Coś wspaniałego! Jest gęsty, zimny, cudownie owocowy, niezasłodki i wspaniale orzeźwia. Cały jego sekret polega na odpowiednich proporcjach i odpowiedniej temperaturze składników. Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI (1 duży shake) 200 ml waniliowego mleka sojowego duża garśc mrożonych malin 2 łyżki lodów śmietankowych lub wamiliowych 1/2 łyżeczki herbaty matcha do posypania. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Maliny można kupić od razu mrożone
DefinicjaSmakuprostą kompozycję zaserwowaliśmy w trakcie spotkania w rodzinnym gronie. Nieodzownym jej składnikami są owoce czarne i czerwone meandrujące w jasnym owocowym drinku. Ze względu na doskonałą atmosferę uznaliśmy, że napój ten ma właściwości rozweselające. Nazwa wybrana została w drodze konkursu. Dlaczego taka? A bo ja wiem.... Składniki: Wódka z aromatem czarnej porzeczki (tu Finlandia blackcurrant) - 100 ml Frugo białe(...)Łyżka owoców czarnych (jagody lub czarna porzeczka) Łyżka owoców czerwonych (pestki granatu lub czerwona porzeczka) Wykonanie: Do szklanki do long drinków wkładamy lód i po łyżce owoców w kolorze czerwonym i czarnym. Dolewamy wódkę i dopełniamy owocowym białym Frugo. Mieszamy. Pożądanym efektem jest przemieszczanie się w górę i w dół dodanych na początku owoców. Pijemy przez słomkę, no i oczywiście
Smaki Ewymoich książek, chociaż oczywiście, gdy już chciałam się za nie zabrać, nie mogłam znaleźć przepisu. Zadziałałam więc intuicyjnie, i lody wyszły jak marzenie.Lody przygotowałam na żółtkach, są więc absolutnie cudownie kremowe. Mają śliczny kolor, są mocno owocowe (nie jak sorbet, ale zadowalająco), z lekką nutą rozmarynu w tle. Gdybym dodała posiekany rozmaryn, pewnie jego smak byłby wyraźniejszy(...)się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać raptem trzysta gram; poza tym nie były specjalnie zachwycające. Małe, troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne.Lody malinowo-rozmarynoweSkładniki:(na 800 ml lodów)300 g malin200 ml mleka3 gałązki rozmarynu100 g cukru3 żółtka150 ml śmietany kremówki (38%)Mleko zagotować z całymi gałązkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejne smakowite przepisy. Dla kogo: dla fanów wszystkiego co pomarańczowe dla tych, którzy szukają słońca w pochmurny dzień dla lubiących owocowe napoje Składniki: puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 1 cytryna kostki lodu Wykonanie tradycyjne: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do miski włożyć, brzoskwinie, obrane pomarańcze (podzielone na mniejsze cząstki) i cytrynę (bez pestek). Zmiksować całość i dodać kostki
Mania Wypiekaniaszarlotki, gofrów czy naleśników. Bazują na śmietanie i mleku, nie dodajemy do nich jajek, nie musimy też mieć specjalnej maszyny do lodów. Wystarczy ubić śmietanę ze słodzonym mlekiem skondensowanym i dodać zmiksowany dodatek ziołowo-owocowy. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Składniki 300g śmietany 36% puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g) skórka starta(...)śmietany. Dodajemy również skórkę z cytryny i kilka całych listków mięty. Wszystko razem ubijamy jeszcze przez 5 sekund. Tak powstałą masą wypełniamy foremki na lodu lub słoiczki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody będą gotowe za kilka godzin
W kuchni wieczoremdobrze zamknąć pojemnik. 5. SYROP Z OCTU W grze receptura podaje ocet balsamicznym – możecie polać jego odrobiną swoje lody tuż przed podaniem, a fajnie podkręci ich smak. Najlepiej nadają się do tego gęste wersje tego octu lub gotowe syropy owocowe na jego bazie – jeśli nie macie w domu takich wynalazków, to wystarczy, że zmieszacie rzadki ocet balsamiczny
Nerds KitchenTestowałam herbatki: 1. Melon Mint Orzeźwiająca mieszanka soczystego melona z ożywczą miętą pieprzową.Doskonale gasi pragnienie i urzeka wyrazistym owocowym smakiem. Napar ma piękną różową barwę i znakomicie nadaje się do serwowania w wersji mrożonej z lodem. 2. Dream Melissa Kompozycja łącząca cytrynowy akcent melisy z cudownym aromatem cynamonu. Zestaw ziół połączony z miodową nutą ostrokrzewu i trawą(...)złocistą barwę i świetnie nadaje się jako zwieńczenie wieczoru. 3. Spicy Cinnamon Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonowym.Mieszanka ma niezwykle oryginalny smak z soczystą owocową nutą, a płatki róży dodają jej delikatności. 4. Rooibos Sunrise Ta herbata to subtelny smak ostrokrzewu afrykańskiego w połączeniu z orzeźwiającym działaniem owoców tropikalnych i smakowitą nutką płatków słonecznika
Aga w kuchniOwocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową . Smaczne i chłodzące :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jagód 100g czekolady mlecznej 1 szklanka granity jagodowej Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą(...)stąd nazwa. Smacznego :) RADA: Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Lody i desery lodowe , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniampiekarniku, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje dopiero po całkowitym ostygnięciu. To ciasto to 8 średnich porcji. Jest mocno owocowe, dzięki rabarbarowi lekko kwaskowate. Cudnie rubinowoczerwone i obłędnie pachnące od truskawek. Możecie podać je z kulką lodów waniliowych, będzie jeszcze pyszniej! I truskawki i rabarbar lubią wanilię, nie żałujcie sobie :) SKŁADNIKI 120g zimnego zmrożonego masła, pokrojonego w drobne(...)320g mąki pszennej – krupczatki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru 120ml lodowatej wody do posmarowania- rozmącone jajko lub słodka śmietanka 2 łodygi rabarbaru 250g truskawek opakowanie czerwonej galaretki owocowej (ja lubię z czarnej porzeczki) cukier puder do posypania
Karo in the KitchenUpalne dni znów u nas zagościły :), dlatego moją dzisiejszą propozycją jest pyszny ożeźwiający koktajl warzywno-owocowy. Można go wypić od razu po przygotowaniu, albo schłodzić i dodać kostki lodu i spożyć po kilkunastu minutach. Tak naprawdę każdy pomysł na koktajl jest dobry i każdy może wymyślić własną mieszankę. Aby nasze koktajle były bardziej pożywne możemy dodać otręby, płatki owsiane, zmiksowane
Banana SmilesMoje smoothie jest bez lodu i dodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak ma byc.Truskawka w polaczeniu z ananasem i dodatkiem gruszki smakuje wybornie.Sami sprobujcie.Jedyny dodatek to cwiartka limonki.Spryskalam gruszke,zeby nie sciemniala,gdy przygotowywalam reszte owocow.Dodatek cukru jest rowniez zbyteczny.Warunek-owoce musza byc naprawde dojrzale.Wtedy maja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulubionych deserów. Trifle to wywodzący się z Wielkiej Brytanii deser składający się z ciasta biszkoptowego nasączonego sosem lub dżemem owocowym, przełożonego kremem i udekorowanego owocami. Ta wersja doczekała się oczywiście wielu wariacji, w tym mojej czekoladowej z lodami czekoladowymi i kawałkami brownie. Uwierzcie mi - to prawdziwa rozkosz! TRIFLE CZEKOLADOWE Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I BROWNIE /przepis
KUCHARNIAobiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje dwa główne zadania - smakuje świetnie i przyjemnie orzeźwia gdy na dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek - 20 dag orzechów włoskich(...)wrzącej wody, ostudzić. Brzoskwinie osączyć, do każdej ze szklanek włożyć po połówce i zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Obranego banana, pozostałe połówki brzoskwiń i lody zmiksować na jednolity mus. Dodać rodzynki, posiekane orzechy, całość wymieszać. Mus wylać na galaretkę, odstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji
Świat SmakuGranita to deser pochodzący z Włoch. Przypomina owocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, czerwonym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować(...)miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej widelcem, co około godzinę. Kiedy całkiem zamarznie, przełożyć do pucharków. Smacznego :) Kategoria: Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: jagody , wino
https:KKuchniaMniam