lody - 12901 przepisów (strona:291/861)

Czekoladowa Panna Cotta 159

których przez jakiś czas był sprzedawany jogurt w Biedronce – taki opakowaniowy recykling. Wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody. I jeszczę, panna cottę w bardziej klasycznej wersji znajdziecie w tym wpisie . Jeśli jednak szukacie inspiracji na pyszna aromatyczne desery w sam raz na długie jesienne lub zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie

Ciastkozercy
Keto Michałki 49 dzień LCHF 248

wiosnę/lato standardowa redukcja oczywiście nie zapominając o ćwiczeniach siłowych. Poniżej przepis na michałki które już dawno miałam dodać. Składniki (na około 14 cukierków wielkości dość dużych kostek do lodów): 100g oleju kokosowego 60g masła orzechowego (najlepiej crunch) 40g odżywki białkowej 50g mascarpone Sposób przygotowania: Rozpuszczamy w rondelku(...)olej kokosowy dodajemy masło orzechowe, mieszamy ściągamy rondelek z ognia i dodajemy odżywkę oraz mascarpone mieszamy aż wszystkie składniki się połączą  przelewamy masę do silikonowych foremek na kostki lodu lub specjalistyczne na pralinki wkładamy do lodówki na godzinę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Najłatwiejsze ciasto na świecie – crumble z owocami 208

wszystkim owocami. Upiekłam ostatnio korzenne crumble z jabłkami i mieszanymi owocami jagodowymi. Korzenne crumble czyli korzenne ciasto kruszonka idealnie sprawdzi się na niedzielny deser. Uwielbiam crumble z lodami lub waniliowym sosem. Sos waniliowy można zrobić na wiele sposobów. Jeśli nie macie zbytnio dużo czasu polecam sos waniliowy na zimno. Robię go często ze śmietanki, prawdziwej wanilii i żółtek

codojedzenia
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość. 168

urowe ryby najlepiej jest przechowywać w temperaturze  - 2 - 0 C. Dobrym sposobem na przechowywanie surowych ryb jest napełnienie pojemnika kruszonym lodem, położenie na nim ryb i posypanie ich lodem tak, aby całe były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.   J eśli nie mamy lodu, to możemy owinąć dokładnie surowe

Przepisy i porady kulinarne
Kawa jak z BAIKA 208

sokach owocowych nie wspomnę. BAIKA to nie tylko kawiarnia, ale przede wszystkim cukiernia ! Oferta słodkości jest przeapetycznie bogata - tarty, serniki, szarlotka, torty . Do tego firmowe pralinki i lody . Ciężko poprzestać wyłącznie na jednej rzeczy przy składaniu zamówienia ;) W ramach poprzedniej, wiosennej edycji festiwalu 14-22 kwietnia 2018r. skusiłam się na obłędnie prezentującą się kawę latte oraz tartę dnia

Grunt to przepis!
Pieczone gruszki 179

był mocno kwaśny. Takie gruszki + sałatka = to fajny obiad. A jeśli zamiast sera użyjecie czekolady, rodzynek, suszonych owoców i kruszonki, robi się genialny deser, który możecie podać z lodami. Post Pieczone gruszki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Różowy Shrek 176

bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę(...)według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce. Smacznego

cucinare
Sernik na zimno 120

wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 0.75 l wrzącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Owoce ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić(...)lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Smacznego:) Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie

cucinare
Kremówka 134

pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny. Składniki na masę śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej (używam śmietanki 30 %) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości(...)gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten spos

cucinare
Sernik na zimno II 198

tarce   Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie(...)wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym

cucinare
Trufle czekoladowe 139

było 20 jednak wówczas ciężko było mi lepić kuleczki).  Po wyjęciu z zamrażalnika lepimy niewielkie kulki (nie martwcie się jeśli Wam nie wychodzi, po schłodzeniu w lodówce uda się poprawić kształt zanim je obtoczymy w kakao). Kulki umieszczamy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej umieszczonej na tacy/blaszce do pieczenia. Wstawiamy na około 30 minut(...)lodówki. Po wyjęciu obtaczamy w kakao i wstawiamy na co najmniej całą dobę do lodówki.  Smacznego

cucinare
Sernik na zimno III 193

paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna). Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twar(...)ruchem do całości miksując jednocześnie na najwyższych obrotach. Do masy można dodać garść borówek a potem rozprowadzić delikatnie na biszkoptach i wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce. Obie galaretki rozpuścić w około 800 ml gorącej wody, schłodzić. Na stężałej masie twarogowej poukładać owoce, a potem zalać je tężejącymi galaretkami, schłodzić porządnie

cucinare
Piernik Staropolski Część I - Nastaw 405

przekładamy do naczynia w którym będzie już do końca leżakowało, najlepiej aby to było gliniane naczynie, ja takiego nie miałam wiec ciasto leżakowało w pojemniku plastikowym po lodach. Ciasto wstawiłam do lodówki na ostatnią półkę na leżakowanie na około 5-6 tygodni. Dalsza część w wkrótce

Gotowanie...to proste !