soki więc pieczarkowe błotko z patelni przerzucamy na sitko ustawione na jakiejś miseczce i odsączamy z tej całej wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkotletów1000 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka )2 - 3 cebule2 jajka1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół) sól pieprzpęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany2 łyżki sosu sojowegomasło i olej do smażeniabułka tarta do obtoczenia + tarty parmezanprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie
Stare Garyłatwe Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny Ilość porcji: 4 Wartość kaloryczna: 510 kcal Składniki: 700 gramów łopatki wieprzowej* 50 gramów chudego wędzonego boczku* 300 gramów zielonej fasolki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryka 1-2 pomidory (niekoniecznie) 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 szklaka wody(...)zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :) Życzę mu apetyt !!!*** link do oryginalnego przepisu *** link do tłumaczenia googlowskiego :) *Obkroiłam boczek i łopatkę z tłuszczu doszczętnie. **W oryginalnym przepisie był kminek
Bazując na smakuSos 4 łyżki mąki koncentrat pomidorowy Roleski dałam pół słoiczka czyli 100 g 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Do garnka wkładam kapustę( najpierw ścinam twardziejsze części kapusty, tu koło głąba), woda ma wrzeć lekko tak aby liście zmiękły. Wyjmujemy po 2-3 liście i znowu czekamy by zmiękły.Do miski wkładam zmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem(...)ziele ewentualnie sól do smaku. Gotuje koło godziny, teraz dodaje przecier pomidorowy i doprawiam jeśli brakuje czegoś w smaku. Dalej dusze gołąbki, teraz już w przecierze , wychodzi nam sos pomidorowy, jest trochę rzadki wiec w zimnej wodzie tak pół szklanki rozrabiam 4 łyżki mąki i wlewam to do gołąbków. Sos robi się gęściejszy, na końcu dodajemy śmietanę
Różowa kuchniaidealnie pasuje malinowy sos bbq , który na ostatnim grillu zrobił furorę. Jak widzicie na zdjęciu, została tylko jego resztka, ledwo udało się fotkę zrobić, takie miał wzięcie Przygotowywanie potraw w slow cookerze to bajka, wstawiamy np. rano przed wyjściem do pracy i po powrocie do domu mamy gotowy pyszny obiad. Składniki na pulled pork: 2 kg łopatki wieprzowej 1 cebula(...)wpływem wbijanego widelca, lub gdy możemy mięso swobodnie rozdzierać). Wykładamy wieprzowinę na talerz i dwoma widelcami “rwiemy” mięso na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pulled pork, polewamy sosem z slow cookera i czekamy, aż mięso będzie chrupiące i brązowe. Składniki na malinowy sos bbq: 1 ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego ⅓ szklanki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire
PaleoLifepieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski(...)każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką
Kulinarny karnet Christophera