macie jabłek – do tego puddingu możecie wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki, polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka
Niedzielny kucharzChleb zanurzany w spływającym maśle był po prostu doskonały. Forma zaskakująca, ciekawa i do tego pyszna. Potem na stole pojawiają się ostrygi z sosami: chrzanowym, agrestowym oraz z lodami szczawiowymi. Dobrym uzupełnieniem była wódka Staritsky&Levitsky. Kolejne mini przekąseczki to kawior szczupaka, raczki tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę. Klasyka
królestwo garównajwiększe kolejki zauważymy przy nich w sezonie wiosenno-letnim. Często koło furgonetek pojawiają się ławki, leżaki i stoliki, wtedy możemy usiąść i spokojnie delektować się hamburgerem czy lodami. Furgonetki z jedzeniem nieodzownie łączą się i kojarzą z food street’em, czyli jedzeniem, które wyszło wprost na ulicę. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe
Kulinarne przygody Gatitypięknie wydana, oprawiona w twardą okładkę, zawiera stylowe fotografie deserów, które zachęcają do wypróbowania. Książka podzielona jest na pięć rozdziałów: – desery – trufle, pralinki i batony – lody – ciasta bez pieczenia – wypieki. Z dużą dozą pewności, każdy amator słodkości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie niemal na każdą okazję, bo książka zawiera aż 122 słodkie
Dietolognadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć jako glazury do pieczonego mięsa. Dlaczego nie? A najlepszym pomysłem będzie podzielenie się nim z innymi i przeznaczenie na kulinarne świąteczne
zadanie-gotowaniewstanie, umycie zębów i zjedzenie miski płatków z mlekiem, otrząśnięcie się z resztek snu i wyruszenie w kolejną podróż na Zelandię. A tutaj... Wielkanocne czekoladowe jajka i lody. I ja naprawdę doskonale rozumiem, że taki jest program i że każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie, przedstawiam Wam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkim i przepysznym dżemem? Spróbujcie, bo naprawdę warto. 30 ml ulubionego napoju (lemoniada, pomarańczowy, limonkowy, sok ananasowy, jabłkowy....) 60 ml białego rumu/wódki czubata łyżeczka marmolady truskawkowej Łowicz. lód opcjonalnie większa ilość napoju /alkoholu dodanego do drinka lub wody gazowanej. magiczny składnik* Wykonanie: Do shakera wsypujemy lód, wlewamy 30 ml napoju i 60 ml alkoholu. Całość dokładnie(...)mieszamy i wlewamy do kieliszka. Wkładamy opcjonalnie kostkę lodu i uzupełniamy napojem lub wodą. Dosypujemy odrobinkę magicznego składnika* i podajemy naszego drinka z łyżeczką pełną przepysznej konfitury. Mieszając wszystko razem zauważymy jak działa magia ;). * magiczny składnik to barwnik spożywczy np srebrny. Na filmie dużo lepiej jest widać co tak naprawdę jest magicznego w tym drinku. #lowicz #dzem #konfitura
Malinowe Pocałunkizima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą, wzbogacone korzennymi przyprawami, cudownie rozgrzewają. .Owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble, przygotuje każdy kuchenny laik. Także, zakasać rękawy i do dzieła. Weekendowy deser macie zaplanowany. Wybierzcie ulubione mrożone owoce i pieczcie. Ja polecam mix truskawek, malin
kolorowotorcikowonajnowszej kolekcji: LOVE, PASSION lub DESIRE . Dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia Wybór jak zawsze był trudny… Herbatki TEEKANNE trafią do: Pani Angeliki za przepis na herbaciane lody: Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki herbaty Teekanne Love sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około
Słodkie okruszkiWymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie nie tylko w produktach mącznych, ale również np. w wędlinach, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, przekąskach (jak chipsy), kremach, marmoladach, a nawet lodach. Wśród moich znajomych jest kilka osób na diecie bezglutenowej, dlatego tak ważną rolę przykładam do robienia zakupów, gdy zapraszam ich na przyjęcie lub coś słodkiego przy kawie
Słodkie okruszkibyło czuć, choć podobno podbiła smak buraczków) i brukselką, a do tego zapiekany mus ziemniaczany z pietruszką. Na deser smażone w głębokim tłuszczu kuleczki ryżowe, sos wiśniowy, migdały, lody waniliowe, a to wszystko z dodatkiem oleju rozmarynowego. Coś niesamowitego, mówię Wam! Dania jak z najlepszej restauracji - ale akurat temu nie można się dziwić, bo szef kuchni pracował wcześniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoznaczone 300-500 to małe krewetki koktajlowe. Kupujcie w sprawdzonych sklepach. Jeśli kupujecie mrożone, sprawdzajcie, czy opakowania są nienaruszone, a krewetki nie są zbite w grudkę krewetkową, pokrytą lodami Grenlandii. Na co zwrócić uwagę kupując świeże krewetki? Pancerzyk powinien być lśniący i nie może być lepki. Cała krewetka powinna być nienaruszona, czyli żadnych pęknięć na pancerzyku, luźno dyndającej
ladykitchentylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej
królestwo garówaromatu. Ziarno sezamu jest kluczowym składnikiem chałwy, czy sezamków. W cukiernictwie ziarna sezamu spotykamy nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale także w mniej typowych deserach jak lody sezamowe. Przyrządzanie i przechowywanie sezamu: Ziarna sezamu mozna jeść surowe lub prażone. Można je uprażyć samemu, rozkładając na blaszce i stopniach C przez około wypiekając
Ciastka - domowe słodkości