Może to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i mam nadzieję, że Wam również ją sprawię tym przepisem, pomimo, że żadna to nowość, a w necie jest tego mnóstwo. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła
Anielskie wypiekizajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu
Cooking for Emilyzajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu
Cooking for EmilyBurza i słońce. Rześko i duszno. Kawa i lody. Szybki obiad z dodatkiem szparagów - sezonowego produktu maja, zaraz obok rabarbaru. Choć niecierpliwie wyczekuję już truskawek, to póki co korzystam z tych dobrodziejstw, które właśnie pojawiają się na straganach. Danie nie jest zbyt wyszukane - rzekłabym wręcz, że banalne w wykonaniu i w ilości składników. W sam raz na wiosenny
My simple kitchenaromatu. Ja stawiam na ekstrakt waniliowy. Dlaczego? Dlaczego warto wybrać ekstrakt waniliowy? Wzbogaci on smak niemal każdego wypieku. Komponuje się wspaniale z tortami, ciastami, kremami, a nawet lodami, dodając im wyrazistości. Wykorzystywany jest niemal przez wszystkich cukierników. Używany przeze mnie ekstrakt waniliowy, to ekstrakt z wanilii Madagascar Bourbon Nielsen-Massey. Ma on kremowy, słodkawy, aksamitny smak
Słodkie okruszkiWszystko znajdziecie na fanpagu Natura Drewna , na który serdecznie zapraszam. A wracając do przepisu (sposobu) na pyszną mrożoną kawę… Składniki: W ersja podstawowa: 1 mała filiżanka kawy kostki lodu zimne mleko cukier (jeśli słodzicie) Wersja wzbogacona: odrobina syropu barmańskiego o smaku amaretto bita śmietana szczypta kakao rurka Przygotowanie: Wersja podstawowa: Zaparzamy kawę wg gustu (u mnie z 1 czubatej(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej + cukier). Studzimy. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około 1/2 wysokości szklanki), wlewamy kawę, a następnie dolewamy zimne mleko. Podajemy. Wersja wzbogacona: Kawy nie dosładzamy, tylko dolewamy do gorącej syrop barmański amaretto, mieszam. Odstawiamy do przestudzenia. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około 1/2 wysokości szklanki), wlewamy kawę, a następnie dolewamy zimne mleko. Na koniec
Słodkie okruszkikrokami, a wraz z nim potrzeba orzeźwiających napojów i koktajli. Mojito bez alkoholu to świetny sposób na nawodnienie i ulgę w gorące dni. Pachnąca orzeźwiająca mięta w połączeniu z lodem i limonką odświeża i dodaje ulgi w upalną pogodę. Składniki (1 porcja) -kilka listków świeżej mięty -1 łyzeczka miodu -1/2 limonki pokrojona w ćwiartki lub plasterki -2/3 szkl(...)kostek lodu -napój w typie Sprite lub cytrynowa woda gazowana Przygotowanie Miętę umieścić w szklance. Dodać miód. Dolać odrobinę wody i kawałek limonki, wymieszać aby miód się trochę rozpuścił. Wsypać kostki lodu. Do końca szklanki dolać napój lub wodę. Dodać jeszcze jeden kawałek limonki. Podawać ozdobione owocem. Wartość energetyczna (1 porcja) z użyciem Sprite/woda cytrynowa Energia: 95,9 kcal
Zielona Kuchniaszparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się do tego celu napełniać miskę lodem :)). Dzięki temu zatrzymywany jest od razu proces gotowania i jednocześnie zachowany zostaje wydobyty kolor (szparagi bowiem nadal będą się gotować po wyjęciu z wrzątku, a my chcemy to natychmiast zakończyć
Moja DelicjaWitajcie, ostatnio podałam Wam przepis na pyszne kremowe lody ( tutaj ) a teraz przyszedł czas na lodową tartę o smaku banana z lekką orzechową nutą. Ciasto nie zawiera glutenu (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), laktozy , jajek, białego cukru oraz mąki czyli jest także wegańskie. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser w ciepłe dni. Warto jej spróbować! Wartości odżywcze
Health-Fit-Lifedoskonała przekąska, śniadanie czy deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Takie placuszki najczęściej przygotowuję, kiedy pozostaje mi otwarta puszka ananasa. Podaję je wtedy z lodami waniliowymi, jednak dziś zajadaliśmy je z musem "czekolada śliwkowa" od firmy Manufaktura Łagowski . Powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę. Słodko-kwaśne placuszki i ten pyszny mus :) Musicie
Zrób to smacznieprawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru
Gotowanie...to proste !zmiksowana szklanka zamrożonych borówek, kilku jeżyn, kilku wiśni i trochę mleka prosto z lodówki. Owoce przed miksowaniem wyciągam z zamrażalnika pół godziny wcześniej, bo inaczej otrzymacie bardziej lody niż smoothie. Dodatki dowolne: migdały, orzechy, chipsy kokosowe, żurawina, truskawki i inne owoce, które lubisz
SMYKWKUCHNIchodzimy z mężem do restauracji to mój wzrok najpierw biegnie do działu desery. Ostatnio byliśmy w restauracji gdzie pod tym działem znalazły się nie tylko lody, naleśniki czy ciasto czekoladowe ale też sery. Pomyślałam więc dlaczego nie przygotować sera camembert na deser :) Składniki: ser camembert 4 Sztuki 250 g wymieszanych bakalii Agnex (rodzynki, ulubione orzechy, migdały
Kuchnia w oparachprzygotowania czegoś słodkiego zawsze się znajdą się w szafce. Ostatnio zadzwonili przyjaciele. Nie miałam dużo czasu ale postanowiłam zaskoczyć znajomych ciastem tak jak kiedyś zaskoczyłam ich smażonymi lodami. Tym samym podjęłam wyzwanie #olejkonwenanse i #olejwielkopolski i udowodniłam, że można połączyć tradycyjne z nowoczesnym. Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne? Ja pokazuje, że nie wolno bać się nowego
Kuchnia w oparachPrzedwczoraj postanowiłam oczyścić swój organizm i zrezygnowałam ze słodyczy. Niestety w dniu dzisiejszym nie oparłam się lodom. Herbata gorzka też nie smakuje tak samo. Tym samym moja toksykologia została zakończona. Czy ktoś pobije mój rekord?:D Maroko słynie z pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz
Kuchnia w oparach