lody - 12901 przepisów (strona:309/861)

Krem z orzechów laskowych i dżem kokosowy – Nocciolata, Buko Organic 193

Możemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po nią sięgamy chętniej. Dodatkowo jeśli połączona jest np. z orzechami tworząc aksamitny krem rozpływający się w ustach to otrzymujemy tzw. " szczęście zamknięte w słoiczku ", a jak wypadnie na tym tle połączenie kakao

Candy Pandas
Praga – przewodnik kulinarny 220

žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej ulicy i pachnie tak mocno cynamonem, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie, ale trdelnikowi mówimy nie, bo to specjał

Ugotowane pozamiatane
Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem czyli Zupowy Wtorek odc.95 223

pogoda! rano upał, potem ulewa i burza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich...  a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 164

kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem

Kulinarne przygody Gatity
Jan Niezbędny 309

Można je myć w zmywarce a następnie złożyć i schować wygodnie w szafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI 226

każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka cukru * odrobina masła do wysmarowania patelni Składniki na jabłka karmelizowane: * 2 jabłka

Zrób to smacznie
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 179

owoce jeżyn. Posypać cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Odczekać 20 minut i posypać cukrem pudrem przed podaniem. Można serwować z lodami

zadanie-gotowanie
Torcik straciatella z malinami 198

Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno z truskawkami Dorota - Domowe mini batoniki Bounty Teresa - Deser "Jagodowa róża" Dorota - Domowe lody o smaku owoców leśnych

Kuchenne zapiski Edyty
Letnie przebudzenie – kawa daktylowo bananowa 197

mleko. Miksujemy. Całość przelewamy do pucharka / wysokiej szklanki (ścianki naczynia wcześniej zdobimy czekoladowym syropem). Podajemy z grubą rurką i porcją bitej śmietany. Na lato polecam Wam również domowe lody kawowe (z tego przepisu ). S macznego

Słodkie okruszki
Smaki Hiszpanii cz.3: Restauracja La Bota (Tossa), Hotel Alhambra (Santa Susana) 176

małże to nadal moi ulubieńcy. Ryba, rozpływająca się w ustach. Warto zaglądnąć. Bo każdy powód jest dobry, żeby poimprezować :) Jak widać na wakacjach nie obowiązywały żadne diety. Lody o nazwie Crema Catalana najlepsze! Połączenie cynamonu z owocami szaleństwo! Ilości zabójcze :) Polecam nasz hotel jako jedno z najbardziej imprezowych miejsc. Nie będę tu wklejać wszystkich zdjęć, bo byłoby

Karola gotuje
Ciasto z wtopionymi truskawkami 202

Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 200g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów 500g truskawek Mąkę, mąkę ziemniaczaną... Artykuł Ciasto z wtopionymi truskawkami

AleTorcik
Lemoniada truskawkowa 199

szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe napoje bez zbędnych dodatków Składniki: 400g truskawek sok z jednej cytryny 2 łyżki miodu (ok. 30g) 375g wody (1,5 szklanki) kostki lodu listki mięty (garść do dekoracji) Wykonanie tradycyjne: Do miski wrzucić truskawki wraz z miodem i sokiem cytrynowym i zmiksować je blenderem na gładko (robić to na tyle długo, aż stworzy się(...)truskawkowy mus). Dolać wodę i zblendować lub mocno wymieszać, by mus połączył się z wodą. Na dno szklanek nałożyć kilka kostek lodu, nalać lemoniady i udekorować z góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek napoju. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego wrzucić: truskawki, dodać miód i sok z cytryny i zmiksować 1 minutę, obr. 10. Dodać wodę

Mania Wypiekania
Profiterolki 341

niewielkie ptysie, wielkości orzecha włoskiego, no… może trochę większe nadziane przepysznym kremem patissiere. Oczywiście wariacji na ich temat jest wiele i widziałem też takie, nadziane bitą śmietaną, lodami… to jednak połączenie chrupiącego ptysia z delikatnie słodkim i aksamitnym patissiere nie ma sobie równych. Historia tego deseru nie jest tak do końca znana. Wiadomo, że jak wszystko

Jacob Tastes
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 156

1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej

Korniszonki
Tahina 179

zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć

Z Kuchni Do Kuchni