prawie stałe –zrobić z niego galaretkę. Drink w takiej postaci jest i ładny, i zabójczy. I na pewno nie nudny. Do drinków najlepsza będzie owocowa galaretka, nie czysta żelatyna spożywcza. Pomijając drinki typu whisky z lodem, większość z nich w składzie ma kilka rodzajów alkoholu, soków, dodatków… Użycie galaretki o wybranym smaku to i dodatkowy kolor, i dodatkowy smak
Karo in the KitchenPrzed nami kolejne, zapowiadające się gorąco, dni. Czym się chłodzić ? Lodami ? Nie tylko - odpowiadam. W ciepłe dni idealnie sprawdza się zimny koktajl owocowy. A skoro temperatura ma być rodem z tropików, to postawcie też na tropikalne owoce ;) Składniki: 1/2 mango 1/2 ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny woda mineralna Wykonanie: Owoce oraz wodę przed zmiksowaniem schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowo, tylko jogurt, czasami jeszcze pełne mleko. LASSI doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Oprócz owocowego, popularne jest także LASSI słone, z samego jogurtu przyprawionego solą. Składniki 1/4 szklanki zmiksowanego miąższu mango 1/2 szklanki pełnego mleka 1/4 szklanki lodów waniliowych szczypta kardamonu Przygotowanie Mleko, lody i mango zmiksowałem na jednolitą masę ( najlepiej w Benderze ). Przyprawiłem do smaku kardamonem
R'n'G Kitchenpopularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym. Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować słynne guacamole, czyli pastę
Moja smaczna kuchniałyżką lub ręką. Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki. Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów :) The post Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaświeżej mięty i nie zawsze użycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie . Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny . SKŁADNIKI 10-15 gałązek świeżej mięty 10 gramów kwasku cytrynowego 1 litr wody ok. 1 kg cukru WYKONANIE Gałązki mięty opłukać
Zofianadesery uwielbiamy w każdej postaci, takie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli w sam raz na najbliższe dni. Nasza owocowa "zapiekanka" równie dobrze pasowałaby również do delikatnych, zimnych lodów np. śmietankowych lub waniliowych. Ich dodatek mógłby przyczynić się do powrotu wspomnień ze słoneczych wakacji (: Dlatego też z całego smakowitego serca namawiamy Was do wypróbowania
Symfonia Smakówsorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda na półpłynny sorbet, który można pić ze szklanki przez słomkę. ale ja wolę jego bardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany(...)miksujemy blenderem. W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach pojawią się kryształki. Przekładamy lody do blendera i miksujemy. Wstawiamy
Smakowity Blog KulinarnyShake Truskawkowy - prawdziwy powiew lata schowany w pucharku. Uwielbiane przez nas shake'i mają spore grono fanów wśród dorosłych, a szczególnie zachwycone są nimi dzieci. Ponadto
Słodka Stronabutelki lub szklanki wrzuć kilka porzeczek, limonkę, dodaj zioła (ewentualnie coś do posłodzenia) i zalej wodą. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną z kostkami lodu. Mam nadzieję, że przekonałam Was do samodzielnego przygotowywania wody owocowej. Na koniec zapraszam Was jeszcze na powiązane wpisy, z których dowiecie się ile wody powinniśmy pić (link) , jak przekonać się do picia wody (link) oraz
Powiedz dietom nieDeser zachacza o wspomnienia babcinego ogrodu kipiącego od owocowych, soczystych i słodkich dobrodziejst, które smakowicie zaczarowane stawały się pysznym i orzeźwiającym deserem podczas upalnych dni wakacji. Zmiksowane owoce sezonowe wraz z jogurtem i lodami były nagrodą za dobre sprawowanie ;-) Ja mój deser przygotowałam troszkę inaczej, otóż nie mieszałam różnych owoców razem, tylko podzieliłam je na warstwy smakowe(...)jogurtu naturlanego 300 ml. lodów śmietankowych cukier do smaku Owoce umyć i dokładnie przebrać. Zmiksować osobno. Jogurt wraz z lodami zmiksować na gładką masę i przelać na 4 części do mniejszych miseczek, do każdej dodac mus owocowy, doprawić cukrem do smaku. Liście miety dodać do 4 ostatniej miseczki, zmiksować blenderem, dodać cukier wg. uznania. Masę przekładać warstwami
Jadło i czytadłoinnego jak sycący shake owocowy – napój chłodzący wykonany w 15 minut. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 (1 litr) Składniki: 630 g truskawek 3 banany 140 g lodów śmietankowych Przygotowanie: Truskawki obrać, oczyścić z szypułek i zmiksować z bananem za pomocą blendera. Następnie dodać lody i ponownie zmiksować. Krok
KuchniaWeDwoje.plidealne: mocno waniliowe, puszyste, kremowe, i rozpływające się w buzi. Czysta poezja. W dodatku stanowią doskonałą bazę do wszelkich wariacji - owocowych, czekoladowych, czy też zupełnie innych, niecodziennych smaków... Ja z pewnością będę z nimi kombinowała.Lody wanilioweSkładniki:(na 1 l lodów)300 ml mleka1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru300 ml śmietany kremówki (38%)Laskę wanilii przeciąć wzdłuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowy, śmietankowy z mnóstwem owocowej pulpy z mango i odrobiną soku z cytryny, który podkreśla smak mango. Uważajcie, bo uzależnia! :) SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 dojrzałe mango 2-3 łyżki lodów śmietankowych 200 ml mleka 1-2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mango obieramy ze skórki i miąższ umieszczamy w blenderze. Dodajemy lody, mleko
DefinicjaSmaku