łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:12/85)

Klopsiki 131

słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku   Składniki na sos 200g śmietany

Eli Gotowanie
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 106

trzeba nikogo uczyć ani przekonywać co do smaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale  także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku

Dieta moja pasja
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 704

każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie.  Gołąbki bez zawijania - dla leniwych  Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól, pieprz do smaku  bułka tarta do panierowani

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 192

Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia(...)autorka: Zdrowa Kuchnia | blog: Zdrowa Kuchnia Kurczak nadziewany po algiersku autorka: stolikwkropki | blog: Stolik w kropki - dietetyczny blog kulinarny Schab pieczony w ziołach podawany z sosem autorka: Anira | blog: Anirkowe potyczki Aromatyczna pieczeń z łopatki autorka: przepisybetty | blog: kulinarneprzepisybetty Tikka chicken skewers | Kurczak tikka na patyku autorka: LukierCynamonowy | blog: Lukier Cynamonowy Indyk z miodem i cytryną autorka: Apetyczna babeczka | blog

Kuchenna Kontrrewolucya
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 157

umyta i pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili 100 ml czerwonego wina 1/2 porcji TEGO sosu puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki wędzonej papryki 800 g łopatki wieprzowej, zmielonej po 1 łyżeczce nasion kopru włoskiego i kuminu 100 g chorizo 1 puszka białej fasolki, odcedzona Do dużego garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza 114

oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego z kartonika szczypta soli 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego wraz(...)podsypać mąką. Każdą część ciasta poprzez delikatne rozciąganie uformować w kształt cienkiego okręgu. Można również rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia). Polać sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone dodatki. Całość posypać suszonym oregano. Pizzę piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy

Bullio
Spagetti z mięsem i fasolą czerwoną 178

moim domu uwielbiamy makarony pod różną postacią. Tym razem przedstawiam spagetti w sosie pomidorowym z mięsem i czerwona fasolą. Składniki: 1/2 kg łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz zioła prowansalskie bazylia, oregano 1 liść laurowy 2 ziela angielskie spagetti Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni(...)Łopatkę mielimy na dużych oczkach. dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i opłukaną fasolę czerwoną. Zalewamy 1 szklanką wody. Gdy całość się zagotuje dodajemy sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie  dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano). Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż sos

tojestpyszne.blogspot.com
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 107

przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane... - jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo(...)gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu ( około 1,5 godziny). Jeżeli mamy szybkowar czas przygotowania skraca się do 30 minut . Do podania proponuję sos chrzanowy na 2 osoby: - 1łyżeczka masła - 1 łyżeczka mąki pszennej - 100 ml mleka - 3-4 łyżki chrzanu tartego ( zależy jak pikantnie lubimy ) - 1 łyżka soku z cytryny - 0,5 łyżeczki

kawawszklance
Przepis prosto z Food Trucka: pieczona łopatka wieprzowa po Kubańsku 127

biografią. Dobra, dość pisania przejdźmy do samego przepisu: Mięso: 2kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: ¾ szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka kolendry łyżka skórki z pomarańczy ½ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki liści mięty 8 ząbków czosnku ½ łyżki oregano 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki na sos: baza sosu to pozostała część marynaty 2 łyżki soku(...)oraz sól i pieprz. Doprowadzamy do wżenia, po czym zmniejszamy gaz cały czas mieszając przez około 2 minuty. W ten sposób powstaje nam pyszny sos do mięsa. Smacznego! Artykuł Przepis prosto z Food Trucka: pieczona łopatka wieprzowa po Kubańsku pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Bigos 170

jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka(...)ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat

Smakołyki Asi
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 257

mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie(...)Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu  plastikowej lub silikonowej łopatki.  Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy. Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło. Wracając do meritum. Jak myślicie

Mia Cucina Sofieta
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 149

Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach(...)niedzielę, ale nie w dzień powszedni :-) Roladki podałam z knedlikiem czeskim, wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej

Rozpustne gotowanie
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 227

stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula, obierz(...)warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową, sól i ok. 1 płaską łyżkę cukru (resztę w razie potrzeby dodaj po ugotowaniu sosu) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej W razie potrzeby dopraw ugotowany sos do smaku solą i cukrem (sos powinien mieć nutę słodyczy). Jeśli chcesz nadać

Szybko Szybkowar
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 159

Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1kg łopatki 2 woreczki ryżu 2 woreczki kaszy jęczmiennej 2 cebule PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX sól pieprz 500ml sosu pomidorowego zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować.  Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy

Prosto i Smacznie z Anetą