Pamiętacie wcześniejsze lody czekoladowe, na które przepis podawałam Wam TUTAJ ? Wyszły pyszne! Ale za którymś razem, kiedy ponowanie je robiłam postanowiłam coś zmienić! Ulepszyć i sprawić, by każdy mógł się nimi cieszyć, nawet na diecie wegańskiej/wegetariańskiej! Zamiast jogurtu w poprzedniej wersji dodałam mleko roślinne - wybór należy do Ciebie czy będzie to kokosowe czy może migdałowe! Większa(...)porcja kakao plus masło z nerkowców - i "jestem w niebie" :D Składniki (2 porcje): 2 duże mrożone, dojrzałe banany 1 łyżka kakao 1 duża łyżka masła z nerkowców (użyłam Primavika ) ok. 100 ml mleka roślinnego Przygotowanie: Banana obrać, pokroić w talarki, wrzucić do woreczka i zamrozić. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji
Zdrowie na języku :Pmiksować i sprawdzić, co nam odpowiada, a co nie. Ale już dość gadania! Pora na koktajl :) Koktajl owocowy z jarmużem porcja dla 2-3 osób Składniki: 1 jabłko 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub odpowiadająca ilość ananasa z puszki) 1 pomarańcza 2 kiwi duża garść jarmużu woda do rozcieńczenia Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę można również(...)Wszystkie składniki oraz ok. 100-150 ml wody dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji schładzamy lub serwujemy od razu. Można również dodać kostki lodu. Smacznego
Ratunku obiadrazem mąkę, sol, proszek i sodę do miski. Używając miksera ubić masło z cukrem biały i brązowym, ażdobrze się połączą. Następnie wbijaćstopniowo po jednym jajku, mieszać, następnie dodaćpuree z bananów, śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać. Jako ostatnie wsypaćsuche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na zastygniętopolewę w formie. Wyrównać. Piec około 40-45 minut. Wyjąć, zostawićdo ostygnięcia(...)wierzch ciasta położyćtalerz lub paterę. Trzymając ciasto i talerz razem obrócić. Pozostawić na 5 minut, a następnie delikatnie zdjąć dno tortownicy. Odstawić do całkowitegoostygnięcia ciasta. Możnapodać z lodami, bo ciasto jest wyjątkowosłodkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikmniejsze kawałki, włożyć do miski i przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę(...)połączenia składników. Dodać większość posiekanej, gorzkiej czekolady (odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy nakładać łyżką (najlepiej do lodów) porcje ciasta (ja wypełniam do pełna każdą papilotkę) i posypać po wierzchu resztą posiekanej, gorzkiej czekolady. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskakoktajli używam kielichowego blendera, o którym pisałam tutaj . Blender Amica IN BTK5011 także posiadam od dłuższego czasu i służy świetnie – jego moc (800W) wystarcza nawet na pokruszenie lodu (co wykorzystuję w letnich smoothies). Wiążą się z nim nawet domowe historie – blender się zepsuł. Próbowałam w panice sterować mocą, wyjmować i zdejmować szklany kielich, ale bez skutku… Tymczasem(...)śniadanie. Tutaj przydaje mi się bardzo wyraźna miarka – nie trzeba odmierzać płynnych składników w szklance, przez co jest mniej zmywania. Koktajl bananowy na mleku ryżowym Składniki: 2 dojrzałe banany, 2 czubate łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki kakao, 500 ml mleka ryżowego z wanilią Moje ulubione koktajle na szybkie śniadanie to te bananowe. Lubię z nimi eksperymentować. Często używam
Poezja smakulekko krem czekoladowy i nadać całość odpowiedniej lepkości Pianki Marshmallow zapiekane w Bananie. Naciąć banana wzdłużnie, W miejsce nacięcia wyłożyć mini pianki Marshamallow i posypać startą czekoladą Tak przygotowanego banana zawinąć w folię i i grillować w temperaturze 150ºC 10-15 minut. Grillowane pianki Marshmallow z Nutellą 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella 4 kromki chleba tostowego 1 szklanka małych pianek(...)dwie kanapki. Grillujemy na złoty kolor. Grillowane pianki Marshmallows są doskonałym dodatkiem do kakao i deserów. Wystarczy wrzucić grillowane pianki do gorącego kakao. Doskonale będą one również pasowały do lodów lub koktajli mlecznych zwłaszcza waniliowych lub czekoladowych. Jeśli poszukujesz pretekstu aby pozostać dłużej przy grillu, znaleźliśmy go! Grillowane pianki Marshmallows w w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki
naRuszciewiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać lata, upałów i beztroskich chwil, w których będę bezkarnie delektować się lodami w mojej ulubionej cukierni, w przerwie podczas wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych(...)smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek, które wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i kilka łyżek cukru (lub miodu). Możecie urozmaicić swoje smoothie innymi owocami, np. bananem, zaś w sezonie malinami, jagodami, jeżynami, brzoskwiniami, ... lub kilkoma łyżeczkami dżemu, ale należy uważać, by nie stanowił bazy deseru i ostrożniej wówczas dozować cukier. Gdy owoce są bardzo zmrożone, jaku
Taste Of My Dayśrodku, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Co zrobić z owocem? Możliwości jest mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich bananów czy jabłek. Samo w sobie jest dość nijakie i tłuste, ale doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem smakuje świetnie.Awokado jemy na surowo, nie wymaga gotowania. Dobrze sprawdza się(...)Możemy również zrobić pyszny mus czekoladowy - dojrzałe awokado + kakao niesłodzone/karob +stewia, ksylitol, miód. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zaawansowanego, możemy upiec czekoladowe ciasto klik lub zrobić lody klik . Jeśli zdarzy nam się, że przegapimy okres przydatności owocu do celów kulinarnych i zwyczajnie nam przejrzeje, możemy zrobić z niego nawilżającą maseczkę :) Wystarczy dodać nieco miodu i jogurtu
Powiedz dietom niejajka 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) tłuszcz do smażenia masło bananowe do posmarowania placuszków Sposób przygotowania: Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dokładnie rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy kaszę jaglaną, jajka i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy(...)Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić bezpośrednio na stronie producenta
Pobite gary BarbaryObalamy śniadaniowe wymówki z Lubella, dzisiaj pożywny i zdrowy deser i chia, owoców, orzechów i pysznych, żytnich płatków Lubella. Śniadanie przygotowujemy wieczorem a rano zabieramy ze
Kulinarne Fantazje MarioliSerniczki a raczej deserki, są pyszne i sycące. Przygotowałam je ponieważ nie zawsze mam ochotę piec ciasto a serniczki na zimno sprawdzają się zawsze i o
Kulinarne Fantazje Mariolinajlepiej i najszybciej zrobić deser? Jak dobrze wykorzystać mrożone owoce? To proste - zrobić szybkie domowe lody! Bez maszynki do lodów, bez specjalnej maszynerii - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny! Składniki: (2 - 3 porcje) 300 g mrożonych owoców,* 4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego, miód/ syrop z agawy** Owoce(...)podajemy z owocami. Smacznego :) * u mnie mrożone maliny, truskawki i czerwone porzeczki ** ilość miodu / syropu zależy od słodkości naszych owoców - możemy pominąć dosładzanie jeśli użyjemy słodkich owoców, np dojrzałych bananów
Plate of Joymocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy(...)wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły lub wyżej jeśli mamy wyższe papilotki (takie jak na zdjęciach). Od niedawna do nakładania używam łyżki do nakładania lodów i sprawdza się świetnie. Muffinki pieczemy około 25 - 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka
Ciastkozercybardzo czekoladowy deser na zimno, który idealnie sprawdzi się w upalne dni . Miałam ochotę na coś słodkiego, ale przy okazji sycącego i orzeźwiającego. Wyszło z tego coś pomiędzy lodami a smoothie :) Ekspandowane ziarna zakupiłam już jakiś czas temu i przeleżały kilka miesięcy w szafce, nie miałam na nie pomysłu, a z samym mlekiem jakoś nie chciałam(...)nasion chia i płatków owsianych można się takim deserem najeść, dlatego świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Całość urozmaicona jest o pyszne truskawki. Bardzo polecam :) Składniki: 1 pokrojony zamrożony banan około 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1 kopiata łyżka kakao 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka nasion chia kilka łyżek ekspandowanych (u mnie żyto, pszenica i orkisz) 1 łyżka
Healthy food explorerprzełomie czerwca i lipca piekę clafoutis z czereśniami. Pachnące wanilią i migdałami. Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta. Z tym francuskim ciastem wiąże się jeszcze jedna historia, która chyba spowodowała, że tak pokochałem piec (i gotować). Przeszło(...)wizji i z pieczołowitością przygotowywałem każde danie. Cóż to była za kulinarna podróż dla tak młodego człowieka! Pierwszą z nich (jak na typowego łasucha przystało) było clafoutis z bananami i białym pieprzem. Cóż to był za kulinarny eksperyment dla 14-letniego wówczas kucharza! Co więcej, bardzo udany - bo jak wskazuje sam przepis (patrz niżej), ciasto po prostu nie może się
Food Square